Ελληνοτουρκικά

Η Τουρκία «απαντώντας» σε ελληνική αεροναυτική άσκηση μία ημέρα μετά «κλείνει» το κεντρικό Αιγαίο με δική της

Η Ελλάδα προχωρά σε αεροναυτική άσκηση στην περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου στις 20 του μήνα. Τουρκία προχώρησε «ανταποδοτικά» στην μονομερή δέσμευση του κεντρικού Αιγαίου εκδίδοντας και νέα NAVTEX στην οποία λέει πως συχνά πυκνά ορισμένοι υδρογραφικοί σταθμοί (φωτογραφίζει τους ελληνικούς) εκδίδουν ΝAVTEX για ασκήσεις ακόμα και μέσα στα χωρικά ύδατα των νησιών που διέπονται, σύμφωνα με την Τουρκία από αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Αναφέρει όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από Θάσο μέχρι Καστελόριζο.

Να θυμίσουμε πως ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ μιλώντας την Κυριακή σε τελετή για τους μάρτυρες των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «εξαφάνισε» την Ελλάδα και ειδικότερα νησιά της όπως το Καστελόριζο, η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κρήτη, αναφερόμενος στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο χαρακτηρίζοντας την Λιβύη «γειτονική» χώρα…

«Από την άλλη, με τη συμφωνία που υπογράψαμε με τη γείτονά μας στη Μεσόγειο, τη Λιβύη, έχουμε αναλάβει και συνεχίζουμε να αναλαμβάνουμε σημαντικές πρωτοβουλίες στην περιοχή» είπε συγκεκριμένα.

Γενικά ο Γιασάρ Γκιουλέρ από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας όπου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, τελετή με αφορμή την ημέρα των μαρτύρων της 18ης Μαρτίου αναφέρθηκε σε «Γαλάζια Πατρίδα», Κύπρο, Ελλάδα και Μεσόγειο.

Σχετικά με την «Γαλάζια Πατρίδα» είπε: «Ταυτόχρονα με τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, προστατεύουμε αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη γαλάζια και ουράνια πατρίδα μας» για να συμπληρώσει: «Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο, που είναι το εθνικό μας ζήτημα, στο πλαίσιο των Συμφωνιών Εγγύησης και Συμμαχίας. Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η επιβεβαίωση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των Κυπρίων (σ.σ τουρκοκύπριων) αδελφών μας, που είναι κεκτημένα δικαιώματά τους, είναι επιβεβλημένη για εμάς. Καλούμε τους συνομιλητές μας να αφήσουν στην άκρη τις παρωχημένες και προκλητικές συζητήσεις στάτους κβο και αντ' αυτού να στραφούν σε μια λογική λύση σύμφωνα με την ιστορική και τρέχουσα πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στο νησί για ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα, όπως κάναμε μέχρι τώρα, και για να υποστηρίζουμε τα νόμιμα συμφέροντα της αδελφικής Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και στο Αιγαίο επιβεβαιώνοντας ότι θέλουν τα δικά τους, δικά τους και τα δικά μας, δικά τους: «Από την άλλη πλευρά, στοχεύουμε να συνεχίσουμε τη διαδικασία με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Αθήνας με τη γειτονική Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι δεν θα κάνουμε ποτέ συμβιβασμούς για τα εθνικά μας δικαιώματα και συμφέροντα προσπαθώντας για μια ειρηνική λύση. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια εποικοδομητική στάση και να μείνουμε μακριά από συζητήσεις που θα μπορούσαν να βλάψουν τη διαδικασία».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ