Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ισραηλινός ειδικός: Ο Ερντογάν σαμποτάρει κάθε συμφωνία Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου με την Ινδία και Μέση Ανατολή

Ο γνωστός Ισραηλινός ειδικός Σεθ Φράτζμαν αναφέρει σε ανάρτηση του ότι η Άγκυρα πάντα σαμποτάρει κάθε συμφωνία  που δεν περιλαμβάνει την ίδια, και αφορά Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρο με την Ινδία. 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει ένα αντίπαλο σχέδιο για τη σύνδεση του Κόλπου με την Τουρκία μέσω Ιράκ, που ονομάζεται Αναπτυξιακό Σχέδιο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απώθησε τη Δευτέρα τα σχέδια που ανακοινώθηκαν από τους ηγέτες της Ινδίας, της Σαουδικής Αραβίας και της ΕΕ για τη δημιουργία ενός εμπορικού διαδρόμου που θα συνδέει τη Νότια Ασία με την Ευρώπη και θα παρακάμπτει την Τουρκία.

«Λέμε ότι δεν υπάρχει διάδρομος χωρίς την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Ινδία την Κυριακή.

Το τουρκικό σχέδιο ονομάζεται Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης ή IMEC, στοχεύει στη δημιουργία σιδηροδρομικών γραμμών και θαλάσσιων μεταφορών που θα διέρχονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Ισραήλ και στη συνέχεια θα φτάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι γνωρίζει ότι πολλές χώρες προσπαθούν να επεκτείνουν την περιοχή επιρροής τους δημιουργώντας εμπορικούς διαδρόμους, αλλά η Τουρκία αντιτίθεται και στηρίζει εναλλακτικό σχέδιο που θα διέρχεται από το Ιράκ, το οποίο στοχεύει να συνδέσει τον Κόλπο με την Τουρκία και την Ευρώπη μέσω σιδηροδρόμου και αυτοκινητόδρομου και λιμανιών σε ΗΑΕ-Κατάρ και Ιράκ.

Ο Ερντογάν τόνισε: «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι έτοιμα για αυτό το σχέδιο, ενώ και το Κατάρ έτοιμο. Ελπίζω ότι θα έχουμε κάνει το πρώτο βήμα με αυτόν τον τρόπο».

Καθώς τα διακυβεύματα αυξάνονται στη ΝΑ Μεσόγειο, η αντίθεση με  την Τουρκία έχει γίνει ολοένα πιο έντονη, γι' αυτό και Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ επιδιώκουν να συμπράξουν με μια  μεγάλη δύναμη όπως η Ινδία, με την οποία μοιράζονται τις ίδιες αξίες , ενισχύοντας τη θέση τους στην περιοχή.

"Η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει μέρος ενός μπλοκ ισχύος της Ανατολικής Μεσογείου της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου σε σχήμα 3+1. Οι ηγέτες Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου σε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την 9η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής στη Λευκωσία, ανακοίνωσαν ότι θα καλέσουν την Ινδία  να μετέχει στο σχήμα  3+1”, αναφέρουν ινδικά ΜΜΕ.

Η εξερεύνηση και η μεταφορά φυσικού αερίου ήταν επίσης σημαντικό μέρος της ατζέντας στη συνάντηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι με τον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα.

τρατηγικά κρίσιμης σημασίας, πλούσια σε φυσικό αέριο και γεμάτη θαλάσσιες εδαφικές διαφορές, η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε εστία γεωπολιτικής αντιπαλότητας και η Ινδία εισβάλλει σε αυτήν.

Η είδηση ότι η Ινδία είναι έτοιμη να γίνει μέρος ενός στρατηγικού μπλοκ στην Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας ευθέως την Τουρκία στο κατώφλι της και είναι βέβαιο ότι έχουν αναστατώσει την Άγκυρα.

Τώρα, η Ινδία εισβάλλει στην "πίσω αυλή" της Τουρκίας και αυτό είναι απάντηση στην εχθρική στάση της Άγκυρας κατά του Νέου Δελχί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...
Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...