Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επέστρεψε στη γη ο πρώτος τούρκος αστροναύτης ενώ η Ελλάδα απλά παρατηρεί τα... άστρα

Τελικά η Τουρκία τα κατάφερε και μετά από τουλάχιστον δύο αναβολές κατάφερε να βλέπει πλέον τον πρώτο της αστροναύτη να επιστρέφει στη γη.

Ο πρώτος αστροναύτης της Τουρκίας Αλπέρ Γκεζεραβτζί ολοκλήρωσε την αποστολή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη ξεκίνησε στις 17.20 της 7ης Φεβρουαρίου. Η κάψουλα Dragon που μεταφέρει την ομάδα Axiom-3, συμπεριλαμβανομένου του Αλπέρ Γκεζεραβτζί προσγειώθηκε στη Γη στις 16.30 σήμερα.

Κατά την διάρκεια της παραμονής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχε προχωρήσει σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο ίνσταγκραμ όπου ανέφερε: «Εργαζόμαστε με κόπο για να φέρουμε τη χώρα μας στο επίπεδο που της αξίζει στον τομέα της διαστημικής έρευνας».

Ο αστροναύτης δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Instagram φωτογραφίες με το υπόλοιπο πλήρωμα της κάψουλας μετά την πρόσδεση της στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Αναφέροντας ότι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός δημιουργεί έναν μικρόκοσμο συγκεντρώνοντας αστροναύτες από διαφορετικές χώρες και φιλοξενεί πολλά πειράματα για να ρίξει φως στο σύμπαν, ο Γκεζεραβτζί ανέφερε:

«Και εμείς εργαζόμαστε με κόπο για να φέρουμε τη χώρα μας στο επίπεδο που της αξίζει στον τομέα της διαστημικής έρευνας, βιώνοντας αυτή την εμπειρία από πρώτο χέρι. Την πιο ειλικρινή μου αγάπη και τους χαιρετισμούς μου σε όλους σας από το διάστημα. Προσφέρω την πιο ειλικρινή μου αγάπη και στέλνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους σας από το διάστημα.»

Ο Ερντογάν στο πλαίσιο της προπαγάνδας του καθεστώτος του είχε επικοινωνήσει με τον αστροναύτη και η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της Τουρκίας TRΤ μετέδιδε:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε στον αστροναύτη Αλπέρ Γκεζεραβτζί ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλο το έθνος.

Η Τουρκία παρακολουθεί με μεγάλο ενθουσιασμό το ταξίδι του πρώτου Τούρκου αστροναύτη στο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στο πλαίσιο της «πρώτης επανδρωμένης διαστημικής αποστολής» που αποτελεί το πρώτο σκέλος του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος, ο Γκεζεραβτζί θα επικοινωνήσει τουλάχιστον επτά φορές με την Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό η πρώτη επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Ο Γκεζεραβτζί είπε τα εξής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

«Ξεκίνησα τα πειράματά μας μέσα στο προγραμματισμένο χρονοδιάγραμμα. Κατά τη διάρκεια της αποστολής μου εδώ, θα ολοκληρώσω όλα αυτά τα πειράματα και θα καταγράψω τα αποτελέσματα για να τα φέρω μαζί μου στη χώρα μας. Προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα στο περιβάλλον του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Συνεχίζω τις εργασίες μου όπως έχουν προγραμματιστεί.»

Ο Ερντογάν από την πλευρά του είπε τα εξής στον Τούρκο αστροναύτη:

«Με αυτήν την κρίσιμη αποστολή που εκτελείς στο πλαίσιο του Εθνικού μας Διαστημικού Προγράμματος αποτέλεσες πηγή έμπνευσης για ολόκληρο το έθνος μας, ιδιαίτερα τα παιδιά και τους νέους μας.»

Ο Ερντογάν ανέφερε τα παρακάτω για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Τουρκίας:

«Με το ταξίδι σου, ανοίξαμε την πόρτα σε μια νέα εποχή στις διαστημικές μελέτες.»

Υπογραμμίζοντας ότι η πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Τουρκίας είναι πολύ πολύτιμη επειδή πρόκειται για μια επιστημονική αποστολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Με αυτό τον τρόπο, Τούρκοι επιστήμονες θα συνεισφέρουν σε μελέτες που θα έχουν σημαντική συμβολή στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ελπίζω ότι τα πειράματα που θα κάνεις εκεί σε πολλούς διαφορετικούς τομείς θα ολοκληρωθούν με επιτυχία.»»

Όλα αυτά την ώρα που στην Ελλάδα σιγά σιγά αποφασίζουμε πως είμαστε σε θέση να φτιάξουμε κάτι παραπανω από...«βίδες».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...