Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κρις Σπύρου:Η Ελλάδα με την πρόσφατη αμυντική συμφωνία και τα ενεργειακά σχέδια είναι η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ (Βίντεο)

Η Ελλάδα, με την αμυντική συμφωνία της με τις ΗΠΑ, δεν είναι απλώς η πιο προκεχωρημένη βάση του αμερικανικού Στρατού αλλά κάτι παραπάνω.

Σύμφωνα με τον γνωστό Ελληνοαμερικανό Κρις Σπύρου είμαστε η “51η πολιτεία των ΗΠΑ", και από αυτήν την οπτική μας βλέπει το Κογκρέσο αλλά και η Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η αποκάλυψη του προέδρου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Αθηνών, πρώην βουλευτή των Δημοκρατικών και προέδρου  της Βουλής της Πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, κ. Κρις Σπύρου μας αποακλύπτει τους νέους σχεδιασμούς των ΗΠΑ για ην περιοχή, ενώ ταιριάζουν με την δήλωση του γνωστού Αμερικανού συμβούλου επί Τραμπ Τ.Μπόλτον.

Ο κ. Σπύρου είπε σε εκδήλωση της «Ναυτεμπορικής»: «Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τον Ερντογάν, η Ελλάδα είναι ΗΠΑ. Είναι η 51η Πολιτεία των ΗΠΑ βάσει των συμφωνιών και βάσει των συνθηκών της σημερινής εποχής».

Η δήλωση του Κρις Σπύρου δείχνει την γεωπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και προσδιορίζει την αμερικανική πολιτική για τα επόμενα 50 χρόνια σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σε όλα τα σχέδια αγωγών, εξορύξεων και κινήσεων της Τουρκίας, η οποία όπως και να έχει θα περιοριστεί στα θαλάσσια σύνορα της.

Επισφαλής πλέον  η θέση τη Τουρκίας σε ΝΑΤΟ και δύση

Δεν ήταν λοιπόν τυχαίο που ο Μπόλτον δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναρωτηθούν αν η Τουρκία επιθυμεί ή όχι να παραμείνει στο ΝΑΤΟ.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, γνωστός και ως το μαύρο κουτί του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε: «Εάν οι Τούρκοι δεν είναι πρόθυμοι να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους υπό την κυβέρνηση Ερντογάν, νομίζω ότι αυτό θα αυξήσει τη σημασία της Ελλάδας και του ρόλου της. είναι έτοιμη να αναλάβει, γιατί έχει ισχυρή παρουσία στη Μεσόγειο".

Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα παραλάβουν τα F-35, ενδεχομένως αμερικανικά πολεμικά πλοία, υλικό, και εκπαίδευση ώστε να καταστούν “ φύλακες” της περιοχής.

Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ θωρακίζει την Ελλάδα και προωθεί τα ελληνικά συμφέροντα

1. Επιβεβαιώνεται από τις ΗΠΑ ο στρατηγικός και σταθεροποιητικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά δεν μας βάζουν στο "ίδιο καλάθι".

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ δεν πτοούνται από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν διστάζουν να αναπτύξουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα.

Η επιλογή της Αλεξανδρούπολης υποδηλώνει μεταξύ άλλων την αμερικανική βούληση ενίσχυσης της ασφάλειας της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης, αλλά με παράκαμψη των Στενών, με ό,τι οφέλη αυτό συνεπάγεται για τη περιοχή του Έβρου και ευρύτερα της Θράκης.

2. Η κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας θωρακίζεται περαιτέρω, τόσο μέσω της ρητής αναφοράς στο κείμενο της συμφωνίας, αλλά και της παρουσίας αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές κλειδιά, όπως ο Έβρος ή η Κρήτη.

Η Αμερικανική πλευρά επιβεβαιώνει, τρεις δεκαετίες μετά την αρχική συμφωνία, σε ένα εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό περιβάλλον πλέον, την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

3. Οι ΗΠΑ ουσιαστικά καταδικάζουν το casus belli για πρώτη φορά σε συμβατικό κείμενο.

Με την επιβεβαίωση της απόφασης για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κατά ενεργειών που απειλούν την ειρήνη περιλαμβανομένης της ένοπλης επίθεσης, καθώς και με τη δέσμευση των δυο πλευρών να αποτρέψουν τέτοιες ενέργειες, αλλά και να αντιταχθούν σε αυτές, είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνεται σε συμβατικό κείμενο με τις ΗΠΑ η ουσιαστική απόρριψη της τουρκικής επεκτατικής πολιτικής (το casus belli είναι του 1995, άρα μετά την υπογραφή της MDCA).

4. Οι ΗΠΑ επενδύουν σε Ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε καίριες περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως ο Έβρος και η Κρήτη.

Η επιλογή στρατοπέδου πλησίον της Αλεξανδρούπολης και του Ναύσταθμου της Σούδας, στη συνέχεια των γεγονότων του Έβρου, του "τουρκο-λιβυκού μνημονίου" και των προκλήσεων της Τουρκίας στις περιοχές αυτές, ενισχύει το αμερικανικό αποτύπωμα σε περιοχές καίριας σημασίας για την χώρα μας.

Παράλληλα, όμως επιτρέπει την χρήση των εκσυγχρονισμένων εγκαταστάσεων από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Όλα αλλάζουν στην Μεσόγειο και το Αιγαίο,ειδικά με το σχέδιο αγωγού Ινδίας-Ευρώπης που θα διέρχεται από την Ελλάδα με τις ευλογίες των ΗΠΑ.

Οφείλουμε να εκμεταλλευθούμε αυτήν την συγκυρία στο έπακρο, χωρίς μικροκομματισμούς και πολιτικές αστοχίες και να καταστήσουμε την χώρα μας ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, ώστε να επιβιώσει ο ελληνισμός και να διαπρέψει τα επόμενα  100 χρόνια εις βάρος των Τουρκομογγόλων που συνασπίζονται για κάτι που δεν έχει την έγκριση ούτε των ΗΠΑ, ούτε των Ρώσων στην κεντρική Ασία.  

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή