Ελληνοτουρκικά

Ο Ερντογάν κούνησε το δάχτυλο στην ΕΕ και ο Δένδιας με την Μέτσολα στο πλευρό του απάντησε με Rafale, Belharra και Viper

Με στόχο ένα νέο Σύνταγμα ο τούρκος πρόεδρος μιλώντας χθες στην τουρκική βουλή εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της ΕΕ λέγοντας επί της ουσίας πως η Άγκυρα μπορεί να επιλέξει να τραβήξει άλλο δρόμο

«Τηρήσαμε κάθε υπόσχεση που δώσαμε στην ΕΕ, αλλά δεν κράτησαν σχεδόν καμία από τις υποσχέσεις που μας έδωσαν. Δεν έχει αλλάξει η μεροληπτική στάση της ΕΕ απέναντι στη χώρα μας. Αδικούν τη χώρα μας με μια προσέγγιση που αγνοεί τις αρχές και τις διαδικασίες που προβάλλουν. Ως Τουρκία, δεν έχουμε καμία προσδοκία από την ΕΕ, στην πόρτα της οποίας περιμένουμε 60 χρόνια. Πρέπει να πάρουν πίσω τις αδικίες που χρησιμοποιούν εναντίον μας, ειδικά την επιβολή βίζας. Αν δεν το κάνουν, χάνουν κάθε δικαίωμα να έχουν οποιεσδήποτε προσδοκίες από εμάς. Εάν έχουν πρόθεση να τερματίσουν τη διαδικασία πλήρους ένταξης, η οποία είναι πλέον μια απλή συζήτηση, αυτή η πτυχή του θέματος είναι δική τους υπόθεση. Εάν χρειαστεί, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα κριτήρια της Κοπεγχάγης με τα κριτήρια της Άγκυρας και να συνεχίσουμε τον δρόμο μας» είπε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Γίνεται κατανοητό πως αν ο Ερντογάν επιλέξει να απομακρυνθεί και τυπικά από την ΕΕ ένα από τα «όπλα» που θα χρησιμοποιήσει θα είναι και εκείνο των ροών μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Ο Νίκος Δένδιας από την Κύπρο όπου είχε στο πλευρό του την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα έστειλε ένα ηχηρότατο μήνυμα αποτρεπτικής ισχύος προς την Άγκυρας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «για την Ελλάδα των “Belharra”, των “Rafale” και των “Viper” η Κύπρος δεν κείται μακράν».

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε αναλυτικά: «Σήμερα τιμάμε την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις θυσίες του Κυπριακού Ελληνισμού, τις θυσίες που οδήγησαν στην ανεξάρτητη, ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία.

Η διασφάλιση ότι η Κύπρος θα παραμείνει φάρος σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί διαρκή μας επιδίωξη.

Η Ελλάδα, η ελληνική δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των Κύπριων αδελφών μας σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια.

Θέλω να πω εδώ από την Λευκωσία ότι για την Ελλάδα των “Belharra”, των “Rafale” και των “Viper” η Κύπρος δεν κείται μακράν.

Η πραγματική ανεξαρτησία, κυρίες και κύριοι, είναι μια συνεχής δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των προσδοκιών του έθνους, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού των συνόρων, και των συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας.

Η Κύπρος και η Ελλάδα μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Μοιράζονται την δέσμευση για την προσπάθεια της επανένωσης της Μεγαλονήσου. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα λαμπρό, πιο ειρηνικό, πιο σταθερό μέλλον σε ολόκληρη την περιοχή. Προσηλωμένοι και συνοδοιπόροι σε αυτήν την δέσμευση με όλες τις χώρες της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς, υπό μία όμως κορυφαία και βασική προϋπόθεση: Ότι όλες οι χώρες που συμπορεύονται μαζί μας είναι διατεθειμένες να συνυπογράψουν τις αρχές τις οποίες ανέφερα παραπάνω, ιδιαίτερα μάλιστα τον σεβασμό των συνόρων, των συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...