Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η ExxonΜοbil ετοιμάζει γεώτρηση στην Κρήτη ενώ οι Τούρκοι είναι σε αναμονή-Πως θα αντιδράσει ο Ερντογάν σε Λιβύη και Αιγαίο;

Θετικοί φέρονται οι Αμερικανοί του ενεργειακού κολοσσού ExxonMobil, για την διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή Νοτίως της Κρήτης, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των σεισμικών δεδομένων για τις περιοχές της παραχώρησης, αναφέρει η εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ.

Η  ExxonMobil είχε ανακοινώσει ότι το 2024 θα λαμβάνονταν  η επενδυτική απόφαση για γεώτρηση, με στόχο το πρώτο γεωτρύπανο να «χτυπήσει» το 2025, έναν χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν, αλλά οι σεισμικές έρευνες ανάτρεψαν αυτήν την απόφαση ενώ την ίδια στιγμή η CHEVRON ξεκινά κάτι ανάλογο στην Κύπρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τον Ιανουάριο του 2023, ο αμερικανικός κολοσσός είχε διαβεβαιώσει την Αθήνα πλευρά ότι η τουρκική απειλητική ρητορική δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό της εταιρείας.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι πολύ θετικά και έχουν εντοπιστεί και οι ανάλογοι στόχοι για την γεώτρηση της αμερικανικής εταιρείας.

Πηγές αναφέρουν ότι η “συνολική εικόνα είναι τέτοια, που προδιαγράφει εξαιρετικά ενθαρρυντικές προοπτικές, εφόσον επαληθευτούν τα ερευνητικά μοντέλα που χρησιμοποιούν οι γεωλόγοι της αμερικανικής εταιρείας.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες προγραμματίζεται να γίνει η επίσημη ενημέρωση της κυβέρνησης από τον αμερικανικό ενεργειακό όμιλο”.

Αποκαλύπτεται στην πράξη, ότι τα αποθέματα των υδρογονανθράκων μας φτάνουν για ολόκληρη την τροφοδοσία της ΕΕ.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπης θα ελάμβανε τέλος, αφού οι ανάγκες των χωρών της ΕΕ αναμένονται ότι θα καλύπτονται  από τα ελληνικά κοιτάσματα αλλά και αυτά των γειτονικών χωρών.

Σε αυτό το πραγματικό ενδεχόμενο η Ελλάδα θα γίνει ισχυρή οικονομικά και γη της επαγγελίας για τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη.  

Με γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη θα “χτυπήσει” ο Ερντογάν;

Η Τουρκία επιδιώκει ενεργό ρόλο στην υπεράκτια ενεργειακή εξερεύνηση της Λιβύης, με στόχο να προμηθεύει αυτή την ΕΕ.

Υπάρχει σοβαρός λόγος που λέει ότι μπορεί “πολύ σύντομα ο Ερντογάν, θα κινηθεί με τα πλωτά γεωτρύπανα του, συνοδεία ισχυρότατου τουρκικού στολίσκου με μονάδες επιφανείας, ελικόπτερα, UAV Bayraktar TB2, και φυσικά υποβρύχια, για να επιβεβαιώσει την περιοχή του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου, “κτυπώντας” πιθανότατα κοντά στην Κρήτη”.

Οι Τούρκοι θέλουν να ελέγξουν πλήρως την Λιβύη, τόσο για τις δικές τους ανάγκες, όσο και για τροφοδοτούν μέσω Ιταλίας την ΕΕ, αποτελώντας έναν διαφορετικό πόλο.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Ερντογάν έχει αυξήσει την επιθετική ρητορική του για την ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα”, μεταξύ Κρήτης και Κύπρο, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Αν τελικά οι Τούρκοι επιχειρήσουν εξόρυξη νοτίως της Κρήτης, ενός νησιού που είναι  "αστακός" από όλες τις απόψεις, θα τεθούν σε ισχύ πιθανόν σενάρια τα οποία παραπέμπουν σε επικίνδυνες καταστάσεις, και τα οποία οι Τούρκοι τρέμουν, αφού η Ελλάδα δεν είναι ούτε Λιβύη , ούτε φυσικά Συρία.    

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν την ύπαρξη αποθεμάτων στην Κρήτη, αξίας τουλάχιστον 250 δισ. ευρώ, οπότε δεν τίθεται θέμα “εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων”, τα οποία αγγίζουν τα όρια χρυσοφόρων πεδίων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...