Ελληνοτουρκικά

Φθίνει η διπλωματική εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Εξωτερικό σύμφωνα με Αυστραλιανό ινστιτούτο την ώρα που η Τουρκική ακμάζει

Στην 22η θέση, έχοντας υποχωρήσει μία θέση και αναφέροντας 134 αποστολές στο εξωτερικό, βρίσκεται η Ελλάδα στην έκθεση με την ονομασία «Δείκτης Παγκόσμιας Διπλωματίας» που δημοσίευσε το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Lowy, η οποία ερευνά δεδομένα 66 χωρών από την Ασία, τη G20 και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προκειμένου να εντοπίσει τα «πιο σημαντικά» διπλωματικά δίκτυα στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελλάδα από αυτές τις 134 αποστολές στο εξωτερικό διαθέτει 87 αποστολές πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο.

Από ελληνικής πλευράς οι κινήσεις που έγιναν την χρονιά που μας πέρασε ήταν η λειτουργία Γενικού προξενείου στο Μάντσεστερ ενώ φέτος θα ανοίξει πολύ σύντομα πρεσβεία της Ελλάδας στην Μολδαβία. Η Ελλάδα δηλαδή θα έχει μάτια και αυτιά πολύ κοντά σε μια περιοχή που σπαράσσεται από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Είναι γεγονός πως η οικονομική κρίση που πέρασε η χώρα περιόρισε κατά πολύ τις διπλωματικές αποστολές της Ελλάδας στο εξωτερικό. Σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες ακόμα και αυτές που υπάρχουν δεν λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους καθώς η έλλειψη κονδυλίων είναι δραματική.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι διπλωμάτες μας στο εξωτερικό καλούνται να κάνουν δημόσιες σχέσεις στηρίζοντας την Ελλάδα έχοντας στη διάθεσή του μόλις 3000 ευρώ τον χρόνο!!!

Πως λοιπόν να κάνει η Ελλάδα σωστές δημόσιες σχέσεις όταν σε πολλές περιπτώσεις οι διπλωμάτες μας βάζουν ακόμα και από την τσέπη τους;

Την ίδια στιγμή ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας δεν κρύβεται σε καμιά περίπτωση καθώς με κάθε ευκαιρία η Άγκυρα διατρανώνει τα μεγέθη της και τους αριθμούς της. Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας TRT μετέδωσε την είδηση της έκθεσης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου τονίζοντας πως πλέον η Τουρκία είναι η χώρα με το τρίτο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο.

Η χώρα με το μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο είναι η Κίνα με συνολικά 274 αποστολές στο εξωτερικό, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 271.

Η έκθεση επωφελήθηκε δεδομένα από επίσημους φορείς 66 χωρών και περιοχών μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου του 2023.

Οι χώρες και οι περιφέρειες κατατάχθηκαν ανάλογα με τον αριθμό των ξένων αντιπροσωπειών που έχουν. Σύμφωνα με την έκθεση, η Τουρκία, η οποία έχει 252 ξένες αποστολές σε όλο τον κόσμο, κατέλαβε την τρίτη θέση στην κατάταξη μεγαλύτερη διπλωματικού δικτύου εκτοπίζοντας την Ιαπωνία στην τέταρτη θέση με 251 αποστολές.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο forum της Αττάλειας δήλωσε πως: «Ο αριθμός των αντιπροσωπειών μας στο υπουργείο Εξωτερικών, που ήταν 163, αυξήθηκε από σήμερα σε 261. Είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο Είμαστε η τρίτη χώρα με διπλωματικό δίκτυο».

Η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία έχει ανοίξει 11 ξένες αντιπροσωπείες από το 2021 και οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και αναφέρεται ότι περίπου το 40% του διπλωματικού δικτύου της χώρας βρίσκεται στην Ευρώπη.

Στην έκθεση, μετά την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται η Ιαπωνία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αγγλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ο αριθμός των ενεργών ξένων αποστολών της Τουρκίας, που ήταν 163 το 2002, αυξήθηκε σε 261 το 2024.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ