Ελληνοτουρκικά

Το Τουρκικό Ναυτικό παρέλαβε μίνι στολίσκο 4 πλοίων στα πλαίσια της "Γαλάζιας Πατρίδας"- Ο Ερντογάν αναβιώνει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Πολύ σημαντική ημέρα ήταν η 19η Ιανουαρίου 2024 για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικότατα επαυξάνοντας κατακόρυφα την μαχητική του ισχύ, με την προσθήκη ενός mini στολίσκου στις τάξεις του, αποτελούμενου από τέσσερα (4) πλοία.

Τελετή παράδοσης τεσσάρων (4)  νέων γηγενών  πλοίων για το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

 Σύμφωνα με έγκριτο Τουρκικό ΜΜΕ σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, "Οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Sefine Shipyard στη Yalova, παρέλαβαν  4 νέες  ναυτικές εξέδρες, που θα ενισχύσουν τη δύναμη τους στη  " Γαλάζια Πατρίδα". 

Στην τελετή, η οποία είναι ιστορικής σημασίας για το τουρκικό ναυτικό, παραδόθηκαν σε αυτό η πρώτη εθνική φρεγάτα της Τουρκίας TCG İSTANBUL (F-515) που κατασκευάστηκε υπό την κύρια ανάδοχη εταιρεία της STM,  το πλοίο Logistics Support TCG ÜTGM ARİF EKMEKÇİ (A-575) το δεύτερο μεγαλύτερο πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, το Sea Replenishment Combat Support Ship TCG DERYA (A-1590) και το MARLIN Armed Unmanned Marine Vehicle (SİDA).

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Yaşar Güler, ο Πρόεδρος Αμυντικών Βιομηχανιών  Δρ. Haluk Görgün, ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, ο Γενικός Διευθυντής STM Özgür Güleryüz, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Sefine Shipyard Celal Koloğlu και πολλοί καλεσμένοι.

Güleryüz: Η TCG İSTANBUL είναι μια από τις 5 πιο προηγμένες φρεγάτες στον κόσμο

Μιλώντας στην τελετή, ο Γενικός Διευθυντής της STM Özgür Güleryüz δήλωσε ότι η STM αναλαμβάνει σημαντικά έργα στα εθνικά επιφανειακά και υποθαλάσσια πλοία του τουρκικού ναυτικού και συμβάλλει στην οικονομία της Τουρκίας με εξαγωγές στρατιωτικών πλοίων στο Πακιστάν και την Ουκρανία.

Σημειώνοντας ότι είναι περήφανοι που είναι ο κύριος ανάδοχος της πρώτης εθνικής φρεγάτας της Τουρκίας, TCG İSTANBUL, ο Güleryüz συνέχισε ως εξής:

«Οι φρεγάτες TCG İSTANBUL και MİLGEM Stacking Class έχουν κάνει το όνομά τους μεταξύ των κορυφαίων 5 πιο προηγμένων φρεγατών στον κόσμο με το σχεδιασμό και την τεχνολογία τους. Ενώ το στοχευμένο ποσοστό εγχώριας συμμετοχής για τη Φρεγάτα της Κωνσταντινούπολης ήταν 75% , καταφέραμε να αυξήσουμε το ποσοστό  στο 80% ως αποτέλεσμα της εργασίας που πραγματοποιήσαμε με την Προεδρία των Αμυντικών Βιομηχανιών μας.

Με αυτή τη μορφή, το TCG İSTANBUL είναι το πολεμικό πλοίο με το υψηλότερο ποσοστό εγχώριας παραγωγής στην Τουρκία.

Η εθνική μας φρεγάτα. «Θα είναι μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη για τη χώρα μας στη "Γαλάζια Πατρίδα" με τα εθνικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου με υψηλό ποσοστό εγχώριας παραγωγής, το εθνικό σύστημα διαχείρισης πολέμου νέας γενιάς και τη δυνατότητα εκτόξευσης  κατευθυνομένων πυραύλων ».

 

 

 

 

Το ARİF EKMEKÇİ θα επωμιστεί το βάρος της "Γαλάζιας Πατρίδας"

Ένα άλλο έργο στο οποίο η STM ήταν ο κύριος ανάδοχος. Αναφερόμενος στο πλοίο Logistics Support, ο Güleryüz είπε:

«Μετά το πρώτο πλοίο του έργου, το TCG Captain Güngör Durmuş, είμαστε περήφανοι που παραδίδουμε το δεύτερο πλοίο μας, το TCG USTEĞMEN ARİF EKMEKÇİ (A-575).

Το σκάφος  θα ενισχύσει τις δυνατότητες εφοδιασμού και επιμελητείας των Ναυτικών μας Δυνάμεων.

«Είναι έτοιμο για κάθε έργο επωμιζόμενο το "βάρος της Γαλάζιας Πατρίδας", με δυνατότητα ανεφοδιασμού στη θάλασσα, μεταφορά τόνων υγρού και στερεού φορτίου και εμβέλεια πλοήγησης 9.500 ναυτικών μιλίων».

Πραγματοποιούμε περισσότερα από 10 έργα πλοίων σε 9 διαφορετικά ναυπηγεία

Εφιστώντας την προσοχή στις στρατιωτικές και ναυτικές δραστηριότητες της STM, ο Güleryüz ολοκλήρωσε την ομιλία του με τα ακόλουθα λόγια:

«Ως STM, είμαστε περήφανοι που συμβάλαμε με επιτυχία στο επίπεδο που έχει φτάσει η χώρα μας στη στρατιωτική ναυτιλία με περισσότερα από 10 έργα  κατασκευής στρατιωτικών πλοίων που έχουμε πραγματοποιήσει σε 9 διαφορετικά ναυπηγεία.

Καλύπτουμε όλες τις ανάγκες τόσο του Πολεμικού μας Ναυτικού όσο και των ναυτικών φιλικών και αδελφών χωρών, από αεροπλανοφόρα έως σύγχρονα υποβρύχια, όπως απαιτεί η εποχή. 

Η πρώτη εθνική φρεγάτα της Τουρκίας TCG İSTANBUL

Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της STM στις 12 Απριλίου 2019 για την κατασκευή της φρεγάτας TCG İSTANBUL (F-515), του πρώτου πλοίου του έργου φρεγάτας MİLGEM I-class, που είναι η δεύτερη φάση συνέχεια των κορβετών MİLGEM ADA CLASS.

Η φρεγάτα TCG İSTANBUL (F-515) καθελκύστηκε στις 23 Ιανουαρίου 2021 και παραδόθηκε στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων με τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024.

Χαρακτηριστικά της TCG İSTANBUL

Η TCG İSTANBUL (F-515), που είναι η πρώτη τουρκική φρεγάτα που σχεδιάστηκε από Τούρκους μηχανικούς, έχει διαφορετική αποστολή από τις κορβέτες κλάσης ADA λόγω της δομής της.

Η διαφορά μεταξύ της TCG İSTANBUL (F-515) και άλλων φρεγατών κατηγορίας I από τις κορβέτες της κατηγορίας Ada είναι ότι έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν και να εκτοξεύουν αντιαεροπορικά βλήματα.

Η Εθνική φρεγάτα έχει μήκος 113 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα.

Διαθέτει προηγμένα Εθνικά οπλικά συστήματα , όπως ο ATMACA Cruise Missile που αναπτύχθηκε από τη Roketsan, το σύστημα εκτόξευσης κάθετης εκτόξευσης MİDLAS, το σύστημα αεράμυνας Gökdeniz που αναπτύχθηκε από την ASELSAN, το Cenk-S AESA Radar και το ADVENT Combat Management System που αναπτύχθηκε από την HAVELSAN υπό την ηγεσία του Ναυτικού Διοίκηση Δυνάμεων.

Θα κατασκευαστούν 8 Πλοία Κατηγορίας Ι

Οι εργασίες για τα πλοία MİLGEM 6-7-8th, τα οποία θα είναι αδελφά πλοία της πρώτης εθνικής φρεγάτας της Τουρκίας TCG İSTANBUL, ξεκίνησαν το 2023 στο πλαίσιο της επιχειρηματικής συνεργασίας STM-TAİS. Στόχος είναι οι εθνικές φρεγάτες (TCG İZMİR, TCG İÇEL και TCG İZMİT) να κατασκευαστούν εντός 36 μηνών και να τεθούν σε λειτουργία με το Τουρκικό Ναυτικό.

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSİK) που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2024, υπό την προεδρία του Προέδρου Erdoğan,  αποφασίστηκε η κατασκευή Φρεγατών MİLGEM Class I 9-10-11-12. Η απόφαση ναυπήγησης των πλοίων έχει ληφθεί και ο αριθμός των Φρεγατών Τάξης Ι που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο του έργου έχει αυξηθεί σε 8.

Πλοίο Υποστήριξης Logistics ARİF EKMEKÇİ

Υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της SSB και της STM στις 9 Φεβρουαρίου 2021, για την παράδοση 2 Έργων Πλοίων Υποστήριξης Logistics από την SSB στη Διοίκηση του Τουρκικού Ναυτικού. 

Το πρώτο πλοίο του Logistics Support Ship Project, του οποίου οι κατασκευαστικές δραστηριότητες συνεχίζονται στο ADA Shipyard, είναι το TCG YZB. Το GÜNGÖR DURMUŞ (A-574) παραδόθηκε στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων με τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2021.

Το δεύτερο πλοίο του έργου είναι το ÜTĞM.ARİF EKMEKÇİ (A-575) π εισήλθε στην απογραφή της Διοίκησης των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων με την τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024.

Το πλοίο έχει μήκος 106,51 μέτρα, πλάτος 16,80 μέτρα και πλήρωμα  82 ατόμων.

Το πλοίο μπορεί να προμηθεύει καύσιμα στη θάλασσα με σύστημα επίπλευσης πρύμνης, διαθέτει πλατφόρμα ελικοπτέρου που επιτρέπει σε ένα ελικόπτερο γενικής χρήσης 15 τόνων να προσγειώνεται και να ανεφοδιάζεται, έχει ταχύτητα 12+ ναυτικών μιλίων και εμβέλεια πλεύσης 9500 ναυτικά μίλια.

Είναι εξοπλισμένο με 2 οπλικά συστήματα ASELSAN STAMP των 12,7 χλστ,  διαθέτει γερανό με ανυψωτική ικανότητα 18 τόνων και  έχει δυνατότητα να μεταφέρει 8 εμπορευματοκιβώτια, 631 τόνους πόσιμου νερού, 336 τόνους καυσίμου ελικοπτέρων JP-5 και 4.036 τόνους καυσίμων F-76.

Το timing της παράδοσης των 4 Πλοίων με  την αναβίωση του τουρκολυβικού μνημονίου στα πλαίσια της "Γαλάζιας Πατρίδας" 

Πρόσφατα η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα προβεί στην έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθράκων στη Λιβύη κατόπιν συμφωνίας με τη χώρα.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με την έντονη τουρκική φρασεολογία των τελευταίων ημερών περί "Γαλάζιας Πατρίδας" και του timing της παράδοσης 4 διαφορετικών τύπων  και αποστολών πλοίων στο Τουρκικό πολεμικό Ναυτικό, αποτελούν κατά την εκτίμησή μας σαφέστατες ενδείξεις ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα έκφανση της τουρκικής επιθετικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, ως απότοκο του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...