Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Από θύτες εμφανίζονται ως θύματα Τούρκοι και Αζέροι για Κυπριακό- Καραμπάχ! Το τουρκικό σχέδιο σε ανάπτυξη για Ναχτσιβάν - διάδρομο Ζανγκεζούρ

Ο σοφός Ελληνικός λαός όταν θέλει να αποδώσει την προσπάθεια κάποιου, που  ενώ έχει άδικο  επιχειρεί να εμφανιστεί ως θύμα και αδικημένος, χρησιμοποιεί την φράση, "Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης".

Η συγκεκριμένη φράση θα λέγαμε ότι "ταιριάζει" γάντι στις δηλώσεις του Προέδρου του Τουρκικού Κοινοβουλίου, ο οποίος σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ, "επιπλήττει τις ελληνοκυπριακές δηλώσεις κατά της Άγκυρας και του Μπακού, αναφέροντας:

Το άσπρο-μαύρο κάνουν οι Τούρκοι για Κυπριακό και Καραμπάχ-Από θύτες εμφανίζονται ως θύματα

"Κατακτητής στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά, λέει ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, διορθώνοντας τις παρατηρήσεις του Κύπριου εκπροσώπου.

Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Τουρκίας επέκρινε έναν Ελληνοκύπριο εκπρόσωπο που αποκάλεσε την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν «κατακτητές», ενώ μιλούσε σε forum της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Είναι αλήθεια ότι υπάρχει κατοχή στην Κύπρο. Όμως ο κατακτητής στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία που ιδρύθηκε το 1960 και την κατέλαβε", δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς στη διάσκεψη της Πέμπτης στην την ιρλανδική πρωτεύουσα Δουβλίνο.

Οι δηλώσεις του ήρθαν ως απάντηση στην προηγούμενη ομιλήτρια Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Νότιας Κύπρου, η οποία ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία είναι κατακτητής στην Κύπρο και το Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ.

Όσον αφορά την κατηγορία στο Μπακού, ο Kurtulmus τόνισε ότι το Καραμπάχ είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν, εκφράζοντας ότι η Τουρκία κατανοεί, εκτιμά και υποστηρίζει πλήρως την «ευαισθησία του Αζερμπαϊτζάν στην απελευθέρωση του εδάφους του» απέναντι στην 33χρονη κατοχή της Αρμενίας.

Επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις της Τουρκίας για ειρήνη και το άνοιγμα του διαδρόμου Zangezur, που θα είναι προς όφελος όλων των λαών της περιοχής.

Μετά τη διάσκεψη, ο Kurtulmus έγραψε στο Twitter στο X ότι οι ηγέτες του κοινοβουλίου συζήτησαν επίσης λεπτομερώς τις συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τον ρόλο των κοινοβουλίων στην επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες σε ασταθείς περιόδους.

Εκπροσωπώντας την Τουρκία, ο Kurtulmus εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη της Άγκυρας για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της.

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ενεργά τη διαδικασία ανάκαμψης και ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ο Kurtulmus καταδίκασε επίσης τις πρόσφατες επιθέσεις στο ιερό βιβλίο του Ισλάμ Κοράνι σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε ότι οι «κατάφωρες επιθέσεις» στις θρησκευτικές πεποιθήσεις 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι στην πραγματικότητα «προσβολή όχι μόνο κατά των μουσουλμάνων αλλά και κατά όλης της ανθρωπότητας».

Αζερμπαϊτζάν και Τουρκία υπογράφουν νέο "οδικό χάρτη" σήμερα

Ένας οδικός χάρτης για τη δημιουργία υποδομών εισαγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας υπογράφηκε σήμερα, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ κατά τη διάρκεια του τρίτου ενεργειακού  φόρουμ  Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας στο Ναχτσιβάν, αναφέρει το Trend.

«Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν θέλουν να επεκτείνουν έργα που συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής μας και της Ευρώπης την επόμενη περίοδο με τους αγωγούς Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν, Μπακού-Τιφλίδα-Ερζερούμ και TANAP  και σε διάφορους τομείς όπως  είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», είπε ο υπουργός.

Σημείωσε ότι χρειάζεται μεγάλη μεταμόρφωση στον ενεργειακό τομέα. Αυτό θα είναι δυνατό με διμερή και πολυμερή συνεργασία. Οι υποδομές πρέπει να ανανεωθούν.

Ο Μπαϊρακτάρ τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν στην εφαρμογή της «πράσινης ενέργειας» στα εδάφη που απελευθερώθηκαν από την κατοχή και στο Ναχτσιβάν.

"Μετά από αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως δύο αξιόπιστα και ισχυρά κράτη. Από την άλλη πλευρά, σήμερα θα υπογραφεί ένας οδικός χάρτης για τη δημιουργία υποδομών εισαγωγής και εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Τουρκίας. Θα κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτό.

Οι καινοτομίες στη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας θα ενισχύσουν περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας και τους δεσμούς μας με το Ναχτσιβάν», πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν ο υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν Parviz Shahbazov, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Alparslan Bayraktar, ο πληρεξούσιος εκπρόσωπος του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Nakhchivan Fuad Najafli και η υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Περιβάλλοντος των ΗΑΕ Mariam Almheiri.

Στην εκδήλωση έχουν προγραμματιστεί συνεδριάσεις ολομέλειας για την «ενεργειακή μετάβαση», την «πράσινη ενεργειακή ζώνη», το «πράσινο ενεργειακό δυναμικό του Ναχτσιβάν» και άλλα θέματα, καθώς και ομιλίες από έναν αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.

Το Αζερμπαϊτζάν-Τουρκικό Ενεργειακό Φόρουμ ξεκίνησε στο πλαίσιο της Μικτής Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Οικονομική Συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής ενεργειακής εταιρικής σχέσης.

Το πρώτο φόρουμ πραγματοποιήθηκε στις 21-22 Δεκεμβρίου 2021 στο Μπακού και το δεύτερο στις 5-6 Οκτωβρίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη."

Συμπέρασμα

Οι Τούρκοι για Κυπριακό και Καραμπάχ,  θρασύτατα επιχειρούν να εμφανίσουν τους εαυτούς τους και τους Αζέρους φίλους τους από θύτες που είναι  στην πραγματικότητα, ως θύματα και διωγμένους.

Αξιοσημείωτος είναι ο  ενεργειακός και οικονομικός τουρκικός εναγκαλισμός με το Ναχτσιβάν, που είναι έδαφος του Αζερμπαϊτζάν με το οποίο συνορεύει άμεσα, προάγγελος μελλοντικών εξελίξεων για την διάνοιξη του διαδρόμου του Zangezur στη νότια Αρμενία, έτσι ώστε η Τουρκία μέσω Αζερμπαϊτζάν και Κασπίας θαλάσσης να επικοινωνεί εδαφικά με τις χώρες του Οργανισμού Τουρκικών κρατών, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά-γεωπολιτικά και στρατιωτικά οφέλη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ