Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σε σοκ στην Άγκυρα-Οι Βούλγαροι μας πρόδωσαν και πήγαν με τους Έλληνες για να ακυρώσουν τα Στενά του Βοσπόρου

Εξοργισμένοι μέχρι εκεί που δεν παίρνει αλλά και απογοητευμένοι είναι οι γείτονες μας Τούρκοι, από την στάση της Βουλγαρίας, η οποία κοιτώντας το δικό της συμφέρον και μόνο, σύναψε ενεργειακή συμφωνία με την Ελλάδα, παρακάμπτοντας έτσι τα Στενά του Βοσπόρου.

“Εκείνη η χώρα που λαμβάνει φυσικό αέριο από την Τουρκία, κάθισε στο τραπέζι με την Ελλάδα! Βούλγαροι και Έλληνες “απενεργοποιούν τα Τουρκικά Στενά με ένα άθλιο σχέδιο. Η Βουλγαρία, η οποία υπέγραψε συμφωνία φυσικού αερίου με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες, έκανε μεγάλο σκάνδαλο ως εταίρος στο έργο απενεργοποίησης των Τουρκικών Στενών.

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία ήρθαν ξανά στο τραπέζι για το έργο εναλλακτικού αγωγού φυσικού αερίου προς τα Στενά, το οποίο προηγουμένως είχε εγκαταλειφθεί”, γράφει ο τουρκικός τύπος σήμερα.

Σύμφωνα με τα νέα της τηλεόρασης Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Ρομάν Χριστόφ  δήλωσε ότι ο αγωγός μήκους 280 χιλιομέτρων που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μεταξύ των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης στο Αιγαίο και του Μπουργκάς στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να επεκταθεί στη Ρουμανία.

“Ενώ το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο προκάλεσε δραστηριότητα στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας, μια νέα κίνηση ήρθε από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας.

Το ανώτατο όριο τιμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο τέθηκε σε ισχύ χθες, πυροδότησε την Ελλάδα, η οποία προχώρησε σε προκλητικά μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ο Βούλγαρος υπουργός δήλωσε ότι εξαιρούνται από τις κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου για δύο χρόνια, αλλά αργότερα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της αύξησης των τελών διέλευσης μέσω των Στενών και ότι ως εκ τούτου ξεκίνησαν ξανά τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε επίσης ότι η Αθήνα στηρίζει σθεναρά το όλο σχέδιο.
Οι Financial Times γράφουν ότι τα ρωσικά πετρελαιοφόρα που προέρχονται από τη Μαύρη Θάλασσα έχουν συσσωρευτεί στα Στενά του Βοσπόρου τις τελευταίες ημέρες λόγω του ανώτατου ορίου τιμών που επέβαλε η Δύση στο ρωσικό πετρέλαιο, και ότι η Άγκυρα ζήτησε μια νέα «ασφαλιστική εγγύηση» από όλους πλοία.

Τι έρχεται με το έργο του αγωγού Ελλάδος και Βουλγαρίας και τι θα πάθει η Τουρκία

Το πλάνο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη τέθηκε για πρώτη φορά στην ημερήσια διάταξη το 1993 και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία με τη Ρωσία το 2007.

Ωστόσο, το σχέδιο εγκαταλείφθηκε το 2010 ως αποτέλεσμα των περιβαλλοντικών ανησυχιών της Βουλγαρίας και των αντιρρήσεων των ΗΠΑ για την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο Έλληνας ειδικός στη βιομηχανία πετρελαίου Μάικ Μυριάνθης δήλωσε ότι το σχέδιο του νέου αγωγού είναι μια καλή λύση.

Το Al Jazeera σχολίασε επίσης ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αύξησε τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ​​ότι οι ΗΠΑ έβλεπαν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα ως εναλλακτική λύση στα Στενά και ότι άρχισαν να χρησιμοποιούν ενεργά το λιμάνι για στρατιωτικές αποστολές σε χώρες του ΝΑΤΟ της περιοχής.

Τσούζει και ενοχλεί αφάνταστα η συζήτηση για ενεργειακή συμφωνία Ελλάδος και Βουλγαρίας με τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη ο οποίος ακυρώνει τα Στενά του Βοσπόρου, για αυτό και έχουμε τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο, ενώ πιθανόν σύντομα να δούμε και νέο κύμα προσφύγων στον Έβρο ως τουρκικά αντίποινα.

Οι ΗΠΑ, κυρίως αυτές προκρίνουν την σιδηροδρομική, οδική, ενεργειακή και στρατιωτική ένωση της Αλεξανδρούπολης με την Βαλτική, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου, και για αυτό θα κάνουν τα πάντα. 

Όσο πιο γρήγορα "ξυπνήσουν" όλα τα κράτη της περιοχής των Βαλκανίων, ακόμα και η φιλότουρκη Αλβανία, και κατανοήσουν τι ετοιμάζει η Άγκυρα  εδώ και 50 χρόνια, και συσφίξουν τις σχέσεις τους μεταξύ τους, τόσο πιο καλά θα επιβιώσουν και θα κινηθούν προς τα επόμενα χρόνια ανεξάρτητες και οικονομικά αναβαθμισμένες. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές