Ελληνοτουρκικά

Η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις του Ερντογάν

Με ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας Αθήνας - Άγκυρας λόγω της συμφωνηθείσας συνόδου κορυφής στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου παρουσία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις τελευταίες του δηλώσεις με ανησυχία, καθώς ανασηκώνει για άλλη μια φορά την αντίθεση με το Ισραήλ. και η Δύση.

Αυτό που δήλωσε ο Ερντογάν, κατηγορώντας τη Δύση ότι δεν νοιάζεται για τη Γάζα, καθώς υπάρχει «μουσουλμανικό αίμα» εκεί και προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν χρωστάει τίποτα στο Ισραήλ, δεν μπορεί να παραβλεφθεί στην Αθήνα.

Οι ελληνικές ανησυχίες τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω από την αναφορά του Ερντογάν, μετά από πολύ καιρό, στα «σύνορα της καρδιάς μας» και στην πρώην οθωμανική κυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή.

Του Σταύρου Παπαντωνίου για την ekathimerini.com

«Υπερασπιζόμαστε τη Γάζα, όπως κάναμε στο παρελθόν στη Θράκη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, σε κάθε εκατοστό της ακτής της Ανατολικής Μεσογείου», είπε μεταξύ άλλων.

Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Μπορεί η επιστροφή του Ερντογάν σε μια αντιδυτική ρητορική και η υποστήριξή του στη Χαμάς να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προς το χειρότερο και κυρίως να πυροδοτήσει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου;

Η απάντηση είναι ότι παρά το γεγονός ότι τα δύο έθνη έχουν προφανώς αντίθετες απόψεις για τη Μέση Ανατολή, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί την κατάρρευση των συνεχιζόμενων ελληνοτουρκικών συνομιλιών, πιστεύοντας ότι η σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης είναι πολύ σημαντική και πρέπει να διατηρηθεί γιατί ωφελεί και τις δύο πλευρές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ήταν ξεκάθαρος τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα θέλει διαρκώς διάλογο, αλλά την ίδια προθυμία πρέπει να δείξει και η άλλη πλευρά.

Ωστόσο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η Τουρκία δεν θα ανοίξει άλλο μέτωπο σε αυτό το σημείο, καθώς οι δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη προκαλούν ήδη εκνευρισμό στη Δύση και οι συζητήσεις με την Ελλάδα για την εξομάλυνση του μεταναστευτικού θεωρούνται ιδανικό αντίβαρο για την Τουρκία.

Κατά τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ερντογάν συμφώνησαν ότι οι συζητήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο και τώρα αναμένεται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, ο οδικός χάρτης για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνει συμφωνία για τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας στις 15 Νοεμβρίου στο Κιρκλαρέλι. 

Οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών είναι τόσο προχωρημένες που έχει γίνει λόγος για επίσκεψη του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια στην Αθήνα στα τέλη του έτους, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης. 

Εκτός απρόβλεπτων γεγονότων, η επίσκεψη θα γίνει για να συζητηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας για τη μετανάστευση που θα έχει προηγηθεί. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...