Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Εξελίξεις! Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο προς την Τουρκία για τις ΝΟΤΑΜ και τις NAVTEX

Περίπατο πήγε η Διακήρυξη των Αθηνών μετά τις NAVTEX και ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Τουρκία για ασκήσεις μικρής κλίμακας της Ελλάδας νοτιοανατολικά της Καρπάθου, στα ανοιχτά της Ικαρίας και στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου, Αη Στράτη και Λέσβου.

Η Τουρκία όπως, αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να δεσμεύσει περιοχές ανατολικά της Καρπάθου καθώς εκεί ο χώρος είναι τουρκικής δικαιοδοσίας. Ως προς τις ασκήσεις δε σε Ικαρία και βόρειο Αιγαίο, η Άγκυρας με ΝΟΤΑΜ και ΝAVTEX ζήτησε την αποστρατικοποίηση των νησιών από Θάσο έως και Καστελόριζο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές και σχετικά με τουρκική Navtex και πληροφορίες που έχουν πρόσφατα δει φως δημοσιότητας γνωστοποιήθηκε πως:

1)Έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σε τουρκική πλευρά.

2)Έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία IΜΟ και σε Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Όλα αυτά και ενώ το μεσημέρι του Σαββάτου, μια τουρκική ακταιωρός εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή των Ιμίων.

Σκάφος του λιμενικού που έκανε περιπολία εντόπισε το τουρκικό σκάφος και μόλις το πλησίασε η τουρκική ακταιωρός απομακρύνθηκε. Πληροφορίες ότι οι Τούρκοι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς δεν επιβεβαιώθηκαν επισήμως, ωστόσο το γεγονός πως χρησιμοποιήθηκε το «κόκκινο» τηλέφωνο, επιβεβαιώνει τα στοιχεία που αναφέρουν πως για 15 τουλάχιστον λεπτά, Τούρκοι και Έλληνες έφτασαν αρκετά κοντά στο να…ξεφύγει η κατάσταση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι αρχηγοί του Λιμενικού δεν μίλησαν μεταξύ τους αλλά υπήρξε τηλεφώνημα ανάμεσα στους εντεταλμένους του ελληνικού λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής. Αυτή η «ανοικτή» γραμμή επικοινωνίας μεταξύ εντεταλμένων στελεχών Ελληνικού Λιμενικού και Τουρκικής Ακτοφυλακής δημιουργήθηκε μετά την τελευταία επίσκεψη Στυλιανίδη στην Τουρκία όπου αποφασίστηκε να μιλάνε αν προκύψει «πρόβλημα», κάτι που προφανώς στην προκειμένη περίπτωση υπήρξε ή πήγε να υπάρξει.

Γενικά αυτή την περίοδο τουρκικές ακταιωροί εμφανίζονται και παραβιάζουν τα ελληνικά χωρικά ύδατα επιχειρώντας να διώξουν τους Έλληνες σε μια προσπάθεια να στηρίξουν τους τους τούρκους ψαράδες που επιχειρούν να μπουν σε ψαρότοπους λόγω της…τσιπούρας.

Ο ακήρυκτος αυτός «πόλεμος της τσιπούρας» είναι λίγο πολύ κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ενταγμένος στο πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο και μπορεί το Σάββατο στα Ίμια να μην υπήρχαν κοντά ψαράδες σύμφωνα με πηγές του Ελληνικού Λιμενικού, ωστόσο αυτό δεν σταματά την τουρκική ακτοφυλακή από το να κινείται ειδικά στο ανατολικό Αιγαίο χωρίς να αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα…

Σύμφωνα δε με τις ίδιες πηγές εκτός από τα Ίμια υπήρχε και ένα «παρόμοιο» περιστατικό στην Κω όπου τουρκική ακταιωρός εντοπίστηκε να έχει προσεγγίσει την οριογραμμή αλλά μόλις αντιλήφθηκε ότι έγινε αντιληπτή από σκάφος του λιμενικού, παρέμεινε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν είναι τυχαίο πως το 2023 σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής προχώρησαν σε 1642 παραβιάσεις των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ