Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πενταπόσταγμα αποκλειστικό: Η Τουρκία στέλνει ερευνητικό στην Κυπριακή ΑΟΖ και θέτει θέμα αποστρατικοποίησης της Ικαρίας

Επανήλθε η Τουρκία με προκλητικές όσο και παράνομες ΝΟΤΑΜ και NAVTEX σε Αιγαίο και Κύπρο, εμμένοντας στην αναθεωρητική της τακτική.

Στην πρώτη περίπτωση με αφορμή την ΝΟΤΑΜ Α0592/24 που εξέδωσε η Ελλάδα δεσμεύοντας περιοχή στο κεντρικό Αιγαίο για άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας από τις 5 έως τις 6 Μαρτίου, η Τουρκία απάντησε με την δική της αντι ΝΟΤΑΜ Α1895/24 στην οποία επαναφέρει το θέμα αποστρατικοποίησης, εστιάζοντας αυτή την φορά στην Ικαρία. Η Τουρκία επικαλείται και πάλι την Συνθήκη της Λωζάνης ζητώντας να μην πραγματοποιηθεί η άσκηση καθώς σύμφωνα με την ίδια το νησί υπόκειται σε αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το καθεστώς των νησιών Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας

Όσον αφορά στα προαναφερόμενα νησιά, πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης δεν προβλέπεται ότι αυτά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποιήσεως.

Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Aρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. Ειδικότερα, το ανωτέρω άρθρο προβλέπει τα εξής:

"Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

• Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέργερσιν οχυρωματικού τινος έργου.

• Θα απαγορευθεί εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

• Αι ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ΄ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην".

Ενώ η Ελλάδα έχει μέχρι σήμερα εφαρμόσει με συνέπεια τις παραπάνω διατάξεις, η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι υποχρεούται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο να μην επιτρέπει στα στρατιωτικά της α/φη να υπερίπτανται του εναερίου χώρου των εν λόγω ελληνικών νησιών, έχει επανειλημμένως παραβιάσει και συνεχίζει να παραβιάζει τις σχετικές νομικές της υποχρεώσεις.

Από την άλλη πλευρά, το ίδιο άρθρο επιτρέπει στην Ελλάδα να διατηρεί συνήθη αριθμό καλουμένων για τη στρατιωτική θητεία στρατιωτών, οι οποίοι δύνανται να εκπαιδεύονται επί τόπου, καθώς επίσης και δυνάμεων Χωροφυλακής και Αστυνομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία βγάζει ερευνητικό βόρεια της Κύπρου

Στον ίδιο άξονα με την ΝΟΤΑΜ στο Αιγαίο η Τουρκία με την NAVTEX NR : 0224/24 στέλνει το ερευνητικό σκάφος Bilim 2 για επιστημονικές έρευνες από τις 5 μέχρι τις 15 Μαρτίου, κατά μήκος δύο γραμμών εκ των οποίων η νότια παραβιάζει τόσο την Κυπριακή ΑΟΖ όσο και την Κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Βέβαια η περιοχή αυτή όντας υπό κατοχή είναι εκτός ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν μπορούν να γίνουν και πολλά. Η Κύπρος ωστόσο αντέδρασε εκδίδοντας δική της αντιNAVTEX ZCZC MA76 τονίζοντας τις δύο παραβιάσεις της Τουρκίας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές