Άσκηση Παρμενίων
Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αποκλειστικό: Αυτές είναι οι περιοχές που δέσμευσε η Ελλάδα για την άσκηση Παρμενίων ενώ η Τουρκία προχωρά σε άσκηση επιστράτευσης

Με την έναρξη της διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων» η Ελλάδα προχωρά σε δοκιμές όλων τα στρατηγικών της σχεδίων και οπλικών συστημάτων.

Το Πενταπόσταγμα αποκαλύπτει τις περιοχές που δέσμευσε η Αθήνα για την εν λόγω άσκηση. Αυτές εστιάζονται κυρίως στη Θράκη και το νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο τρίγωνο Ροδος, Καστελόριζο, Κάρπαθος.

Στις περιοχές αυτές θα πετάξουν και τα μαχητικά Rafale όπως έκαναν πριν λίγες ημέρες στο πλαίσιο της άσκησης «Ευνομία» με Γαλλία, Ιταλία και Κύπρο.

Η διαφορά θα είναι πως πλέον η 332 Μοίρα έχει λάβει και την τελική της αξιολόγηση και πλέον τα ελληνικά Rafale είναι και τυπικά έτοιμα να αναλάβουν την οποιαδήποτε αποστολή τους ζητηθεί.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας στην σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Από τη Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023, στο πλαίσιο της Τακτικής Αξιολόγησης της 114 Πτέρυγας Μάχης (114ΠΜ), πραγματοποιήθηκε, από Ομάδα Αξιολόγησης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, η Τελική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Final Operational Capability – FOC) της 332 Μοίρας. Η Μοίρα αξιολογήθηκε ως προς την επιχειρησιακή της ικανότητα, υποστήριξη και διαλειτουργικότητα, σε όλο το εύρος των επιχειρήσεων που θα κληθεί να εκτελέσει, και όπως και στην Αρχική Επιχειρησιακή Αξιολόγηση (Initial Operational Capability – IOC), ανταπεξήλθε με απόλυτη επιτυχία. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης σηματοδοτεί το πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας της 332 Μοίρας με αεροσκάφη Rafale, και την πλήρη ένταξή της στην επιχειρησιακή δομή και σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας».

Με την Ελλάδα να ξεδιπλώνει τις επόμενες ημέρες το μεγαλύτερο μέρος των στρατιωτικών δυνάμεων η Τουρκία προχωρά σε άσκηση επιστράτευσης στην περιοχή της Σμύρνης! Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στην σχετική του ανακοίνωση αναφέρει: «Δελτίο Τύπου Άσκησης Επιστράτευσης Yıldırım-2023

1. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθετική νομοθεσία και το Προεδρικό Διάταγμα αριθ. Ταξιαρχία Πυροβολικού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (Bornova-İzmir).θα γίνει.

Στη Άσκηση Κινητοποίησης Yıldırım-2023 θα διενεργηθούν.

α) Δοκιμή του συστήματος κινητοποίησης,

β) Εκπαίδευση του εφεδρικού προσωπικού που θα συμμετάσχει στην άσκηση για εκστρατευτικά καθήκοντα,

γ) Προσαρμογή του εφεδρικού προσωπικού στα όπλα, τον εξοπλισμό, τα οχήματα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουν κατά την αποστολή,

ç) Καθιέρωση συντονισμού μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών αρχών και επικοινωνία με τα αρμόδια μέρη στις διαδικασίες ειδοποίησης και κλήσης σχετικά με το εφεδρικό προσωπικό,

δ) Αποσκοπεί στη δοκιμή κοινών δραστηριοτήτων που θα διεξαχθούν μεταξύ υπουργείων, δημόσιων φορέων και οργανισμών και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση επιστράτευσης και πολέμου.

Στην Κινητοποιητική Άσκηση Yıldırım-2023 θα συμμετάσχουν 326 έφεδροι, 41 οχήματα με εντολές υπηρεσίας, 1 ιδιωτική μεταφορική εταιρεία και ορισμένα στοιχεία από δημόσιους φορείς και οργανισμούς»

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ