Ελληνοτουρκικά

Τα θέλουν όλα δικά τους! Ο Φιντάν έβαλε και τα Δωδεκάνησα στην προστασία της μειονότητας

Η τουρκική εξωτερική πολιτική, δια στόματος Χακάν Φιντάν, συμπεριέλαβε φέτος για πρώτη φορά και τα Δωδεκάνησα στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας στην Ελλάδα.

Μιλώντας στην τουρκική Βουλή με την ευκαιρία της κατάθεσης του προϋπολογισμού είπε για την Ελλάδα:

«Επιθυμούμε να προχωρήσουμε τις σχέσεις μας με τη γειτονική μας Ελλάδα μέσα από έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στη γειτονιά μας.

Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα εξελίσσονται προς θετική κατεύθυνση με τη βοήθεια της αμοιβαίας αλληλεγγύης στον τομέα της διπλωματίας.

Στις συναντήσεις υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του έτους, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη μιας θετικής ατζέντας και αναζωογονήσαμε τους υφιστάμενους μηχανισμούς διαλόγου μας.

Συνεχίζουμε τις προετοιμασίες μας για την 5η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου 2023.

Η κατάσταση της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη και των συμπατριωτών μας που ζουν στα Δωδεκάνησα είναι ένα από τα θέματα που θέτουμε ως προτεραιότητα. Παρακολουθούμε στενά την προστασία των δικαιωμάτων των ομογενών μας σε τομείς όπως η εκπαίδευση, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η διαχείριση των ιδρυμάτων, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και τις διεθνείς συμβάσεις».

«Κυπριακό – Διαπραγματεύσεις μόνο μεταξύ δύο κρατών, όχι δύο κοινοτήτων»

Για το ζήτημα της Κύπρου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μόνο μεταξύ δύο ισότιμων «κρατών» κι όχι κοινοτήτων πλέον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ