Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Ελληνική υπεροχή σε μαχητικά αεροσκάφη απέναντι στην τουρκική υπεροχή σε drones-Ποιος θα κυριαρχήσει στο Αιγαίο;

Σε πρόσφατα άρθρα μας έχουμε αναφερθεί στο τεράστιο αυτογκόλ της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, με τον Ερντογάν να αποκαλεί την τρομοκρατική Χαμάς, απελευθερωτική οργάνωση, προκαλώντας την οργή Ισραήλ-ΗΠΑ-ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ευελπιστεί ότι φέρνοντας  λίγο νωρίτερα από την παραπάνω του δήλωση, προς ψήφιση στο τουρκικό κοινοβούλιο την πρόταση αποδοχής εισόδου της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ότι θα εκμαιεύσει από τις ΗΠΑ την αγορά των 40 F-16 BLOCK-70 και των 79 κιτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας του που διακαώς επιθυμεί.

Μάλλον πλανάται πλάνη οικτρή,  αφού κατά την εκτίμησή μας, το Αμερικανο-ισραηλινό λόμπυ θα αναλάβει δράση, απαγορεύοντας την πώληση των F-16 στον Ερντογάν.

Εξαιρετικά απίθανο να πάρει πλέον η Τουρκία τα F-16 από τις ΗΠΑ

Σύμφωνα με άρθρο σε έγκριτο Διεθνές σε αμυντικά θέματα  ΜΜΕ,  με τίτλο, "Η πώληση F-16 της Τουρκίας δεν έχει ολοκληρωθεί, ακόμη και με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να βρίσκεται  σε καλό δρόμο", επισημαίνονται μεταξύ άλλων:

"Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε τα πρωτόκολλα επικύρωσης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό είναι αρκετό για να κλειδώσει την πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για 40 νέα F-16 που αναζητά η Άγκυρα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τέσσερις βασικοί αμερικανοί νομοθέτες που θα έπρεπε να βάλουν πράσινο φως στα μαχητικά αεροσκάφη Block 70 F-16 στην Τουρκία, εκφράζουν ανησυχίες για άλλα ζητήματα που δεν σχετίζονται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι πρόεδροι και τα ιεραρχικά μέλη των επιτροπών εξωτερικών υποθέσεων τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή μπορούν να δεσμεύσουν μονομερώς τις πωλήσεις όπλων. Και από αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον δύο από αυτούς δεν θα δεσμευτούν να υπογράψουν την πώληση ακόμα."

Το νέο τουρκικό drone Bayraktar TB-3 πέταξε

Το πρώτο Bayraktar TB3, προσαρμοσμένο για το μίνι αεροπλανοφόρο της Τουρκίας TCG ANADOLU  πέταξε στους ουρανούς για πρώτη φορά.

Ο Chief Technology Officer (CTO) της Baykar, Selçuk Bayraktar, ανακοίνωσε αυτό το ιστορικό γεγονός για την εκατονταετηρίδα του έθνους, δηλώνοντας:

«Στην εκατονταετηρίδα της Δημοκρατίας της Τουρκίας, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Bayraktar TB3 ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρθενική του πτήση».

Το TB3, μια παραλλαγή που μπορεί να λειτουργεί από μικρούς διαδρόμους που  βασίζεται στο  Bayraktar TB2 της Baykar, απογειώθηκε πρόσφατα από το Κέντρο Εκπαίδευσης και Δοκιμών Πτήσεων Çorlu της Ανατολικής Θράκης.

Αυτό που ξεχωρίζει το TB3 είναι η μοναδική του ικανότητα να διπλώνει τα φτερά του και να εκτελεί λειτουργίες απογείωσης και προσγείωσης από ένα αεροπλανοφόρο. Αυτή η καινοτομία αναμένεται να του προσφέρει μεγαλύτερους χρόνους πτήσης, υψηλότερα επιχειρησιακά ύψη και αυξημένη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου σε σύγκριση με το TB2, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε συγκρούσεις σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν, της Λιβύης και πιο πρόσφατα της Ουκρανίας, όπου αντιμετώπισε Ρωσικές δυνάμεις 

Το TB3 είναι ειδικά σχεδιασμένο για ανάπτυξη από το αεροπλανοφόρο της Τουρκίας, το TCG Anadolu, που τέθηκε σε λειτουργία πρόσφατα, το οποίο συχνά αναφέρεται ως το πρώτο αεροπλανοφόρο με drones  στον κόσμο.

Στην αεροπορική πτέρυγα του αερομεταφορέα θα υπάρχει επίσης το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kızılelma του Baykar, το οποίο ολοκλήρωσε με επιτυχία την παρθενική του πτήση τον Δεκέμβριο.

Το TB3 αναμένεται να έχει αυτονομία 1.000 ναυτικών μιλίων, που ισοδυναμεί με 1.900 χιλιόμετρα.

Όταν λειτουργήσουν στην αεροπορική πτέρυγα του TCG Anadolu, τα TB3 και Kızılelma αναμένεται να φέρουν επανάσταση στην ιστορία του πολέμου, όπως και τα υπάρχοντα UCAV της Τουρκίας. "

Το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Kızılelma

Ωστόσο την προσοχή όλων έχει κλέψει η ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης,του Kızılelma, «Κόκκινη Μηλιά» στα Τουρκικά.

Το Kızılelma, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση με επιτυχία στις 15 Δεκεμβρίου 2022 στο αεροδρόμιο του Corlu στην Ανατολική Θράκη, ενώ στις 23 Ιανουαρίου 2023, η Τουρκία  ανακοίνωσε ότι το Kızılelma, πραγματοποίησε επιτυχώς τη δεύτερη πτητική δοκιμή του.

Το εν λόγω μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο θα χρησιμοποιεί όλα τα εθνικά ανεπτυγμένα πυρομαχικά, θα είναι ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος με προγραμματισμένη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου 1500 κιλών.

Το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος θα έχει επίσης υψηλή επίγνωση της κατάστασης με το ραντάρ AESA που πρόκειται να ενσωματωθεί.

Ως ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του  επισημαίνουμε, ταχύτητα πλεύσης – Μέγιστη Ταχύτητα: 0,6 – 0,9 Mach, Λειτουργικό-Μέγιστο υψόμετρο: 35.000-45.000 πόδια- Λειτουργική Ακτίνα: 500 Ναυτικά Μίλια καθώς και μικρό αποτύπωμα ίχνους στα εχθρικά ραντάρ

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται  ότι εκτός από τη μάχη αέρος-αέρος, το Kızılelma θα είναι σε θέση να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις, να παρέχει στενή αεροπορική υποστήριξη και να επιτίθεται στην αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού.

Την 1η Μαΐου 2023, την τελευταία ημέρα του TEKNOFEST 2023, οι Turkish Stars, αποτελούμενοι από μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος Bayraktar Kızılelma, μαχητικό αεροσκάφος F-16 Solotürk και αεροπλάνα F-5, πραγματοποίησαν ένα πρωτόγνωρο σόου αυτή τη φορά, πραγματοποιώντας μια πτήση σχηματισμού με την ιδέα του στόλου, η οποία για πρώτη φορά απέδωσε.

Τέλος το Bayraktar Kızılelma, αναμένεται να ξεκινήσει πτητικές δοκιμές από το πλοίο TCG Anadolu το 2025.

Οι δυνατότητες του TCG Anadolu και η αντιμετώπισή του

Η δυνατότητα που έχει το εν λόγω τουρκικό μίνι αεροπλανοφόρο TCG ANADOLU να φιλοξενεί έως και 80 drones  και να ελέγχει μεταξύ 10 και 15 οπλισμένα ΤΒ-3 drones ταυτόχρονα, όπου σημειωτέον το κάθε ένα από αυτά μπορούν να παραμείνει στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, φέροντας  ωφέλιμο φορτίο 280 κιλών, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει έως και οκτώ ημιενεργά κατευθυνόμενα πυρομαχικά λέιζερ με βεληνεκές έως 18 χιλιόμετρα, σε συγκερασμό με το γεγονός ότι δύναται να μεταφέρει δύναμη ενός Τάγματος πεζοναυτών, θα πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά.

Η ύπαρξη πολλών νησιών μας στο Αιγαίο σε συγκερασμό με τις παραπάνω δυνατότητες του TB-3  drone και KIZIMELMA  που θα φιλοξενείται στο TCG Anadolu, μας ωθούν στη σκέψη της δημιουργίας μίας μίνι αεροναυτικής Task-Force, με στόχο την διαρκή παρακολούθηση του εν λόγω μίνι αεροπλανοφόρου των Τούρκων 

Τα πλοία επιφανείας του στόλου μας που θα αναλάβουν αυτόν το ρόλο θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με anti-drone σύστημα υποχρεωτικά, τόσο για αμυντικούς όσο και για επιθετικούς λόγους εφόσον απαιτηθεί και το οποίο στα πλαίσια της διαλειτουργικότητας των μέσων θα επικαλύπτει το ήδη υπάρχον Εθνικό anti-drone σύστημα.

Η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο 2025-2028

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία χάρη στα μαχητικά της F-16 Viper και RAFALE, αλλά και στους άριστους πιλότους που διαθέτει, είναι γεγονός ότι κυριαρχεί στο Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο στην παρούσα φάση έναντι της γερασμένης Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας

Αυτό έχει ωθήσει τους Τούρκους να προβουν στην εγχώρια αναβάθμιση των F-16 τους με το πρόγραμμα OZGUR, ενώ παράλληλα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απόκτηση από τις ΗΠΑ, 40 F-16 BLOCK 70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα μαχητικά F-16 τους.

Πέραν των παραπάνω η Τουρκία προβαίνει στην κατασκευή πληθώρας UCAV , USV, drone mamikazi για να  αλλάξει τον σε βάρος της συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο.

Εφόσον η Τουρκία ξεκινήσει μαζική παραγωγή του μη επανδρωμένου της μαχητικού "Kızılelma" το 2024  σε συγκερασμό με την παραγωγή του TB-3 BAYRKAR  που αναμένεται να ξεκινήσει και αυτή μεταξύ 2024-2025 και  προβεί σε απόκτηση μέχρι τότε των 40 F-16 BLOCK70 από τις ΗΠΑ, θα τεθεί σταδιακά από το 2025 και μετά εν αμφιβόλω η αεροπορική κυριαρχία της στο Αιγαίο μέχρι το 2028, οπότε και θα ξεκινήσει η παραλαβή των F-35 από τις ΗΠΑ.

Αυτό θα οφείλεται στον συγκερασμό μαχητικών αεροσκαφών της με τα μη επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη της Kızılelma και τα υπόλοιπα drone της, τα οποία θα αναλάβουν όλων των ειδών τις αποστολές, τις οποίες εκτελεί από μόνη της η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Συνεπώς είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο, η μη απόκτηση των Αμερικανικών F-16 BLOCK-70 από την Τουρκία, κάτι για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι μετά την στάση του Τούρκου Προέδρου κατά του Ισραήλ και της στήριξης που παρέχει ανοιχτά στην τρομοκρατική Χαμάς.

Τέλος η Ελλάδα θα πρέπει επιτέλους να προβεί άμεσα στην απόκτηση UAV, UCAV, drone kamikazi, USV, UGV σε μεγάλους αριθμούς αντισταθμίζοντας την χαοτική διαφορά σε drones σε σχέση με την Τουρκία, κάτι για το οποίο επιμένουμε με δεκάδες άρθρα μας 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ