Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πλήρης επιβεβαίωση! Τουρκικά μαχητικά εκμεταλλευόμενα άσκηση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο αμφισβήτησαν το FIR Αθηνών

Πλήρης επιβεβαίωση του Πενταπόσταγμα ως προς την κίνηση της Τουρκίας στην άσκηση με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Ford ανατολικά της Καρπάθου.

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών μπήκε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης προκειμένου να μεταβεί στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η Ελλάδα για την άσκηση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και αεροπορίας με την Τουρκική πολεμική αεροπορία και πολεμικό ναυτικό.

Είναι προφανές πως με την παρουσία Ζελένσκι στην Αθήνα, οι ΗΠΑ έστειλαν το πιο σύγχρονο αεροπλανοφόρο τους ανατολικά της Καρπάθου προκειμένου να είναι ανάμεσα στα ρωσικά πολεμικά πλοία που από την βάση τους στην Ταρτούς στη Συρία θα μπορούσαν θεωρητικά να απειλήσουν με τους πυραύλους κρουζ Kalibr τον Ουκρανό πρόεδρο.

Στο ίδιο πλαίσιο και προκειμένου όπως γράφαμε, να διατηρήσουν τις ισορροπίες με την Τουρκία προχωρούν στην διενέργεια της άσκησης ανατολικά της Καρπάθου ξέροντας επί της ουσίας ότι τα μαχητικά της Άγκυρας δεν θα σεβαστούν όσα ζητούσε η Αθήνα στην ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε για να δεσμεύσει την περιοχή άσκησής τους. Δηλαδή την κατάθεση σχεδίου πτήσεων για την είσοδο στο FIR Αθηνών και το εύρος των 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου.

Στην περιοχή ανατολικά της Καρπάθου εντοπίστηκαν και μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

Η άσκηση θα συνεχιστεί έως τις 23 Αυγούστου.

Η Αθήνα ωστόσο παρακολουθεί και το ρωσικό κατασκοπευτικό σκάφος Kildin που όπως γράφαμε το πρωί εντοπίστηκε να κατευθύνεται προς την περιοχή μεταξύ Σικελίας και Ιονίου Πελάγους.

Το συγκεκριμένο σκάφος είναι μια μονάδα που ανήκει στην κλάση Moma. Εξοπλισμένο με εξελιγμένα όργανα παρακολούθησης και ανάλυσης ραντάρ

Γενικά οι Ρωσικές ναυτικές μονάδες παρουσιάζουν κινητικότητα στην περιοχή της Μεσογείου.

Το δεξαμενόπλοιο Yelnya, το οποίο εισήλθε στη Μεσόγειο μαζί με το κατασκοπευτικό πλοίο Kildin. Η άφιξη ενός νέου ρωσικού δεξαμενόπλοιου στη Μεσόγειο μπορεί να υποδηλώνει ότι η αποστολή της φρεγάτας Admiral Gorskov ολοκληρώθηκε και το Yelnya θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ταρτούς. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να συνοδεύσει την φρεγάτα ναύαρχος Gorshov πίσω στη Ρωσία.

Η ρωσική φρεγάτα ναύαρχος Gorškov, η οποία ήταν η πρώτη που μετέφερε υπερηχητικούς πυραύλους, έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη συνοδεία εμπορικών πλοίων που μεταφέρουν στρατηγικά σημαντικά φορτία.

Μεταξύ αυτών είναι το φορτηγό πλοίο Sparta IV, το οποίο έχει καθιερώσει ένα τακτικό δρομολόγιο μεταξύ της Κριμαίας και της συριακής βάσης Ταρτούς (και φαίνεται να μεταφέρει όπλα). Δεν έχει συμμετάσχει σε αποστολές μεγάλης εμβέλειας ούτε έχει αποτολμήσει μακριά από την Ταρτούς για μεγάλες περιόδους. Δεδομένου ότι ειπώθηκε ότι θα εγκαταλείψει τη Μεσόγειο τον Αύγουστο, είναι πιθανό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για το ταξίδι της επιστροφής του.

Εάν αυτό αποδειχτεί, και εάν η κορβέτα Merkuriy αντικαταστήσει τον ναύαρχο Gorskov, αυτό θα σημαίνει ότι η ρωσική ναυτική στρατιωτική παρουσία στη Μεσόγειο μειώνει την ισχύ πυρός της.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή