Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Λάβρος" ο Ρούμπιν κατά του Τούρκου ΥΠΕΞ Φιντάν που επιδιώκει να πάρει το "χρίσμα διαδοχής" του Ερντογάν από τις ΗΠΑ: "Είναι περισσότερο επικίνδυνος από αυτόν"

Πρόσφατα ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για αποχώρησή του από την πολιτική ζωή της χώρας του, μετά το τέλος την Προεδρικής του θητείας το 2028, γεγονός που προκάλεσε  σκέψεις για την διαδοχή του στο κόμμα ΑΚΡ και ενδεχομένως στην διακυβέρνηση της Τουρκίας.

Μεταξύ των ονομάτων που φιγουράρουν, δύο είναι εκείναι που ξεχωρίζουν κατά την άποψή μας.

Το πρώτο είναι αυτό του γαμπρού του Ερντογάν , του Σελτσούκ Μπαϋρακτάρ, ο οποίος με την εταιρεία του προκάλεσε την επανάσταση στη στρατιωτικη τεχνολογία στη "γειτονική χώρα" στον τομέα των drones, καθιστώντας την Τουρκία υπολογίσιμη δύναμη στον εν λόγω τομέα.

Το δεύτερο είναι εκείνο του νυν ΥΠΕΞ και τέως Διοικητή της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

 Σε αυτόν εστιάζει άρθρο σε Διεθνές ΜΜΕ,  του Παγκοσμίου φήμης αναλυτή  Μάικλ Ρούμπιν, ο οποίος επισημαίνει:

Η επίσκεψη Φιντάν στις ΗΠΑ

"Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν πραγματοποίησε το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον στις 7 Μαρτίου, όπου  συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan .

Το ταξίδι του Φιντάν στην Ουάσιγκτον σηματοδοτεί το πρώτο από ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο από τότε που η Τουρκία ήρε την επικράτηση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Μπάιντεν εισήλθε στο γραφείο επικριτικός  έναντι του Ερντογάν, ενώ περίμενε τρεις μήνες για να τον τηλεφωνήσει μετά την ανάληψη των καθηκόντων του .

Η στάση του ήταν σε αντίθεση με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα που περιέγραψε τον Ερντογάν ως έναν από τους πιο στενούς ξένους φίλους του.

Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επίσης είχε μεγάλο βαθμό  συνεργασίας με τον Ερντογάν έξω από μια σύντομη κρίση γύρω από την κράτηση του πάστορα Άντριου Μπράνσον. Πριν από την επανεκλογή του πέρυσι, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι επιδιώκει να τον υπονομεύσει.

Επισήμως, ο Φιντάν επιδιώκει να επαναφέρει τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας.

Η αμυντική και ενεργειακή συνεργασία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα, όπως και η συζήτηση για τους τρέχοντες πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα. Ο Φιντάν μπορεί επίσης να ζητήσει επίσημη επίσκεψη Ερντογάν στον Λευκό Οίκο πριν από το τέλος του έτους. Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken κατέθεσε μια τέτοια προσφορά.

Η "άλλη ατζέντα" του Φιντάν

Στα παρασκήνια, ο Φιντάν έχει άλλη ατζέντα. Στην Τουρκία φουντώνουν φήμες για την υγεία του 70χρονου Ερντογάν. Το 2006, ο οδηγός του και οι σωματοφύλακές του τον έκλεισαν αναίσθητο στο θωρακισμένο αυτοκίνητό του. Η επιληψία του είναι δημόσιο αρχείο όπως και οι κρίσεις του με τον καρκίνο. Εν μέσω της προεκλογικής του εκστρατείας πέρυσι, ο Ερντογάν αρρώστησε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής τηλεοπτικής συνέντευξης. 

Οι συζητήσεις για τη διαδοχή εκδηλώνονται στην Τουρκία. Η συνωμοσία είναι μέρος της τουρκικής πολιτικής κουλτούρας.

Ο Ερντογάν έλαβε σημαντική ώθηση στις φιλοδοξίες του να γίνει πρωθυπουργός όταν πρώην αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο Ρίτσαρντ Περλ τον παρουσίασαν στην Ουάσιγκτον. Ως εκ τούτου, υποθέτει ότι άλλοι θα αναζητήσουν το πράσινο φως της Ουάσιγκτον για να πάρουν το τιμόνι της Τουρκίας.

Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Ερντογάν εκκαθάρισε προηγούμενους υπουργούς Εξωτερικών, όπως ο Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Αχμέτ Νταβοτούγλου, αφού κατέθεσαν ιδιωτικά τα ονόματά τους ως πιθανούς αντικαταστάτες. Ο γαμπρός Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν στη συνέχεια ένα φαβορί, αν και ο λάθος χειρισμός του στην οικονομία και η υποτιθέμενη απιστία παραγκωνίζουν τέτοιες φιλοδοξίες.

Ο Φιντάν είναι περισσότερο επικίνδυνος από τον Ερντογάν

Ο Φιντάν είναι φιλόδοξος. Η μακρόχρονη θητεία του ως αρχηγός πληροφοριών της Τουρκίας τον καθιστά επίσης ανέγγιχτο. Οι Τούρκοι λένε ότι γνωρίζει πάρα πολλά για τον Ερντογάν, τη διαφθορά και τους ίδιους τους αντιπάλους του Φιντάν. Είναι ο J. Edgar Hoover της Τουρκίας.

Το σημερινό χαρτοφυλάκιο του Φιντάν ως υπουργού Εξωτερικών ουσιαστικά βάζει κραγιόν σε ένα γουρούνι, μαλακώνοντας την εικόνα ενός ανθρώπου που είναι περισσότερο γνωστός για δολοφονίες, υποστήριξη τρομοκρατών και απαγωγές παρά για την πολιτική.

Αντί να διασκεδάσει τις φιλοδοξίες του Φιντάν, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να τις εκτροχιάσει. Ο Φιντάν είναι ίσως ο μόνος άνδρας στην Τουρκία πιο επικίνδυνος από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Από τις μέρες του ως κατώτερος αξιωματικός, οι διεθνείς του συμπάθειες ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν παρά με τη Δύση. Ως επικεφαλής πληροφοριών, αποκάλυψε τις ισραηλινές επιχειρήσεις κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και παρείχε υλικοτεχνική, αν όχι οικονομική και υλική υποστήριξη τόσο στο Ισλαμικό Κράτος όσο και στη Χαμάς.

Μεταξύ των Τούρκων, ο Φιντάν έχει τη φήμη του αδίστακτου. Όταν ο Ερντογάν στράφηκε ενάντια στον Φετουλάχ Γκιουλέν, έναν άλλοτε σύμμαχο που έγινε αντίπαλος θεολόγος, ο Φιντάν ήταν ο εγκέφαλος της εκκαθάρισης των οπαδών του Γκιουλέν στην κυβέρνηση, τον στρατό, τα μέσα ενημέρωσης και τον ιδιωτικό τομέα.

Υπό την επίβλεψη του Φιντάν ως αρχηγού πληροφοριών, η Τουρκία απήγαγε αντιφρονούντες από το Κοσσυφοπέδιο στην Κένυα και στο Κιργιστάν. Ενώ ο Ερντογάν χαρακτήρισε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 «δώρο από τον Θεό» επειδή του επέτρεψε να καταστείλει τους Γκιουλενιστές (και άλλους) αντιπάλους, ο Φιντάν είναι μεταξύ μιας μικρής χούφτας Τούρκων αξιωματούχων που γνωρίζουν την αληθινή ιστορία για το πραξικόπημα της «Πυρκαγιάς του Ράιχσταγκ» και τον ρόλο του κράτους σε αυτό.

Αντί να ανοίξει το κόκκινο χαλί για τον Φιντάν ή να ενισχύσει τις φιλοδοξίες του να διαδεχθεί τον Ερντογάν, μια άλλη λύση θα υπερασπιζόταν καλύτερα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, την περιφερειακή ασφάλεια και την ελευθερία και την ικανότητα της Τουρκίας να ευδοκιμήσει.

Αν κάποια φιγούρα άξιζε τον χαρακτηρισμό του Παγκόσμιου νόμου Magnitsky, είναι ο Fidan.

Ο χαρακτηρισμός του για διαφθορά και επανειλημμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα σήμαινε στους Τούρκους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι σύμμαχος για την ελευθερία παρά εταίρος ενός ανθρώπου του οποίου η φιλοδοξία είναι η υποταγή τους για άλλες δύο δεκαετίες."

Η μετά Ερντογάν εποχή στην Τουρκία

Εκτίμησή μας είναι όπως προαναφέραμε ότι Φιντάν και Μπαϋρακτάρ  είναι μεταξύ των επικρατέστερων για την διαδοχή Ερντογάν.

Ωστόσο άποψή μας είναι ότι σε περίπτωση νίκης του Ιμάμογλου στις Δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 31 Μαρτίου, θα ανοίξει ο δρόμος για μελλοντική  νίκη του CHP στις επόμενες Προεδρικές- Βουλευτικές εκλογές, με δεδομένη την αποχωρηση Ερντογάν και την φθορά της εξουσίας, ανεξαρτήτως διαδοχής του από τον Φιντάν ή Μπαϋρακτάρ ή άλλου δελφίνου.

Τέλος επισημαίνουμε ότι αν στην Κωνσταντινουπολη γίνει ο ισχυρός σεισμός που όλοι οι σεισμολόγοι αναμένουν πρίν το 2028 και υπάρξουν εκατόμβες θυμάτων και καταστροφών , οι παραπάνω εξελίξεις  ενδεχεται να τρέξουν γρηγορότερα είτε και να μεταβληθούν  άρδην, αφού ο Ερντογάν θα κατηγορήσει για ολιγορία τον Ιμάμογλου, στρώνοντας το χαλί της εξουσίας για τον διάδοχό του. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ