Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι διορθωτικές κινήσεις Ερντογάν μετά την εκλογική συντριβή του- Κούρδοι-Ελλάδα-Κύπρος στο στόχαστρο

Έντονο σκεπτικισμό προκάλεσαν  στον Ερντογάν τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα του, ο οποίος για πρώτη φορά μετά από 20 και πλέον έτη στην πολιτική σκηνή  καταγράφει μια τόσο σημαντική ήττα, η οποία σημειώθηκε όχι μόνο σε Κων/πολη, Σμύρνη και Άγκυρα, αλλά  στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας.

Η καταστροφική οικονομική πολιτική του Ερντογάν τα τελευταία χρόνια, ο πληθωρισμός και η  φτώχεια που καλπάζουν, αποτέλεσαν τα κύρια αίτια της εκλογικής συντριβής του Τούρκου Προέδρου.

Η Τουρκία βλέπει πλέον στο πρόσωπο του Δημάρχου της Κων/πολης  Ιμάμογλου, τον νέο ηγέτη του κόμματος της Αντιπολίτευσης CHP και αναβιωτή της κοσμικότητας, αυτόν που  μπορεί να νικήσει τον Ερντογάν ή τον διάδοχό του εφόσον  αυτός αποχωρήσει από την πολιτική σκηνή της χώρας, στις Προεδρικές εκλογές του 2028.

Ποιές θα είναι οι κινήσεις Ερντογάν μετά την εκλογική του συντριβή;

Ωστόσο, με  τίποτα δεν θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι ο Ερντογάν "ξόφλησε", αφού έχει τέσσερα (4) ολόκληρα χρόνια μέχρι τις εκλογές του 2028 για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να επανακάμψει.

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του αποδεχόμενος την ήττα του: «Θα σταθούμε όρθιοι. Η 31η Μαρτίου δεν είναι το τέλος για εμάς, είναι στην πραγματικότητα ένα σημείο καμπής».

Οικονομία

Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να διορθώσει την κάκιστη οικονομία της χώρας του προκειμένου να  "αναπνεύσουν" τα τουρκικά νοικοκυριά, αν θέλει να έχει πιθανότητες επανεκλογής.

Για τον λόγο αυτό φρονούμε ότι θα δούμε σύντομα διορθωτικές κινήσεις που θα αφορούν την οικονομία των "γειτόνων", ακολουθώντας υπεύθυνη οικονομική πολιτική,  με πρώτο μέτρο την αύξηση των επιτοκίων.

Αποδυνάμωση πολιτικών αντιπάλων

Παράλληλα  θα επιχειρήσει μέσω των ΜΜΕ και των κρατικών θεσμών που ελέγχει, να αποδυναμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους σταδιακά.

Υπενθυμίζουμε ότι το έχει κάνει στο παρελθόν με τον Ντεμιρτάς, συναρχηγό του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος  HDP,  ο οποίος φυλακίστηκε με πλαστές κατηγορίες το 2016, και έκτοτε παραμένει φυλακισμένος. 

Ακόμη και αυτός ο Ιμάμογλου έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν  για προσβολή μελών της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας, κατηγορία βάσει της οποίας θα μπορούσε να εμποδιστεί από το να ασκήσει τα καθήκοντά του ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Το αποτέλεσμα αυτού του Σαββατοκύριακου θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι θα ωθούσαν τον Ερντογάν προς την μετριοπάθεια.

Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις 

Ωστόσο αυτό δεν αναμένουμε να συμβεί, λόγω της προσωπικότηταςτου Τούρκου Προέδρου, αλλά και του βαθύτερου στόχου του που είναι να μείνει στην Ιστορία της χώρας και του λαού του, ως ανώτερος του Κεμάλ Ατατούρκ και αναβιωτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αυτό δεν θα το πετύχει ο Τούρκος Πρόεδρος, διορθώνοντας μόνο  τα κακώς κείμενα στην Τουρκική οικονομία.

Υπενθυμίζουμε ότι παραδοσιακά όποτε η Τουρκία ως χώρα αντιμετώπιζε μεγάλες εσωτερικές κρίσεις, τις εξωτερίκευε, έχοντας αποδέκτες τους Κούρδους αλλά και  γειτονικές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.

Συνεπώς θεωρούμε πολύ πιθανόν να δούμε τον Ερντογάν να ασκεί μια πολιτική καρότου στο εσωτερικό έναντι του τουρκικού λαού και μαστίγιου κατά των πολιτικών του αντιπάλων αλλά και "εχθρών" της Τουρκίας στους οποίους θα επιτεθεί, σε μια προσπάθεια τόνωσης του Εθνικιστικού συναισθήματος των Τούρκων πολιτών.

Ο Ερντογάν σε καμία των περιπτώσεων κατά την άποψή μας δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ιδεολόγημα της "Γαλάζιας Πατρίδας" και του "Μυστικού όρκου".

H επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ

Η επιλογή της 9ης Μαΐου για πραγματοποίηση της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου μόνο τυχαία δεν είναι, αφού είναι η ημέρα εορτασμού της νίκης στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Ρωσία.

Κατά την άποψή μας είναι συμβολική η επιλογή της εν λόγω ημερομηνίας, θέλοντας να καταδείξει στον Πούτιν ότι η Τουρκία "γέρνει" προς τις ΗΠΑ.

Πέρα από συμβολισμούς, θεωρούμε δεδομένο ότι ο Ερντογάν θα επιδιώξει να πάρει το "πράσινο φώς" από τον Μπάϊντεν για  νέα στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος των Κούρδων του YPG στη Συρία κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, δημιουργώντας "Βuffer zone"  βάθους 30 έως 40 χιλιομέτρων, εντός του Συριακού εδάφους.

Ωστόσο θεωρούμε σίγουρη νέα τουρκική επιχείρηση  μεγάλης κλίμακας στο Βόρειο Ιράκ, με σκοπό την  εξόντωση του PKK.

Πρωταρχικοί στόχοι θα είναι η οροσειρά GARA προκειμένου να αποκοπεί η χερσαία συνέχεια εδαφών που ελέγχουν το PKK στο Βόρειο Ιράκ  και οι Κούρδοι του  YPG στην ΒΑ Συρία, αλλά και η οροσειρά του  KADIL στα σύνορα Ιράκ-Ιράν, που είναι το προπύργιο και η βάση του PKK.

Τέλος θεωρούμε ότι στη συνάντησή του με τον Μπάϊντεν ο Ερντογάν θα επιδιώξει η χώρα του να αποκτήσει F-35, μετά την σθεναρή Γερμανική αντίσταση πώλησης EUROFIGHTER στην Τουρκία.

Αναφορικά δε με τις Ελλάδα-Κύπρο, αναμένουμε μετά τον Σεπτέμβριο σταδιακ'α επαναφορά της έντασης με την Τουρκία, με υπαιτιότητα του Ερντογάν, κυρίως λόγω της πολιτικής πόλωσης που θα επικρατεί στις ΗΠΑ και της αίσθησης που θα έχει ο Τούρκος Πρόεδρος ότι θα είναι ευκαιρία για την επιβολή τετελεσμένων σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές