Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέα τουρκική πρόκληση μετά τις ΝΟΤΑΜ και NAVTEX με επαναφορά του ζητήματος περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

Η Τουρκία μετά τις αμφισβητήσεις στο Αιγαίο με τις ΝΟΤΑΜ και τις NAVTEX προσπαθούν να επαναφέρουν θέμα με «τουρκική», όπως την αποκαλούν, μειονότητα στην Ελληνική Θράκη.

Σε αυτή την προσπάθεια επιστράτευσαν για μια ακόμα φορά την ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRΤ, η οποία μετέδωσε τα εξής:

«Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, ζητάνε να ανοίξουν νηπιαγωγεία που θα παρέχουν δίγλωσση εκπαίδευση στα τουρκικά και στα ελληνικά.

Η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης ανάρτησε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας της 21ης  Φεβρουαρίου.

Στη ανάρτηση εφιστήθηκε η προσοχή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Τονίστηκε η σημασία του ανοίγματος παιδικών σταθμών που θα παρέχουν δίγλωσση εκπαίδευση στα τουρκικά και ελληνικά και επισημάνθηκε ότι η μητρική γλώσσα εκτός από επικοινωνία έχει επίσης ιδιότητα φορέα πολιτισμού.

«Η αποκοπή ενός ανθρώπου από τη μητρική του γλώσσα δεν σημαίνει μόνο αποκοπή από τους δεσμούς με την οικογένεια και το έθνος του, αλλά και η αποκοπής από τους δεσμούς του με τον κόσμο. Οι λαοί που χάνουν τη γλώσσα τους είναι αδύνατο να επιβιώσουν ως έθνος. Ο άνθρωπος που αποχωρίζεται από τη μητρική του γλώσσα αποχωρίζεται και από πολλές εθνικές αξίες».

Στην ανάρτηση ζητήθηκε το άνοιγμα παιδικών σταθμών στη Δυτική Θράκη που θα παρέχουν δίγλωσση εκπαίδευση και σημειώθηκε ότι ο εξαναγκασμός των Τούρκων παιδιών να λαμβάνουν εκπαίδευση μόνο στα ελληνικά στους παιδικούς σταθμούς είναι «μια αναχρονιστική και επιτακτική προσέγγιση».

Στην ανακοίνωση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Τουρκική Ομοσπονδία Δυτικής Θράκης (ABTTF),

«Η εκπαίδευση του ατόμου στη μητρική του γλώσσα είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα»».

Επειδή όσο δεν αλλάζει η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, δεν προβλέπεται να αλλάζει και η σθεναρή στάση της Αθήνας αξίζει να υπενθυμίζουμε την πάγια θέση που σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Τουρκία εξακολουθεί να συνδέει τις υποχρεώσεις της, όσον αφορά το σεβασμό των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της θρησκευτικής ελευθερίας των πολιτών της, με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Η Ελληνική Πολιτεία, πέραν της πλήρους και έμπρακτης συμμόρφωσης με τις ειδικότερες προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης και του διεθνούς δικαίου εν γένει, σέβεται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες των τριών συνιστωσών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και επιφυλάσσει στους Έλληνες πολίτες, μέλη της μειονότητας, πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία. Αφουγκραζόμενη τις επιθυμίες των Ελλήνων μουσουλμάνων, που κατοικούν στη Θράκη, και διαβουλευόμενη μαζί τους, σχεδιάζει και εφαρμόζει μία συνεπή και συνεκτική πολιτική για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των αναγκών τους σε όλους τους τομείς.

Οι τουρκικές απόπειρες σφετερισμού της ταυτότητας της μειονότητας και ισοπέδωσης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε συνιστώσας αντιστρατεύονται το διεθνές δίκαιο και καταλήγουν σε παραβίαση των δικαιωμάτων των μελών της μειονότητας. Την καλύτερη και ηχηρότερη απάντηση στις απόπειρες αυτές δίνει η ίδια η μειονότητα, με την ενεργή και γόνιμη συνεισφορά της στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ