Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκοι πεζοναύτες έχοντας εμπεδώσει το πνεύμα της Διακήρυξης των Αθηνών κάνουν αποβατική άσκηση ενώ Τούρκοι και Πακιστανοί Καταδρομείς προετοιμάζονται

Η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη την αναθεωρητική της πολιτική και αμφισβητώντας για μια ακόμη φορά το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου με αφορμή ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, φρόντισε να στείλει και ένα μήνυμα ισχύος απέναντι από τα ελληνικά νησιά με αποβατική άσκηση της Στρατιάς Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή όπως γνωστοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, είναι σε εξέλιξη άσκηση Ειδικών Δυνάμεων Τουρκίας-Πακιστάν.

Συγκεκριμένα από τις 3 έως τις 16 Μαρτίου διενεργείται Κοινή Άσκηση Καταδρομών και Ειδικών Δυνάμεων Τουρκίας-Πακιστάν (CİNNAH-2024). Η άσκηση λαμβάνει χώρα ταυτόχρονα στη Διοίκηση Ορεινού Αγώνα και την Σχολή Καταδρομών του τουρκικού στρατού στο κέντρο εκπαίδευσης στο Eğirdir/Isparta και στην Διοίκηση Δυνάμεων Χωροφυλακής στο Gölbaşı/Άγκυρα.

Ο σκοπός της άσκησης είναι η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σχετικά με τους τύπους καταδρομέων/ειδικών επιχειρήσεων μεταξύ των μονάδων καταδρομέων και των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών.

Η άσκηση, που φιλοξενείται το ένα έτος από την Τουρκία και τον άλλο χρόνο από το Πακιστάν, ονομάζεται «Άσκηση JINNAH» τα χρόνια που διεξάγεται στην Τουρκία και «Άσκηση ATATURK» τα χρόνια που διεξάγεται στο Πακιστάν.

 Όπως αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ιστοσελίδα του οι σχέσεις της Τουρκίας με το Πακιστάν αναπτύχθηκαν στη βάση στενής φιλίας και αδελφοσύνης από την ίδρυση του Πακιστάν ως ανεξάρτητου κράτους στις 14 Αυγούστου 1947. Το 2022 σηματοδότησε την 75η επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν. 

«Η υποστήριξη που παρείχαν οι μουσουλμάνοι της υποηπείρου στον Τουρκικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας έχει ιδιαίτερη θέση στο μυαλό του τουρκικού λαού. Η επιτυχία της Τουρκίας στην ίδρυση ενός σύγχρονου κράτους μετά τον πόλεμο υπήρξε πηγή έμπνευσης για τον πακιστανικό λαό» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, επισημαίνοντας τον ρόλο που έπαιξαν οι Πακιστανοί κατά την διάρκεια του πολέμου που οι Τούρκοι αποκαλούν «Ανεξαρτησίας» και οι Έλληνες «Μικρασιατική Εκστρατεία».

Μετά την ίδρυση του Πακιστάν, οι αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου ανέπτυξαν περαιτέρω φιλικές σχέσεις, ενώ η αλληλοϋποστήριξη των δύο χωρών στην αντιμετώπιση των πιο δύσκολων προκλήσεων, όπως σε περιόδους φυσικών καταστροφών, οδήγησε σε εμβάθυνση των στενών σχέσεων μεταξύ των λαών. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θεσμοθετήθηκαν με τη σύσταση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου το 2009, το οποίο στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε επίπεδο Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου (HLSCC).

Σε στρατιωτικό επίπεδο πρέπει να επισημάνουμε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ στενά δεμένες μεταξύ τους. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία έδωσε τόσο θάρρος στο Πακιστάν που το δεύτερο έστειλε ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3, όχι απλά να μπει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης στις 14 Νοεμβρίου του 2019, αλλά και να παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο στην περιοχή του Καστελόριζου.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ