Ελληνοτουρκικά

Οι πέντε (5) στόχοι της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας- "Στα σκαριά" νέο πογκρόμ συλλήψεων αντιφρονούντων προς τον Ερντογάν από την ΜΙΤ

Σε πρόσφατο άρθρο μας επισημάναμε την δυναμική  "επιστροφή" Ερντογάν στην προάσπιση της  "Γαλάζιας Πατρίδας" ,κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή για την 97η επέτειο του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) στις 10 Ιανουαρίου, "φροντίζοντας" να μας υπενθυμήσει τους πραγματικούς στόχους του σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο.

Οι πέντε (5) στόχοι της Πολιτικής Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας

Σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ φίλα προσκείμενο στον Ερντογάν, ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του  εκτός των παραπάνω, μεταξύ άλλων ανακοίνωσε τη μετάβαση της Τουρκίας σε μια νέα εποχή ασφάλειας, με τα ακόλουθα λόγια:

«Σε μια εποχή που οι ασύμμετρες απειλές έχουν αυξηθεί και διαφοροποιηθεί τόσο πολύ, είναι φυσικά αδιανόητο η έννοια της ασφάλειας της Τουρκίας να παραμείνει η ίδια. Ανανεώνουμε και ενημερώνουμε τις ευαισθησίες εθνικής ασφάλειας της χώρας μας σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και αναθεωρούμε την κατάταξη των απειλών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συνέχεια, απαρίθμησε τους 5 στόχους της πολιτικής ασφάλειας του κράτους ,συμπεριλαμβανομένης της άμυνας, των εσωτερικών και των εξωτερικών υποθέσεων, που είναι οι ακόλουθοι:

1. Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της κατασκοπείας, που αποτελούν ήδη τις πρωταρχικές απειλές.

2. Η παράνομη  μετανάστευση, η οποία αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

3. Το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο έχει έρθει στο προσκήνιο με πρόσφατες αστυνομικές και  επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών.

4. Ξενοφοβία και Ισλαμοφοβία.

5.Ψυχολογικές πράξεις βασισμένες σε αίρεση, καταγωγή και πεποιθήσεις.

Ο Ερντογάν κάλεσε επίσης τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών (MIT) να είναι «επαγρύπνηση» σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία έχουν «μετατραπεί σε εστία διχόνοιας και μίσους» σε αυτούς τους τομείς.

Ας είναι αυτό το τελευταίο συμπέρασμα, ο αυστηρότερος έλεγχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι καθ' οδόν.

Πέραν όμως αυτών ο Τούρκος Πρόεδρος  και ο νέος Διοικητής της ΜΙΤ Καλίν στην ομιλία τους προέβησαν στις παρακάτω επισημάνσεις αναφέροντας: 

Η Ακαδημία Πληροφοριών της ΜΙΤ

«Ζούμε σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας», είπε ο Ιμπραίμ Καλίν,  στην αρχή της ομιλίας του με μια ακαδημαϊκή αξιολόγηση της κατάστασης με αποσπάσματα που κυμαίνονται από τον Καντ έως τον Ιμάμ. Γαζάλι, αφήνοντας στον Πρόεδρο τις δηλώσεις και τις επεκτάσεις με πολιτικό και σημερινό βάρος.

Αναφέρθηκε  στην Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών της ΜΙΤ, η οποία ιδρύθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2023 υπό τον Χακάν Φιντάν, με στόχο να γίνει κέντρο πληροφοριών και πολιτικής ανάλυσης και παραγωγής εννοιών, καθώς και ένα τεχνικό κέντρο .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Talha Köse, Επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ibn Haldun και μέλος της SETA, διορίστηκε επικεφαλής της Ακαδημίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, ο αρχιτέκτονας της μεταμόρφωσης του MIT από το 2010, δεν ήταν παρών στην τελετή, αφού  βρισκόταν στην Κεντρική Ασία για να μεσολαβήσει σε μια συνοριακή διαμάχη μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιζίας.

Αύξηση κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων

 Ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι η ορθή και ανθεκτική στάση της Τουρκίας στις περιφερειακές κρίσεις, ειδικά στις σφαγές στη Γάζα, ενοχλεί ορισμένους ανθρώπους και διαταράσσει τους υπολογισμούς τους. Η πρόσφατη εντατικοποίηση των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων κατά της χώρας μας είναι μόνο μία από τις εκδηλώσεις αυτής της δυσφορίας».

Τα παραπάνω λεγόμενα του Ερντογάν υποδηλώνουν ότι οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες κατά της Τουρκίας έχουν αυξηθεί, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν αυτές προέρχονται μόνο από το Ισραήλ ή περιλαμβάνουν και άλλες χώρες.

Δηλαδή εκτός από κατασκόπους χαμηλού επιπέδου – κυρίως Παλαιστίνιοι – που εργάζονταν για λογαριασμό του Ισραήλ, υπήρξαν κατάσκοποι από άλλες χώρες που έχουν συλληφθεί, διωχθεί ή απελαθεί;

 Κυβερνοεπιθέσεις

«Ακολουθούμε περήφανα τις επιτυχίες του MIT στην πρόληψη κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρατικών αξιωματούχων και κρίσιμων ιδρυμάτων».

Συνεπώς πραγματοποιήθηκαν κυβερνοεπιθέσεις κατά κρατικών στελεχών και κρίσιμων ιδρυμάτων την περίοδο που διανύουμε και ότι αυτές οι επιθέσεις αποτράπηκαν από τη MIT.

Τρωτά σημεία ασφαλείας πληροφοριών

«Με την ευρεία χρήση των smartphone, έχει επίσης αυξηθεί η χρήση ξένων εφαρμογών ανταλλαγής μηνυμάτων μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς, πολλές πληροφορίες, σημειώσεις και έγγραφα που ανήκουν στους επίσημους θεσμούς μας κοινοποιούνται επίσης μέσω αυτών των εφαρμογών. Είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση συνιστά σοβαρή ευπάθεια όσον αφορά την ασφάλεια των πληροφοριών».

 Ο  Τούρκος Πρόεδρος λέει ότι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι μοιράζονται επίσημες πληροφορίες και έγγραφα στα κινητά τους τηλέφωνα, γεγονός που δημιουργεί μια ευπάθεια στην ασφάλεια των πληροφοριών. 

Νέος Τουρκικός άξονας ασφαλείας

«Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς ορισμένων, η Τουρκία δεν πραγματοποίησε αλλαγή του  άξονα ασφαλείας της, αντίθετα, βρήκε τον πραγματικό της άξονα μετά από μακρά αναζήτηση. Όπως στο παρελθόν, δεν μπορούσαμε να ενεργήσουμε με την ανησυχία «Τι θα πουν οι άλλοι , τώρα κάθε απόφαση που παίρνουμε στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική βασίζεται πλήρως στην Τουρκία».

Επισημαίνοντας ότι οι έννοιες για την ασφάλεια άλλαξαν και ξεκίνησε μια κούρσα εξοπλισμών με την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς η γεωπολιτική προοπτική ήρθε στο προσκήνιο στην παγκόσμια σκηνή, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι με βάση τα παραπάνω η Τουρκία διαφοροποίησε την έννοια της ασφάλειας της"  

Σημεία Ελληνικού ενδιαφέροντος

Από τα παραπάνω εστιάζουμε στην ύπαρξη Ακαδημίας Πληροφοριών της ΜΙΤ, γεγονός που σημαίνει αύξηση κονδυλίων για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, καλύτερη εκπαίδευση των πρακτόρων της, μεγαλύτερη εκμεταλλευσιμότητα πληροφοριών, αυξημένες δυνατότητες ανάλυσης αυτών σε συγκερασμό με δορυφόρους και drones, καλύτερος  τεχνικός εξοπλισμός από τον υπάρχοντα, μεγαλύτερες δυνατότηες συνεργασίας με Ξένες υπηρεσίες και περισσότερες κατασκοπευτικές επιχειρήσεις σε χώρες εκτός Τουρκίας.

Ιδίως το τελευταίο θα το αντιληφθούμε λίαν συντόμως κατά την εκτίμησή μας, αφού η σταθερή προσήλωση των Τούρκων στη "Γαλάζια Πατρίδα" και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο, σε συγκερασμό με την βίζα επίσκεψης Τούρκων πολιτών στα νησιά μας κατόπιν συμφωνίας με τη χώρα μας, μαζί με τους Τούρκους τουρίστες που θα τα επισκεφθούν, θα "φέρει" και πράκτορες της ΜΙΤ σε αυτά.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρομερή αποκάλυψη με αριθμούς-Οι Βρυξέλλες δίνουν τεράστια κονδύλια στον Ερντογάν που τα χρησιμοποιεί για να απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο Α.Μποζκούρτ εκθέτει Ελλάδα και ΕΕ για τα δις ευρώ που δίνονται στην Τουρκία και πάνε σε Τζιχαντιστές και παρακράτος