Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνικοί νανοδορυφόροι βάζουν στο "μικροσκόπιο" ΝΑ Μεσόγειο-Αιγαίο-Θράκη -Τεράστια η συμβολή τους στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια  προχωράει στον εκσυγχρονισμό και την διαλειτουργικότητα των οπλικών συστημάτων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεών της  προκειμένου να αυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ.

Στην προσπάθειά της αυτή μεταξύ άλλων σημαντικό ρόλο παίζει το διάστημα και το πρόγραμμα αναπτυξης νανοδορυφόρων, το οποίο σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ βρίσκεται στο τελικό του στάδιο.

Έρχεται σμήνος ελληνικών νανοδορυφόρων: Σε τελική φάση σχεδιασμού βρίσκεται το πρόγραμμα ανάπτυξης από πανεπιστήμια και επιχειρήσεις 12 νανοδορυφόρων με καινοτόμες λειτουργίες στις επικοινωνίες και στη γεωπαρατήρηση.

 

Το Ιστορικό των Ελληνικών νανοδορυφόρων

Όλα ξεκίνησαν το 2017 όταν  Δύο μικροδορυφόροι, οι UPSat και DUTHSat, που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα εκτοξεύτηκαν μαζί με άλλους 26 παρόμοιους μικροδορυφόρους  από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Οι μικροδορυφόροι μεταφέρθηκαν με  έναν πυραυλοφορέα «Atlas V», με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Ο UPSat είναι ο πρώτος μικροδορυφόρος βασισμένος σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα που κατασκευάστηκε πλήρως στην Ελλάδα, προϊόν του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ιδρύματος Libre Space στο πλαίσιο του προγράμματος QB50.

Ο άλλος δορυφόρος DUTHSat κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το Εργαστήριο Ηλεκτρομαγνητικής Θεωρίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης / Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία QB50 για την εκτόξευση ενός σμήνους νανοδορυφόρων για τη διερεύνηση της ανώτερης ατμόσφαιρας.

Σήμερα κοινοπραξίες, αποτελούμενες από 25 ιδρύματα μεταξύ αυτών και  ελληνικά πανεπιστήμια επιλέχθηκαν από τον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος)  ολοκλήρωσαν τη φάση σχεδιασμού και προχωρούν στην κατασκευή των νανοδορυφόρων.

Οι νανοδορυφόροι  έχουν το πλεονέκτημα  της γρήγορης κατασκευής και του  χαμηλού κόστους έναντι των  γνωστών δορυφόρων, με παρόμοια αποτελέσματα και οφέλη.

Το πρόγραμμα "ΕΡΜΗΣ"

Το εν λόγω πρόγραμμα θα απογειώσει τις δυνατότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ξηρά-αέρα-θάλασσα

Ειδικά με την εισαγωγή των γαλλικών αεροσκαφών Rafale, τις Φρεγάτες FDI, τις νέες Κορβέτες και την αγορά των F-35, το σύστημα νανοδορυφόρων θα διασυνδέσει όλα τα συστήματα, δίνοντας παράλληλα εικόνα του εχθρικού εδάφους για ανάληψη  δράσης των  πυραύλων μας Κρουζ.  

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΡΜΗΣ η  Ελλάδα θα έχει  ένα σμήνος από τεχνολογικά προηγμένους νανοδορυφόρους  με έμφαση στις τηλεπικοινωνίες 5G/IoT, στην δια - δορυφορική σύνδεση (inter-satellite link) και στην υπερφασματική τηλεπισκόπηση (hyperspectral remote sensing) και θα πιστοποιηθούν για πρώτη φορά νέες τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα.

To Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών καιΤηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συμμετέχει ενεργά ως ένας από τους βασικούς πυλώνες στο Ελληνικό δίκτυο για το πρόγραμμα νανοδορυφόρων ΕΡΜΗΣ και έχει σαν στόχο να πιστοποιήσει νέες, καινοτόμες διαστημικές τεχνολογίες και εφαρμογές, όπως οι επικοινωνίες 5G για το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), δορυφορικές τηλεπικοινωνίες και  παρατήρηση της γης με υπερφασματική κάμερα.

Η αξία των δορυφορικών εικόνων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η σημασία δορυφορικών εικόνων σε ζητήματα στρατιωτικών, ενεργειακών, μεταφορικών, επικοινωνιακών και η άμεση ενημέρωση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας είναι τρομερά σημαντική σε ειρήνη ή σε κρίση.

Επίσης μας παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη χαρτογράφηση του ανάγλυφου της γης, για την υποστήριξη των οπλικών μας συστημάτων, ειδικά των πυραύλων, τις πτήσεις των αεροσκαφών μας 

Επίσης στον απολογισμό του ΓΕΕΘΑ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε 3 ευρωπαϊκά προγράμματα κυβερνοάμυνας στο πλαίσιο της PESCO, της MICNET και της Alnception, και αναβάθμισή τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η σημασία του κυβερνοπολέμου είναι πλέον τεράστια στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Οι δορυφορικές τεχνολογίες και οι εφαρμογές τους τόσο για τη συλλογή και υποκλοπή πληροφοριών όσο και για την παροχή μετεωρολογικών στοιχείων, καθώς και στον Κυβερνοπόλεμο ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των υβριδικών επιχειρήσεων, είναι πλέον τρομερά σημαντικές.

Οι δυνατότητες του δορυφορικού σταθμού μας, μας δίνουν ισχύ στο διάστημα, στον πόλεμο των πληροφοριών και στις υβριδικές επιχειρήσεις, προκειμένου να εντοπίσουμε με ταχύτητα πολλών ειδών απειλές.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ