Ελληνοτουρκικά

Ενθουσιασμός στα Τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη του Ερντογάν: ''Νέο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προοπτικές συνεργασίας''

Θετικά αποτυπώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Τύπος στη γειτονική χώρα εστιάζει στη συμφωνία για 7ήμερη βίζα-εξπρές σε Τούρκους πολίτες για 10 ελληνικά νησιά και κάνουν λόγο για «ιστορική επίσκεψη» αλλά και «νέα εποχή» στις σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρακτορείο Anadolu παρουσιάζει την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα με κεντρικό τίτλο «Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας», ενώ φιλοξενεί τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μετά το τέλος της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Επιθυμούμε να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη στάση μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ζητήσαμε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας να συζητήσουν περαιτέρω. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους της ΕΕ. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των γεγονότων στο νησί θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής" σχολίασε ο Ερντογάν, ενώ αναφέρθηκε και στο "στρατόπεδο στο Λαύριο", τονίζοντας: "(Κλείνοντας το στρατόπεδο του Λαυρίου) τόνισα ότι πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποτραπεί η δημιουργία παρόμοιων στρατοπέδων που παρέχουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα».

H εφημερίδα Hürriyet αναφέρεται στην «καθοριστική» επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια και στάθηκε στο σχόλιο που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο», και σε μια φράση του από τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή με την Ελλάδα και πρέπει να την ενισχύσουμε. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που να μην μπορεί να επιλυθεί μεταξύ μας».

Οι Milliyet και Sabah στέκονται στην είδηση της βίζα-εξπρες: «7ήμερη βίζα για 10 ελληνικά νησιά!» και «Νέα εποχή με την Ελλάδα: 7ήμερη εξαίρεση βίζας», αντίστοιχα.

Η Yeni Safak γράφει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν στην Ελλάδα έπειτα από 6 χρόνια: Να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης», και παραθέτει δηλώσεις Ερντογάν: «Είχαμε εξαιρετικά χρήσιμες συναντήσεις και συζητήσαμε τα βήματα που θα κάνουμε. Θα συναντιόμαστε τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Είμαστε ικανοποιημένοι με το κλείσιμο του στρατοπέδου τρομοκρατών στο Λαύριο. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο μια θάλασσα ειρήνης". Η εφημερίδα παρουσίασε και ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη: "Αποφασίσαμε να αναζωογονήσουμε τις σχέσεις μας. Θέσαμε ως στόχο την αύξηση του διμερούς εμπορικού όγκου στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Συζητήσαμε για το ταξίδι χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες στα νησιά του Αιγαίου. Θα αναβιώσουμε την απελευθέρωση της βίζας 7 ημερών για τα νησιά».

Το CNN Turk κάνει λόγο για «καθοριστική συνάντηση Ερντογάν στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια». Και επσημαίνει: «Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε έμφαση στη νέα εποχή των σχέσεων με την Ελλάδα, ενώ μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, είπε πως "δεν πρέπει να περιμένουμε τόσο πολύ για την επόμενη συνάντησή μας". Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως 'αποφασίσαμε να αναγεννήσουμε τις σχέσεις μας"» αναφέρεται.

Το TRT Haber υπογραμμίζει τη δήλωση Ερντογάν για το Αιγαίο και την πεποίθησή του πως "δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που δεν μπορούμε να επιλύσουμε".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ