Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικό ΜΜΕ: Επιστολή Μπλίνκεν κατά της Ελλάδος: Η Τουρκία δεν παραβιάζει διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα στο Αιγαίο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Α.Μπλίνκεν έστειλε επιστολή στο Κογκρέσο ζητώντας εγγυήσεις ότι τα αεροσκάφη F-16 που θα δοθούν στην Τουρκία δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι η Τουρκία δεν παραβιάζει «διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα», γράφει μεγάλη τουρκική εφημερίδα για δώσει θάρρος για νέες προκλήσεις στο Αιγαίο.

Μάλιστα στην επίσημη σελίδα στο twitter του Ινστιτούτου Ρωσικών Σπουδών (RUSEN) στην Άγκυρα αναφέρεται ότι "αναμένεται να ληφθούν μέτρα για τις βραχονησίδες που δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και εξακολουθούν να είναι ιδιοκτησία της Τουρκίας. Αντίστοιχα, η Τουρκία μπορεί να εξοπλίσει και να εγκατασταθεί στις καθορισμένες νησίδες με την ελεύθερη βούλησή της".

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε την επίσημη κοινοποίηση στο Κογκρέσο στις 26 Ιανουαρίου σχετικά με την πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70, 79 κιτ εκσυγχρονισμού και μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών στην Τουρκία.

Την ίδια ημέρα, το αμερικανικό υπουργείο προχώρησε σε νέα ειδοποίηση Foreign Military Sales (FMS) στο Κογκρέσο, ανοίγοντας το δρόμο για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Αθήνα, που δεν ήταν ικανοποιημένη με αυτή την κατάσταση, ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, μέσω των Ελλήνων βουλευτών και των λόμπι της στο Κογκρέσο, να γίνει μια δήλωση με δέσμευση ότι τα τουρκικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

“Στη συνέχεια, ο Μπλίνκεν έστειλε δεύτερη επιστολή στο Κογκρέσο, αυτή τη φορά με δηλώσεις που αναστάτωσαν την ελληνική πλευρά.

Η δεύτερη επιστολή του Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο διευκολύνει την Τουρκία να αμφισβητήσει μόνιμα την ελληνική κυριαρχία».

«Εάν ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ διαπράξει επανειλημμένες παραβιάσεις εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων άλλου συμμάχου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να επιλύσουν την κατάσταση μέσω της διπλωματικής οδού.

Εάν η κατάσταση δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω των κανονικών διπλωματικών διαύλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν πρόσθετα πολιτικά και οικονομικά εργαλεία για να επιλύσουν την κατάσταση.

Η φράση «διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα» στην επιστολή αναστάτωσε τον ελληνικό Τύπο”, τονίζουν οι Τούρκοι.
Υποστηρίζοντας ότι ο Μπλίνκεν έκανε δώρο στον Πρόεδρο Ερντογάν με αυτή τη δήλωση"
, γράφει το άρθρο επικαλούμενος και τον ελληνικό τύπο ότι : «Αυτό το έγγραφο ακυρώνει το FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο των 10 μιλίων». έκανε την εκτίμησή του.

“Σύμφωνα με την επιστολή του Μπλίνκεν, ο εναέριος χώρος πέραν των 6 ναυτικών μιλίων (6-10 ναυτικών μιλίων) δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ελληνική κυριαρχία, και ως εκ τούτου, τα τουρκικά F-16 και UAV μπορούν να πετάξουν σε απόσταση 6-10 ναυτικών μιλίων από τα νησιά», αναφέρει το τουρκικό άρθρο.
Το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου όλων των χωρών του κόσμου, πλην της Ελλάδας, είναι το ίδιο.

“Ωστόσο, η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι αν και το πλάτος των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο είναι 6 μίλια, ο εναέριος χώρος είναι 10 μίλια.

Παρενοχλεί τουρκικά αεροσκάφη που διέρχονται μεταξύ 6-10 μιλίων λέγοντας «παραβίασαν τον εναέριο χώρο μου» και ως εκ τούτου συμβαίνουν αερομαχίες. Ωστόσο, ο ισχυρισμός της ελληνικής πλευράς δεν έχει γίνει επίσημα αποδεκτός από κανένα κράτος στον κόσμο”, καταλήγει το τουρκικό άρθρο.

Από την άλλη η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι ο “Μπλίνκεν επιβεβαίωσε με την τελευταία του επιστολή ότι ορισμένα νησιά, βραχονησίδες στο Αιγαίο δεν ανήκουν στην Ελλάδα”

«Στην επιστολή που απέστειλε στα Ηνωμένα Έθνη, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέφερε ότι οι νησίδες και οι βραχονησίδες στο Αιγαίο δόθηκαν στην Ελλάδα με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων.

Πουθενά όμως σε αυτές τις δύο συνθήκες δεν γράφεται ότι αυτές δόθηκαν στην Ελλάδα με συνθήκη και δεν αναφέρονται καν οι λέξεις «νησίδα» και «βραχωνησίδα.

Σύμφωνα με την επιστολή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διασφαλίζει μόνο την ελληνική κυριαρχία έναντι των τουρκικών F-16 στον Έβρο, επειδή υπάρχει ένα ενιαίο ελληνοτουρκικό σύνορο που αναγνωρίζει διεθνώς την ελληνική κυριαρχία βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αφήνουν το Αιγαίο από τον Έβρο έως το Κατελόριζο εκτός.

Η επιστολή του Μπλίνκεν ακολουθεί ακριβώς την έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας το 2023.

Αυτή η αξιολύπητη έκθεση, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέδρασε, περιγράφει επίσημα τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο ως «αμφισβητούμενα νησιά» και υποστηρίζει ότι οι τουρκικές πτήσεις δεν παραβιάζουν την ελληνική κυριαρχία στα νησιά, επειδή τα νησιά δεν είναι ελληνικά αλλά αμφισβητούμενα.

«Τα νησιά, και οι βραχονησίδες σε ροζ χρώμα στον σχετικό χάρτη της Έκθεσης του Κογκρέσου, που παρουσιάζονται ως αποδεικτικά στοιχεία στην κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν είναι ελληνικά.

Έτσι, σύμφωνα με την κυβέρνηση Μπάιντεν, τα 29 ελληνικά νησιά, βραχονησίδες και ύφαλοι δεν υπάγονται στην ελληνική κυριαρχία, είναι αμφισβητούμενα και η ιδιοκτησία τους είναι αβέβαιη, γιατί δεν ανήκουν ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία”, καταλήγει το άρθρο.

Τουρκικά παιχνίδια για να δικαιολογήσουν οποιαδήποτε πρόκληση στο Αιγαίο σε κάθε στιγμή, ενώ οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες με την Ουκρανία και την διαμάχη με την Ρωσία, κάτι πολύ επικίνδυνο για την Ανατολική Μεσόγειο όπως φαίνεται.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...