Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ν. Δένδιας πήρε πληροφορίες για τις μεθόδους των τουρκικών drones Bayraktar στο πόλεμο του Ναγκόρνο-Αμυντικός άξονας Ελλάδος-Αρμενίας-Κύπρου

Πληροφορίες του ελληνικού τύπου ( ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ-ΒΗΜΑ) αναφέρουν ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας που βρέθηκε στην Αρμενία ασχολήθηκε επισταμένα για την δράση των τουρκικών drones κατά τον πόλεμο του Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι «θα ήθελα να θυμίσω ότι ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα έχει υποστεί επίθεση από έναν στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar. Οι στενές σχέσεις, λοιπόν, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μας. Μπορούν να προσφέρουν την μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια».

Ποια είναι τα γενικά διδάγματα από την δράση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ναγκόρνο

Παρά την πρόσφατη εκεχειρία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οι μάχες στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελούν ένα τεράστιο μάθημα για όλους του σύγχρονους στρατούς, αφού για πρώτη φορά είχαμε τόση ευρεία δράση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων κατά χερσαίων δυνάμεων.

Τον πρώτο μήνα των εχθροπραξιών, το Αζερμπαϊτζάν πέτυχε μια αξιοσημείωτη νίκη με την ευρεία χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) (επιθετικά και αναγνώρισης), αλλά μετά η κατάσταση άλλαξε άρδην.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό. Ένας από αυτούς ήταν οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες. Η χαμηλή νέφωση και η μεταφορά των κύριων επιχειρήσεων σε ορεινό έδαφος κατέστησαν αναποτελεσματική τη χρήση των UAV.
Για να εντοπίσει τον στόχο μέσα από τα σύννεφα το drone και να τον εξουδετερώσει με ακρίβεια, πρέπει να κατέλθει χαμηλά σε ύψος μικρότερο του ενός χιλιομέτρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε τέτοια ύψη, το drone, το οποίο σημειωτέον έχει χαμηλή ταχύτητα και ασθενή δυνατότητα ελιγμού, μετατρέπεται σε έναν εύκολο στόχο τόσο των MANPADS (φορητών αντιαεροπορικών συστημάτων) όσο και των συνηθισμένων πυροβόλων, ακόμη και των φορητών όπλων, όπως απέδειξε ένας Αρμένιος στρατιώτης που κατάφερε να εξουδετερώσει  ένα drone των Αζέρων με το τυφέκιο του.

Ένας άλλος λόγος για την μείωση της έντασης της χρήσης των τουρκικών UAV στις μάχες από τους Αζέρους, ήταν η απότομη μείωση του αριθμού τους στο οπλοστάσιο τους.

Η κύρια ζημιά στα αρμενικά θωρακισμένα οχήματα, τα αυτοκινούμενα όπλα, τα συστήματα MLRS και τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας προκλήθηκε κυρίως από τα ισραηλινά drone kamikaze.

Κάθε επίθεση ενός τέτοιου UAV που οδηγούσε στην αυτοκαταστροφή του τη στιγμή της σύγκρουσης με τον στόχο, ήταν άκρως αποτελεσματική κατά των στόχων αυτών.

Είναι σαφές ότι σε διάστημα ενός μήνα μαχών, το οπλοστάσιο των τουρκικών drone από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν μειώθηκε απότομα.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν τα τουρκικά UAV Bayraktar TB2, που χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό του Αζερμπαϊτζάν μαζικά.

Αμυντικός άξονας Ελλάδος-Αρμενίας-Κύπρου  

Η αμυντική σχέση της Αρμενίας με την Ελλάδα ευρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο, μετά και την επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία του Νίκου Δένδια.

Να θυμίσουμε ότι στα τέλη του περασμένου μήνα ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, κατά την οποία συναντήθηκε με τον αρχηγό της κυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα. Μετά τις διαπραγματεύσεις, δημοσιεύτηκε κοινή δήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είμαστε κατηγορηματικά κατά της χρήσης βίας ή της απειλής χρήσης της», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον Αρμένιο ομόλογό του, επισημαίνοντας τη σημασία της επίλυσης των διαφωνιών μεταξύ Ερεβάν και Μπακού αποκλειστικά με ειρηνικά μέσα.

Κύριο στοιχείο της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας ήταν η υπογραφή συμφωνίας στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Αρμενίας και Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2023 κατά την επίσκεψη του Αρμένιου υπουργού Άμυνας Σουρεν Παπικιάν στην Ελλάδα.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 10 Ιανουαρίου, έφτασε στην Αρμενία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ανακοίνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στη διευθέτηση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, καθώς και να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ Ερεβάν και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Αρμενία μετά το στραπάτσο με τους Αζέρους, και την αδιάφορη στάση της Ρωσίας στα εγκλήματα των Τούρκων, κινείται προς την δύση για να πετύχει την ασφάλεια της.

Η Ελλάδα, με την οποία διατηρεί προαιώνιες σχέσεις, αποτελεί την μόνη αξιόπιστη βοήθεια στην ευρύτερη περιοχή, και αυτό θα δώσει ευκαιρίες για ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ