Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Επίδειξη ισχύος της Τουρκίας με πλεύση του μίνι αεροπλανοφόρου της Anadolu δίπλα δίπλα με το Gerald Ford ανατολικά της Ρόδου

Ενώ η Ελλάδα τρέχει να προλάβει τα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη χώρα, η Τουρκία προχώρησε τις τελευταίες δύο ημέρες σε επίδειξη ισχύος ανατολικά της Καρπάθου και στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη την κοινή άσκηση με το πιο σύγχρονο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Gerald Ford έστειλε από τις 21 έως τις 24 Αυγούστου το δικό της…«αεροπλανοφόρο» Anadolu, το οποίο συνοδεύεται από δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού όλες αυτές τις μέρες, προκειμένου να πλεύσει αρχικά στην περιοχή που δέσμευσε η Αθήνα ανατολικά της Καρπάθου και στη συνέχεια λίγο βορειότερα μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως την πρώτη ημέρα της άσκησης και χθες, όπως είχε επισημάνει το Πενταπόσταγμα, οι Τούρκοι έστειλαν ζεύγος μαχητικών F-16 που μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης αμφισβητώντας το ελληνικό κυριαρχικό δικαίωμα.

Ο εκπρόσωπος μάλιστα του τουρκικού υπουργείου Άμυνας Ζεκί Ακτούρκ επεσήμανε σχετικά: Μεταξύ της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου USS GERALD R. FORD και των TCG ANADOLU, TCG GÖKSU και TCG GEDİZ, διεξάγονται διμερείς εκπαιδεύσεις (Αεράμυνα, Μάχη και Φωτογραφική λήψη) στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 21-24 Αυγούστου. Στην εν λόγω δραστηριότητα συμμετέχουν με εκπαιδευτικές πτήσεις και αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και αεροσκάφη της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Επιπλέον, το USS MOUNT WHİTNEY που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποίησε επίσκεψη στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης μεταξύ 18-20 Αυγούστου».

Στο ίδιο πλαίσιο νεοοθωμανισμού ο Ζεκί Ακτούρκ αναφέρθηκε και στα γεγονότα της Πύλα στην Κύπρο λέγοντας συγκεκριμένα: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις μας συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χωρίς συμβιβασμούς στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Είναι υπέρ της επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικές μεθόδους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τις σχέσεις καλής γειτονίας και το πνεύμα της συμμαχίας, μέσω αμοιβαίου σεβασμού και διαλόγου και καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για αυτό καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη επέμβαση και τη μονομερή στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην οδική κατασκευή Pile-Yiğitler, η οποία τελεί υπό την κυριαρχία της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, στις 18 Αυγούστου. Μια κίνηση η οποία έρχεται σε αντίθεση με την αμεροληψία της ειρηνευτικής δύναμης και τροφοδοτεί το αδιέξοδο. Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι, ως εγγυήτρια χώρα, στεκόμαστε δίπλα στους Κύπριους αδελφούς και αδελφές μας, όπως και στο παρελθόν, στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών και νόμιμων δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...