Ελληνοτουρκικά

"Πέφτουν οι μάσκες" στην Τουρκία-Ο Ερντογάν προορίζει τον γαμπρό του Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ διάδοχό του στο ΑΚΡ

Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν δήλωσε πρόσφατα ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία στην Τουρκία στις επόμενες εκλογές του 2028, προκαλώντας ερωτηματικά για την διαδοχή του.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ο διάδοχος του Ερντογάν

Ο διάδοχός του θα πρέπει να χαίρει δημοτικότητας στην Τουρκία και να είναι άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει στο μέλλον προβλήματα με την διακαιοσύνη.

Ποιός πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις;

Πρώτος και καλύτερος στη λίστα είναι ο γαμπρός του Ερντογάν,  Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, ο οποίος λόγω των drones που αναπτύσσει η εταιρεία του και της πνοής που έδωσε αυτή στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, εξάγοντας αυτά σε δεκάδες χώρες,είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Τουρκία, ενώ από την άλλη είναι άτομο της οικογενείας του Τούρκου Προέδρου και χαίρει της εμπιστοσύνης του.

Η "υποψηφιότητα" του  Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ γαμπρού του Τούρκου Προέδρου

Πρός επίρρωση των παραπάνω, τουρκικό ΜΜΕ επικαλούμενο την Wall Street Journal , αναφέρει ότι " Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ λέει σε συνέντευξη στο WSJ ότι θα σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα για την Τουρκική Προεδρία αν το ζητήσει ο Ερντογάν"

"Ο Selcuk Bayraktar, μηχανικός πίσω από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 της Türkiye, λέει  σε συνέντευξη στο WSJ, ότι μπορεί να είναι υποψήφιος για το αξίωμα  του Προέδρου εάν ο πεθερός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του το ζητήσει 

Οι αλλαγές στην κυβέρνηση της Τουρκίας έθεσαν τον Selcuk Bayraktar, τον λαμπρό μηχανικό υπεύθυνο για τα επαναστατικά drones TB2 της χώρας, στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων.

Ο Μπαϊρακτάρ  είχε πεί  εδώ και καιρό ότι δεν επιθυμεί να μπει στην πολιτική, ωστόσο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στη Wall Street Journal,  εξέφρασε  τη δυνατότητα μελλοντικής συμμετοχής στην πολιτική. «Ίσως θα έλεγα ναι, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τις περιστάσεις», είπε ο Μπαϊρακτάρ, μιλώντας στη Σμύρνη της Τουρκίας, με έναν τόνο που πρόδιδε κάποια σκέψη.

Ο Μπαϊρακτάρ είπε, "Δεν είμαι στην πολιτική", λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του, αλλά στη συνέχεια ενέδωσε και είπε: "Δεν είμαι στην ενεργό πολιτική". Καθώς οι δηλώσεις του υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της σχέσης του με την πολιτική ,  φαίνεται να κινείται στο σημείο τομής της προσωπικής φιλοδοξίας και της πίστης στον Ερντογάν.

Αυτές οι πληροφορίες γίνονται με φόντο τις αυξανόμενες εικασίες για το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει πραγματική έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον διάδοχό του και τα όρια θητείας του που πλησιάζουν το 2028. Εκτός από τους οικογενειακούς δεσμούς του με τον Ερντογάν, η ταχεία άνοδος του Μπαϊρακτάρ από αεροναυτική ιδιοφυΐα σε εθνικός ήρωας τον έχει κάνει εξέχοντα διεκδικητή για  επόμενο ηγετικό ρόλο.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναρωτιούνται τι θα κάνει στη συνέχεια ο Μπαϊρακτάρ δεδομένης της απροθυμίας του να αφοσιωθεί πλήρως σε μια πολιτική σταδιοδρομία.

Αν και οι υποστηρικτές του τον χαιρετίζουν ως εκπρόσωπο της τεχνικής καινοτομίας και της αξιοκρατίας, οι αναλυτές αναρωτιούνται ποιο θα είναι το επόμενο βήμα στην καριέρα του Μπαϊρακτάρ, καθώς είναι απρόθυμος να αφοσιωθεί πλήρως στην πολιτική.

Τα επόμενα χρόνια, το τουρκικό πολιτικό τοπίο ενδέχεται να υποστεί σημαντική μεταμόρφωση καθώς η χώρα παρακολουθεί την επιλογή του διαδόχου του Ερντογάν.

Μια εξέχουσα προσωπικότητα στον ορίζοντα είναι ο Μπαϊρακτάρ."

"Στρώνει το χαλί" της διαδοχής του ο Ερντογάν

Το timing της δήλωσης του  Μπαϊρακτάρ στην Wall Street Journal ότι θα σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα για την Τουρκική Προεδρία αν το ζητήσει ο Ερντογάν, δεν είναι καθόλου τυχαίο, αφού γίνεται τις παραμονές των Δημοτικών εκλογών στη χώρα του, όπου είναι πάρα πολύ πιθανό, ο Ιμάμογλου να νικήσει στην Κωνσταντινούπολη τον εκλεκτό του Τούρκου Προέδρου και του ΑΚΡ.

Αυτό θα δώσει το χρίσμα του αδιαμφισβήτητου ηγέτη της αντιπολίτευσης στον Ιμάμογλου, ο οποίος κατά την εκτίμησή μας  θα κατέβει ως υποψήφιος για την Προεδρία της Τουρκίας το 2028.

Ποιόν θα βρεί απέναντί του μετά την δήλωση Ερτνογάν ότι δεν θα είναι υποψήφιος;

Ο Μπαϊρακτάρ ως νέος, άφθαρτος στην πολιτική και με τις περγαμηνές των drones που τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του τουρκικού λαού ως  αεροναυτική ιδιοφυΐα και εθνικό ήρωα, εκτιμάται από τον Ερντογάν ότι μπορεί να είναι το αντίπαλο δέος για τον Ιμάμογλου στις Προεδρικές εκλογές το 2028.

Πλέον αυτών αν'ηκει στην οικογένεια του Τούρκου Προέδρου, γεγονός που αποτελεί ισχυρή παρακαταθήκη αλλά και υποστήριξη για την πολιτική του ανέλιξη.

Εκτίμησή μας είναι ότι το σκεπτικό Ερντογάν είναι σωστό.

Ωστόσο υπάρχει και ο νυν ΥΠΕΞ Φιντάν, σημαντικός δελφίνος για την διαδοχή Ερντογάν στο ΑΚΡ, ο οποίος λόγω της ιδιότητάς του ως επικεφαλής της ΜΙΤ επί σειρά ετών, ξέρει πολλά για το καθεστώς Ερντογάν και ιδίως για την βραδυά του "πραξικοπήματος" το 2016 στην Τουρκία.

Επιπλέον ως ΥΠΕΞ ελέγχει την εξωτερική πολιτική της χώρας του πολύ στενά, έχοντας τοποθετήσει στελέχη της ΜΙΤ σε νευραλγικές θέσεις στο Υπουργείο του, ενώ είναι γνωστό ότι ποτέ δεν διέρρηξε τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ, κινούμενος παρασκηνιακά για να πάρει το χρίσμα  από αυτές της διάδοχης κατάστασης μετά τον Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ