Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

"Άνθρακας ο χρυσός" αποδεικνύεται το TCG Anadolu - Ανέτοιμο για ανάληψη αποστολής δεν στάλθηκε από τους Τούρκους στη Λιβύη

Σε προγενέστερο άρθρο μας στα τέλη Μαΐου με τίτλο "Γιοκ" σε αποπροσνηώσεις Drones και μαχητικών αεροσκαφών από το TCG Anadololu- Δοκιμές 2024-2025 και βλέπουμε", είχαμε επισημάνει μεταξύ άλλων τη χρήση του από τον Ερντογάν ως βιτρίνα ενόψει εκλογών και ότι παραδόθηκε στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό για ψηφοθηρικούς λόγους, παρόλο που πολλές κρίσιμες δοκιμές στο πλοίο δεν είχαν ολοκληρωθεί, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Φαίνεται ότι η εκτίμησή μας τότε ήταν απόλυτα σωστή, αφού το TCG Anadolu δεν  χρησιμοποιήθηκε στις πρόσφατες επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη από το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό,  εκμεταλλευόμενη η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία για προβολή ναυτικής ισχύος της στην ΝΑ Μεσόγειο 

Η αποστολή ανθρωπιστικής βοηθειας από την Τουρκία στη Λιβύη

Σχετικό με τα παραπάνω είναι άρθρο Διεθνούς ΜΜΕ με τίτλο, "Ανάλυση Γιατί το Τουρκικό Ναυτικό απέτυχε να στείλει το TCG Anadolu στη Λιβύη;" το οποίο επισημαίνει τα ακόλουθα:

"Η πόλη Derna, στις ακτές της Μεσογείου στην ανατολική Λιβύη, επλήγη από καταστροφικές πλημμύρες στις 10 Σεπτεμβρίου μετά από σπάσιμο δύο φραγμάτων, που δεν μπόρεσα  να αντέξουν τις καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel.

Σύμφωνα με τη Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνο, ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 11.300, ενώ περισσότεροι από 10.000 αγνοούνται. Η πόλη αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, με σοβαρές ελλείψεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, καθαρό νερό και τρόφιμα. Οι Λίβυοι αξιωματούχοι ανησυχούν βαθιά για τον κίνδυνο εξάρσεων ασθενειών λόγω του μεγάλου αριθμού σορών που ξεβράστηκαν στη θάλασσα.

Σε απάντηση στις πλημμύρες, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μια δήλωση στις 12 Σεπτεμβρίου, ανακοινώνοντας τη βοήθεια της Τουρκίας με την ανάπτυξη τριών μεταγωγικών αεροπλάνων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια και ομάδες έρευνας και διάσωσης.

Το τουρκικό ναυτικό παρείχε επίσης βοήθεια στέλνοντας δύο πολεμικά πλοία, τα TCG Sancaktar και TCG Bayraktar, μαζί με πρόσθετες προμήθειες.

Οι Τούρκοι δεν έστειλαν το TCG Anadolu στη Λιβύη ενώ η Αίγυπτος έστειλε ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral

Ενώ οι προσπάθειες της Τουρκίας αναγνωρίστηκαν και εκτιμήθηκαν, υπήρξαν δημόσια ερωτήματα σχετικά με το γιατί το TCG Anadolu LHD, η ναυαρχίδα του Τουρκικού Ναυτικού και ένα ικανό αμφίβιο σκάφος, δεν χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.

Η Αίγυπτος, η οποία παρακολούθησε στενά την κατάσταση στη Λιβύη με την Τουρκία, απέστειλε ένα ελικοπτεροφόρο κλάσης Mistral, παρόμοιο με το TCG Anadolu, για ιατρική βοήθεια και για την εκκένωση των τραυματιών.

Αυτό δημιούργησε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Τουρκία δεν επέλεξε να χρησιμοποιήσει το TCG Anadolu για τη μεταφορά βοήθειας και την παροχή ιατρικής βοήθειας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται το  TCG Anadolu

Στις 6 Φεβρουαρίου, μετά από δύο καταστροφικούς σεισμούς που προκάλεσαν τεράστιες απώλειες ζωών στη νοτιοανατολική Τουρκία, το Anadolu δεν στάλθηκε στον κόλπο Iskenderun για επιχειρήσειςπαροχής βοήθειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τότε υποστηρίχθηκε ότι το πλοίο δεν ήταν έτοιμο για λειτουργία επειδή δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί οι δοκιμές αποδοχής στη θάλασσα και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες του Πολεμικού Ναυτικού, το TCG Anadolu πρέπει να ολοκληρώσει τις δοκιμές αποδοχής του πριν παραδοθεί στο Τουρκικό Ναυτικό.

Η δοκιμή αποδοχής στη θάλασσα για το TCG Anadolu ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022. Συνήθως, για ένα σύνθετο αμφίβιο επιθετικό πλοίο όπως το TCG Anadolu, εξοπλισμένο με σύνθετους αισθητήρες, μονάδες και όπλα, η διαδικασία δοκιμής θα πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η παράδοσή του στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό έγινε χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές 

Ωστόσο, για να χρησιμοποιηθεί το πλοίο σε δραστηριότητες προπαγάνδας πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, οι δοκιμές αποδοχής στη θάλασσα πραγματοποιήθηκαν σε συντομευμένο χρονικό διάστημα μόλις επτά μηνών, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν ολοκληρώθηκαν όλες οι δοκιμές και το TCG Anadolu. παραδόθηκε στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 10 Απριλίου.

Η εσπευσμένη παράδοση του TCG Anadolu στο ναυτικό πριν από την πλήρη δοκιμή όλων των υποσυστημάτων, των όπλων και των αισθητήρων του και πριν από την ολοκλήρωση των δοκιμών αποδοχής στη θάλασσα μπορεί να αποδοθεί στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ ως  εκλογική στρατηγική του παρά ως στρατιωτική αναγκαιότητα.

Η χρήση του TCG Anadolu από τον Ερντογάν για την επανεκλογή του

Το Anadolu πραγματοποίησε επισκέψεις σε λιμάνια στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και άνοιξε στο κοινό για να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινού στον Ερντογάν πριν από τις εκλογές.

Ως αποτέλεσμα των εντατικών δραστηριοτήτων προώθησης και προπαγάνδας που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Επικοινωνίας του Προέδρου, πολλοί πολίτες επισκέφθηκαν το πλοίο στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη ενόψει των εκλογών.

Υπό κανονικές συνθήκες, το να είναι ανοιχτό το εν λόγω πλοίο στο κοινό πριν από τις εκλογές και να χρησιμεύει ως εργαλείο προπαγάνδας για την τρέχουσα κυβέρνηση δεν είναι ο ρόλος του.

Οι αποστολές του TCG Anadolu

Όταν ξεκίνησε το έργο TCG Anadolu, η επικρατούσα άποψη στο αρχηγείο των Ναυτικών Δυνάμεων ήταν ότι το πλοίο θα χρησιμοποιούνταν κυρίως για αμφίβιες επιχειρήσεις, χρησιμεύοντας ως πλοίο διοίκησης και ως πλατφόρμα για τη διοίκηση και τον έλεγχο ναυτικών επιχειρήσεων.

Επιπλέον, προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας και αντιμετώπισης καταστροφών, αντιπροσωπεύοντας την ήπια δύναμη της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή.

H ήπια ισχύς

Η ήπια ισχύς είναι η ικανότητα ενός κράτους να επηρεάζει τη συμπεριφορά άλλων κρατών μέσω πειθούς και έλξης και όχι με εξαναγκασμό ή βία.

Συχνά περιγράφεται ως η ικανότητα να «κάνεις τους άλλους να θέλουν αυτό που θέλεις εσύ».

Το πολεμικό Ναυτικό  διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική ήπιας ισχύος ενός έθνους.

Μπορεί να επιδείξει τις στρατιωτικές και οικονομικές δυνατότητες ενός κράτους και να προωθήσει τις αξίες και τον πολιτισμό του.

Τα  Πολεμικά ναυτικά των χωρών μπορούν επίσης να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και ανακούφιση από καταστροφές, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση καλής θέλησης και εμπιστοσύνης με άλλα κράτη.

Η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας "Tomodachi" των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία  

Το 2011 το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε την Επιχείρηση "Tomodachi", μια αποστολή που επικεντρώθηκε στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανακούφισης στην Ιαπωνία ως απάντηση σε έναν καταστροφικό σεισμό και τσουνάμι.

Η επιχείρηση αφορούσε την ανάπτυξη 24 πλοίων και τριών μεταγωγικών αεροσκαφών, τα οποία παρείχαν κρίσιμη υποστήριξη στην ιαπωνική κυβέρνηση και τον λαό της.

Η επιτυχία της επιχείρησης "Tomodachi" είναι ένα υποδειγματικό μοντέλο της ικανότητας του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών να προβάλλει ήπια ισχύ.

Ομοίως, το πλοίο νοσοκομείου «Κιβωτός της Ειρήνης» του κινεζικού Ναυτικού έχει επίσης αναπτυχθεί σε πολυάριθμες ανθρωπιστικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας ιατρική βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η αποστολή βοήθησε όσους χρειάζονται βοήθεια και ενίσχυσε την εικόνα της Κίνας ως καλοπροαίρετης και υπεύθυνης παγκόσμιας δύναμης.

Τι θα μπορούσε να πετύχει η Τουρκία με τη χρήση του TCG Anadolu στη Λιβύη;

Η Τουρκία θα μπορούσε να είχε επιδείξει την ήπια ισχύ της και να κερδίσει τη συμπάθεια του λιβυκού λαού στην πολιτική αναταραχή στέλνοντας το TCG Anadolu στη Λιβύη.

Σε μια προσπάθεια να επηρεάσει το μέλλον της Λιβύης, η Τουρκία επέλεξε να υποστηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία ελέγχει τη δυτική Λιβύη και την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, πολιτικά και στρατιωτικά.

Ωστόσο, για να έχει μόνιμο αντίκτυπο στο μέλλον της Λιβύης, η Τουρκία πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη ολόκληρου του έθνους και όχι μόνο από τη μία πλευρά.

Το TCG Anadolu παρουσίασε μια εξαιρετική ευκαιρία για την Τουρκία να επιδείξει τα στοιχεία ήπιας ισχύος της, αλλά η εκκαθάριση του 90% των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού από την κυβέρνηση του Ερντογάν με το πρόσχημα της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016, σε συνδυασμό με αλλαγές στο σύστημα προαγωγής και η  ανέλιξη αξιωματικών που θα εργάζονταν σε αρμονία με την κυβέρνηση Ερντογάν, επηρέασαν σοβαρά τον σχεδιασμό και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Η ικανότητα της Τουρκίας να αξιοποιεί τη ναυτική της δύναμη και τα στοιχεία ήπιας ισχύος για να επηρεάσει την περιοχή συμφερόντων της έχει μειωθεί σημαντικά υπό την κυβέρνηση Ερντογάν"

Συμπέρασμα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το TCG Anadolu απέχει πολύ από την ανάληψη πολεμικής αποστολής, αφού ακόμη και αν ολοκληρώσει με επιτυχία τις δοκιμές του και είναι όντως αξιόπλοο, ο ρόλος του σε βάρος της Ελλάδας, θα περιοριστεί καθαρά σε διενέργεια ΨΕΠ (Ψυχολογικών Eπιχειρήσεων) και κούφιων απειλών στερούμενων βάσης, αφού μόνο ελικόπτερα θα δύνανται να εκτελούν απογειώσεις και προσγειώσεις σε αυτό.

Επισημαίνουμε τέλος ότι δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν δοκιμές προσγείωσης και απογείωσης των TB-3 BAYRAKTAR και του μη επανδρωμένου αεροσκάφους KIZINLELMA στο TCG Anadolu και για τον για το λόγο αυτό το κατάστρωμα του πλοίου θα αντιγραφεί στη στεριά.

Τέλος στο εν λόγω πλοίο  θα πρέπει πρώτα να εγκατασταθούν καλώδια συγκράτησης τους και ένας καταπέλτης , επιβεβαιώνοντας ότι το Anadolu δεν κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί ως mini αεροπλανοφόρο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ