Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στο παρα πέντε της έλευσης Ερντογάν στην Αθήνα για kazan-kazan ζητά αποστρατικοποίηση Χίου, Σάμου και Ψαρών

Δύο μόλις ημέρες πριν φτάσει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και η Άγκυρα έδωσε ένα ακόμα δείγμα της αναλλοίωτης αναθεωρητικής της πολιτικής.

Η Ελλάδα ως έχει το δικαίωμα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ A4368/23 με την οποία δέσμευσε τρεις περιοχές για αεροναυτική άσκηση του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας από τις 8 Δεκεμβρίου έως τις 14 του μήνα.

Οι δύο περιοχές είναι δίπλα σε Χίο, Ψαρά και Σάμο και η Τρίτη ανατολικά της Καρπάθου.

Η Τουρκία λοιπόν προχώρησε στην έκδοση της ΝΟΤΑΜ Α9211/23 στην οποία αναφέρει πως η Ελλάδα παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αποστρατικοποίηση νησιών που αυτή ορίζει προχωρά σε άσκηση και στην ΝΟΤΑΜ που έχει εκδώσει περιέχει τα νησιά Χίο, Σάμο και Ψαρά που έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.

48 ώρες δηλαδή πριν πατήσει το πόδι του στην Αθήνα ο Ερντογάν προστάζει να μην γίνουν ασκήσεις στα ελληνικά νησιά.

Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τα όσα μετέδιδε το TRT προχθές: «Ο Ερντογάν προέβη σε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής από το Ντουμπάι όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής για την Παγκόσμια Δράση για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Expo City Dubai στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου για την πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Απαντώντας στην ερώτηση «ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια δήλωση τις τελευταίες ημέρες. Είπε ότι είναι επιτακτική η συνεργασία με την Τουρκία. Τι νομίζετε ότι σημαίνει αυτή η δήλωση του Μητσοτάκη; Θα ξεκινήσει μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας;», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:

«Ευχή μας είναι να έχει ξεκινήσει μια νέα εποχή.»

Υπενθυμίζοντας ότι πάντα δηλώνει ότι «προσπαθούν να αυξήσουν τους φίλους και να ελαττώσουν τους εχθρούς», ο Ερντογαν ανέφερε τα παρακάτω:

«Δεν είναι σωστό δύο χώρες με παρελθόν συνυφασμένο να πορεύονται με φωνές που υποδαυλίζουν ακόμα την έχθρα. Και από μία άλλη πλευρά, ποιος μας προκαλεί θυμό; Σε αυτό το σημείο, αν κοιτάξουμε, ορισμένοι, ειδικά οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, προσπαθούν να στρέψουν τον έναν μας εναντίον του άλλου. Φυσικά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Θα επισκεφτούμε την γείτονα μας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε. Αν δεν εμπλεκόμαστε σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν τα συμφέροντα του ενός και του άλλου, δεν υπάρχει ζήτημα. Συνεχίζουμε την πορεία μας ως έχει.

Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχουν και κεφάλαια που μπορούμε να τα λύσουμε αμέσως και τα οποία θα διευρύνουν τη βάση συνεργασίας. Εάν ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, τηρήσουμε τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί και αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε ένα επίπεδο απαλλαγμένο από εξωτερικές επιρροές, είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε κερδισμένοι.

Η αντίληψή μας στην εξωτερική πολιτική δεν είναι «να κερδίζω πάντα εγώ και η άλλη πλευρά να χάνει». Θα πάμε στην Αθήνα με αντίληψη win-win. Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις που ταιριάζουν στο πνεύμα της νέας εποχής.»

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ