Ελληνοτουρκικά

"Είναι Τούρκος πολίτης" λένε οι Τούρκοι: Στο στόχαστρο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής - Σε ομιλία του με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου στήριξε την Ελλάδα-Κύπρο

Την έντονη ενόχληση της Τουρκίας φαίνεται πως προκάλεσαν οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου για τον Ελληνισμό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Κύπρο. Ίσως γιατί αυτές εκφράστηκαν σε εκδήλωση της ομογένειας παρουσία αξιωματούχων του Λευκού Οίκου του State Departement, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Κογκρέσου.

Η μεγάλη σε κυκλοφορία τουρκική αντιπολιτευόμενη εθνικιστική εφημερίδα Aydınlık, επικρίνει τον ιεράρχη της Ορθοδοξίας με εκτενές δημοσίευμα με τίτλο: «Υποστήριξη της Νότιας Κύπρου από την Ρωμαίικη Εκκλησία του Φαναρίου», και υπότιτλο: «Ο Ελπιδοφόρος, ο ανεπίσημος εκπρόσωπος της Ρωμαϊκής Εκκλησίας στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης στις 13 και 14 Δεκεμβρίου και εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του State Departement, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Κογκρέσου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η οικογένεια Μανάτου στις 13 Δεκεμβρίου στην Ουάσιγκτον και κατά την ομιλία του στην εκδήλωση εξήρε την προσφορά της οικογένειας Μανάτου, στην ομογένεια των ΗΠΑ σημειώνοντας: «Για σαράντα χρόνια ως οργάνωση και για περισσότερα από σαράντα χρόνια ως δύναμη υπέρ του καλού στην Ουάσιγκτον, η οικογένεια αυτή έχει υπηρετήσει τη χώρα μας και σίγουρα τα συμφέροντα της διασποράς μας.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα anamniseis.net, οι ιδρυτές της Manatos & Manatos, ο Andy και ο πατέρας του Mike N. Manatos, μια θρυλική μορφή στην υπηρεσία του έθνους μας, έχουν δημιουργήσει μια μοναδική ελληνική παρουσία στους αμερικανικούς διαδρόμους εξουσίας. Όλοι έχουμε ωφεληθεί από τη συνεργασία μας με αυτή την εξαιρετική οικογένεια. Η με πάθος υπεράσπιση του ελληνισμού, της Κύπρου, της Ελλάδας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας στην Αμερική είναι γνωστή σε όλη τη χώρα. Η σαραντάχρονη παρουσία τους είναι γεμάτη από ιστορικά επιτεύγματα και ιστορίες υπεράσπισης του κάθε σκοπού μας.

Ως Αρχιεπίσκοπος, εκ μέρους όλης της Ομογένειας, είμαι στην ευχάριστη θέση να εκφράσω τον απόλυτο σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην κοινότητα. Είθε τα επιτεύγματα και τα κατορθώματά τους να είναι ακόμη μεγαλύτερα στα επόμενα σαράντα χρόνια και στις επόμενες γενιές.»

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι μέλη της οικογένειας Μανάτου κατέλαβαν διάφορες κυβερνητικές θέσεις ήδη από την εποχή της προεδρίας του John F. Kennedy και ορισμένα μέλη της οικογένειας είχαν ρόλο συνδέσμου με την Γερουσία των ΗΠΑ. Ο Andy Manatos υπηρέτησε ως βοηθός υπουργός Εμπορίου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Jimmy Carter. Ορισμένα μέλη της οικογένειας εξακολουθούν να κατέχουν συμβουλευτικές και εμπορικές θέσεις σε διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ο Mike και ο Andy Manatos ασκούν διάφορες δραστηριότητες lobbying για λογαριασμό των Ελλήνων και της ρωμαίικης διασποράς με την εταιρεία Manatos&Manatos που ίδρυσαν.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου κ. Ελπιδοφόρου με τον Αμερικανό βουλευτή Gus Bilirakis, στις 14 Δεκεμβρίου, και ότι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Είναι ένα περήφανο τέκνο της Εκκλησίας μας και της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που υπηρετεί τον λαό της Φλόριντα. Είναι τέκνο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πάντα στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο», επισημαίνοντας ότι το Πατριαρχείο στηρίζει την Ελλάδα και τη “νότια Κύπρο”.

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Ελπιδοφόρος χρησιμοποίησε το επίθετο “Οικουμενικός” στις ομιλίες του, σε αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάνης», σχολιάζεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής «είχε χαρακτηρίσει την Τουρκία “γενοκτόνο” και “κατακτητή” σε προηγούμενες εκδηλώσεις στις ΗΠΑ».

Στη συνέχεια υπενθυμίζεται ότι «τον Σεπτέμβριο του 2023, σε εκδήλωση που διοργάνωσε επιτροπή που πρόσκειται στην Ρωμαίικη Εκκλησία του Φαναρίου, ο Ελπιδοφόρος χαρακτήρισε τους Οθωμανούς και τον Atatürk “γενοκτόνους” και υποστήριξε ότι είναι ιερό καθήκον να μιλάμε για το θέμα των γενοκτονιών.

Ο Ελπιδοφόρος, ο οποίος υποστήριξε ότι οι Τούρκοι διέπρατταν γενοκτονίες για 30 χρόνια μεταξύ 1894-1924, δήλωσε επίσης σε εκδήλωση τον Σεπτέμβριο του 2022,  ότι η Τουρκία ήταν κατακτητής στην Κύπρο. Ζητώντας την άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ο Ελπιδοφόρος είπε: “Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τον αγώνα μας μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας για την απελευθέρωση της Κύπρου μας και μια ενωμένη Κύπρο”. Ο κ. Ελπιδοφόρος, σε προηγούμενη δήλωσή του, είχε χρησιμοποιήσει την φράση “ανησυχούμε για την “επιθετική” στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο”». (σ.σ. τα σημεία στίξης ανήκουν στο δημοσίευμα)

Κλείνοντας το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «το όνομα του Ελπιδοφόρου, ο οποίος γεννήθηκε στο Bakırköy της Istanbul (Μακροχώρι Κωνσταντινούπολης) και είναι Τούρκος υπήκοος, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιθανών υποψηφίων προς πατριαρχία μετά τον Πατριάρχη

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Αγωνία για τον Ιρανό πρόεδρο: Βρέθηκε το ελικόπτερο μεταδίδει η τηλεόραση του Ιράν - Όλη η χώρα προσεύχεται - "Είναι νεκρός" λέει το Ισραήλ (Βίντεο)

Συνεχίζονται οι έρευνες στη δύσβατη περιοχή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες για τον εντοπισμό των επιβατών - Τα σενάρια...