Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Γκιουλέρ μιλά για «Μεγαλύτερη Τουρκία» και «Γαλάζια Πατρίδα» ενώ Αθήνα και Τουρκία πάνε για συμφωνία στο Μεταναστευτικό

Με την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεχίζουν σε διπλωματικό επίπεδο τις επαφές και όπως όλα δείχνουν να έχει ήδη επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία για το μεταναστευτικό, οι υπογραφές για την οποία θα πέσουν στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, σε στρατιωτικό επίπεδο και οι δύο χώρες συνεχίζουν τις προετοιμασίες τους.

Από σήμερα η Αθήνα ξεκινά την διακλαδική άσκηση Παρμενίων ενώ ως προς τα εξοπλιστικά στις αρχές Οκτωβρίου θα πέσει στο νερό η πρώτη από τις φρεγάτες κλάσης «Κίμων» με την ευφορία να είναι διάχυτοι καθώς τουλάχιστον αυτό το πρόγραμμα συνεχίζεται απρόσκοπτα.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι παραλαβές των μαχητικών F-16 Viper και Rafale και αυξάνουν οι πληροφορίες που θέλουν πολύ σύντομα τις ΗΠΑ να δίνουν το πράσινο φως και τα F-35. 

Στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς το πρόγραμμα των φρεγατών ΜΕΚΟ στόχος είναι η σύμβαση να υπογραφεί στα τέλη του 2023 ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου έτους. Για τις κορβέτες Γάλλοι και Αμερικανοϊταλοί έχουν καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις αλλά υπάρχει η αίσθηση ότι αυτό το πρόγραμμα θα καθυστερήσει λόγω οικονομικής στενότητας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημα κάτι που να λέει «παγώστε» το. Τα προγράμματα των ελικοπτέρων Romeo τρέχουν κανονικά όπως και των τορπιλών ενώ και τα περιπολικά Island είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Στον Στρατό Ξηράς προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την εξεύρεση εταιρείας που θα αναλάβει την παροχή ανταλλακτικών για τα Μ1117.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία μεγάλη προβολή έλαβε η τελετή καθέλκυσης των Περιπολικών Ανοικτής Θαλάσσης, AKHİSAR και KOÇHİSAR, και η παράδοση στο Πακιστανικό Πολεμικό Ναυτικού του κατασκευασμένου στο πλαίσιο προγράμματος MİLGEM, PNS BABUR. Του πρώτου από τα τέσσερα πλοία που κατασκευάζονται για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν.

Κατά την ομιλία του στην τελετή, ο τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler σημείωσε ότι η ταυτόχρονη κατασκευή τεσσάρων κορβετών και δύο περιπολικών πλοίων ανοικτής θαλάσσης στην Κωνσταντινούπολη και στα Ναυπηγεία Καράτσι στο πλαίσιο του Πακιστανικού Έργου MİLGEM ήταν η πρώτη στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας και της αμυντικής της βιομηχανίας. 

Ο Yaşar Güler τόνισε επίσης ότι υπάρχουν ισχυροί δεσμοί φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν, των οποίων οι ρίζες πηγάζουν από τα βάθη της ιστορίας, και ότι αυτή η κατανόηση της στενής φιλίας και αδελφοσύνης εξακολουθεί να ανοίγει το δρόμο για πολύπλευρη συνεργασία και άριστες σχέσεις μεταξύ των χωρών και καθοδηγεί το κοινό μέλλον.

Ο υπουργός Yaşar Güler δήλωσε ότι ήταν ιδιαίτερη χαρά για το Πακιστάν που επέλεξε το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Τουρκίας για να ενισχύσει τις ναυτικές του δυνάμεις τονίζοντας τα εξής: «Με αυτό το έργο, το οποίο καταδεικνύει το ανώτερο επίπεδο που έχει φτάσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ των χωρών μας έχει γίνει ακόμη πιο ισχυρή και η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου άνοιξε το δρόμο για νέες συνεργασίες. Στο πλαίσιο του έργου το πλοίο BABUR που θα παραδοθεί σήμερα θα αυξήσει τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν και θα ενισχύσει την άμυνα του Πακιστάν και "Πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στην ασφάλεια. Επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτήν την κουλτούρα συνεργασίας και κοινής εργασίας που έχουμε έχουν εγκατασταθεί με τη φίλη και αδελφική χώρα Πακιστάν, με χερσαίες και αεροπορικές πλατφόρμες».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στα περιπολικά Ανοικτής Θαλάσσης μίλησε πάλι και για την «Γαλάζια Πατρίδα»: «Με την προσθήκη αυτών των πλοίων, που καταδεικνύουν το διακεκριμένο επίπεδο της εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας μας, ναυτικό, οι Ναυτικές μας Δυνάμεις θα αυξήσουν περαιτέρω την επιχειρησιακή τους δραστηριότητα και αποτελεσματικότητα στη γαλάζια πατρίδα».

Τέλος ο τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στον «Τουρκικό Αιώνα» που οραματίζεται η κυβέρνηση Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα επιζητά μια μεγαλύτερη…Τουρκία:

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για την επιβίωση της χώρας μας και του ευγενούς έθνους μας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας μας, και να αγωνιζόμαστε για μια μεγαλύτερη, ισχυρότερη Τουρκία και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολιτισμός 0

Σκοπιανή καθηγήτρια: Η αδικία που γίνεται στη ''Μακεδονία'' είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την Ελλάδα! Με τα λίγα κλεμμένα αντικείμενα από την Ακρόπολη

''Μεγαλύτερη αδικία είναι αυτό που έκανε η Ελλάδα στη ''Μακεδονία'', δημεύοντας μια μεγάλη έκταση, με όλα τα μνημεία...