Ελληνοτουρκικά

Ερντογάν: «Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες»

Το σχόλιο έγινε με αφορμή τη στάση του Μπομπ Μενέντεζ για τον οποίο είπε ότι «έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού».

Στο παρά πέντε της συνάντησης, αύριο το απόγευμα, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι «φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο Μανώλης Κωστίδης, σε συνέντευξή του στο δίκτυο PBS, η δημοσιογράφος Αμνα Ναβάζ του κάνει την εξής ερώτηση: «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν σκεπτικιστές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ για αυτήν την πώληση των F-16. Ανάμεσά τους και ο πρόεδρος της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, γερουσιαστής Bob Menendez. Μίλησα μαζί του την περασμένη εβδομάδα και αναφέρει αρκετούς λόγους που είναι αντίθετος στην πώληση αυτή τη στιγμή, ότι απειλείτε την ελληνική ασφάλεια, φυλακίζετε δημοσιογράφους και πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δεν συμμετέχετε στις κυρώσεις τη δυτικής Συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας. Και είπε: 'Η Τουρκία έχει την ευκαιρία να δείξει σε εμάς και στο υπόλοιπο ΝΑΤΟ ότι είναι μέρος της ομάδας'. Τι λέτε για αυτό;».

Και ο Ερντογάν απάντησε: «Ο Μπομπ Μενέντεζ δεν γνωρίζει πολύ την Τουρκία. Και ο Μενέντεζ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε τον Tαγίπ Ερντογάν. Με την Ελλάδα είμαστε φίλοι πολλές δεκαετίες. Ποτέ δεν πολεμήσαμε σε αντίθετα στρατόπεδα. Φαίνεται ότι ο Μενέντεζ έχει υιοθετήσει μια εχθρική προσέγγιση στην Τουρκία και προσπαθεί να μας παρασύρει σε ορισμένες συζητήσεις της επιλογής του, αλλά δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος αυτού. Η φιλία μας με την Ελλάδα δεν είναι όπως την παρουσιάζουν».

Η Άμνα Ναβάζ συνέχισε: Τι γίνεται με την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία; Πιστεύετε ότι αυτό συνδέεται με την υποστήριξη της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Επειδή την επόμενη μέρα που συμφωνήσατε να προωθήσετε την αίτηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο Κοινοβούλιο σας, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Jake Sullivan είπε ότι η Ουάσιγκτον θα προχωρήσει στην πώληση των F-16. Κατά τη γνώμη σας, συνδέονται τα δύο ζητήματα;

Ο Ερντογάν απάντησε: «Πιστεύω ότι αυτά τα δύο θέματα δεν πρέπει να συνδέονται, γιατί ενώ, πρωτίστως, ο Πρόεδρος Biden είπε ότι αυτό το θέμα ήταν προσδεμένο στο Κογκρέσο, εμείς πάντα θα λέγαμε, εντάξει, έχουμε την Τ/Εθνοσυνέλευση. Άρα αυτά τα θέματα είναι συνδεδεμένα με τη Βουλή. Εάν το Κοινοβούλιο δεν λάβει θετική απόφαση σχετικά με αυτήν την αίτηση, τότε δεν υπάρχει τίποτα να κάνουμε.

Αυτή η ερώτηση δεν μπορεί να γίνει σε εναν πολιτικό ηγέτη. Καθώς ο τρόπος που προσεγγίζω τις χώρες σε όλο τον κόσμο βασίζονται στο σενάριο του 'kazan-kazan' win-win.  Oσο καλές σχέσεις θα έχω με τις ΗΠΑ, το ίδιο καλές σχέσεις θα έχω με την Ρωσία. Με τον ίδιο τρόπο προσέγγισης θα έχω σχέσεις με τα μέλη της Ε.Ε. καζάν-καζάν».

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η αντίδραση του Τούρκου προέδρου σε ερώτηση για τον Ντεμιρτάς.

Ο Ερντογάν σχολίασε ότι «ο Σελαχατίν Ντεμίρτας είναι ένας τρομοκράτης, είναι υπεύθυνος για τον θάνατο 200 ανθρώπων».

Τότε η δημοσιογράφος παρενέβη λέγοντας: «Σύγγνωμη για την παρέμβαση, αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαφωνεί με αυτή τη θέση».

Τότε ο Ερντογάν της απάντησε: «Πρέπει να με σέβεσαι. Δεν έχεις δικαίωμα να με διακόπτεις. Πρέπει να σεβαστείς και την απόφαση του δικαστηρίου».

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ