Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Έρχεται ένταση στη Μεσόγειο; Η Τουρκία βγάζει το γεωτρύπανο «Abdülhamid Han»- «Καυτό» σημείο η περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου (Βίντεο)

Στη Μεσόγειο θα αναπτυχθεί εκ νέου το τουρκικό γεωτρύπανο «Abdülhamid Han», ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον τουρκικό στόλο και την παρθενική του αποστολή. Αυτό ανακοίνωσε με σχετική ανάρτησή του στο Twitter o Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Ένα χρόνο μετά την ένταξή του στον εξερευνητικό στόλο της Τουρκίας, το γεωτρητικό πλοίο Abdülhamid Han είναι έτοιμο για τη νέα του αποστολή στη Μεσόγειο. Λέμε 'βίρα τις άγκυρες' και 'πρώτα ο Θεός'», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπαϊρακτάρ, συνοδεύοντας την ανάρτηση με σχετικό βίντεο.

«Είθε η πλώρη του να είναι καθαρή, το πηδάλιο του δυνατό και ο αέρας του είθε να είναι εύκολος», ανέφερε επιπλέον.

Σύμφωνα με το δορυφορικό σύστημα γεωεντοπισμού MarineTraffic.com, επί του παρόντος το πλωτό γεωτρύπανο παραμένει στο αγκυροβόλιο του Τάσουτζου στα ανοικτά της Σελεύκειας, στη νότια Τουρκία. Πορεία προς το πλωτό γεωτρύπανο έχει, όπως φαίνεται, το πλοίο υποστήριξης Aybuke.

Την προηγούμενη φορά που ειχαν βγάλει γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο οι Τούρκοι, το είχαν περιορίσει εντός της τουρκικής επικράτειας.

Ωστόσο, με ένα νέο κλίμα να έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναμένουμε να δούμε πώς θα κινηθεί η Άγκυρα το επόμενο διάστημα και πώς θα αξιοποιηθεί η κίνηση του πλωτού γεωτρύπανου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η περσινή αποστολή του «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε προκαλέσει συναγερμό στην Αθήνα, με τον Ερντογάν να το χαρακτηρίζει «σύμβολο της βούλησης να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας» και την κυβέρνηση να του απαντά πως «δεν θα ανεχθούμε καμία παραβίασης της κυριαρχίας μας». 

"Καυτό" σημείο θεωρείται η περιοχή νοτίως της Κρήτης στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου και της ανύπαρκτης ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβύης. Όπως αναφέραμε στο Πενταπόσταγμα, η Αίγυπτος έτριξε τα δόντια στην Τουρκία και τα αεροπλάνα της προς Λιβύη πάνε πλέον μέσω Βαλκανίων.

ΗΤουρκία την ώρα που έχει ρίξει τις βερμπαλιστικές της επιθέσεις κατά της Ελλάδας, συνεχίζει να ενισχύει τις θέσεις της στη Λιβύη, προετοιμάζοντας το έδαφος ώστε σε μια ενδεχόμενη κρίση με την Αθήνα να έχει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει την…«πίσω πόρτα» της ελληνικής Άμυνας που είναι η εκ Λιβύης εξόρμηση.

Η μόνη διαφοροποίηση που έχει υπάρξει το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πως στο κομμάτι της αερογέφυρας προς την Λιβύη, τα τουρκικά μεταγωγικά δεν χρησιμοποιούν πλέον τον αεροδιάδρομο που τα έφερνε μέσω των δυτικών ορίων του FIR Λευκωσίας, στα βόρεια του FIR Καΐρου και από εκεί στο λιβυκό FIR, αποφεύγοντας έτσι το FIR Αθηνών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών πηγών στην Αθήνα, η Αίγυπτος πρέπει να κούνησε το δάχτυλο στην Τουρκία σχετικά με την πορεία αυτή των τουρκικών μεταγωγικών και έτσι πλέον αυτά χρησιμοποιούν μια πορεία που τα φέρνει μέσω Βουλγαρίας, Σκοπίων, Αλβανίας και Ιταλίας στη Λιβύη.

Εκτιμάται λοιπόν πως η Τουρκία αντιδρά σε αυτές τις ενέργειες, σε μια ακόμα προσπάθεια επίδειξης ισχύος, με σκοπό να διατηρήσει ερείσματα στη Λιβύη, αλλά και να υπενθυμίσει τις λεγόμενες "κόκκινες γραμμές" που αφορούν την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας και συνολικά του Διεθνούς Δικαίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ