Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Νέα πρόκληση! Τουρκία: «Μπλόκο» στη λειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο- Δεν δέχτηκαν το αίτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη οι τουρκικές Αρχές (Βίντεο)

Κλειστές οι πόρτες θα είναι φέτος τον Δεκαπενταύγουστο η Παναγία Σουμελά, καθώς όπως αναφέρει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, οι τουρκικές Αρχές δεν έδωσαν τη σχετική άδεια. Οι λόγοι για την απόφαση αυτή της Τουρκίας, δεν έχουν ακόμη γνωστοί όπως μετάδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου: «Γνωρίζεται διά τοῦ παρόντος εἰς τούς ἐνδιαφερομένους εὐσεβεῖς Χριστιανούς ὅτι ἐφέτος δέν θά τελεσθῇ ἡ Θεία Λειτουργία ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου (15 Αὐγούστου) εἰς τήν ἱστορικήν Ἱ. Μονήν Παναγίας Σουμελᾶ, καθ᾽ ὅτι δέν ἐδόθη ἡ ἀπαιτουμένη ἄδεια παρά τῶν ἁρμοδίων κυβερνητικῶν ἀρχῶν».

Όπως μετέδωσε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης σχεδίαζε να πάει στην Παναγία Σουμελά, ωστόσο οι τουρκικές Αρχές δεν δέχτηκαν το αίτημα του Φαναρίου να πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία στις 15 Αυγούστου.

Μόλις πριν λίγες ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες ο Έλληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωνε για το… καλό κλίμα με την Άγκυρα και το… παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Το πόσο καλό είναι το κλίμα (που το ‘φαγε ο γάιδαρος!) φαίνεται από τη νέα πρόκληση της Άγκυρας, με τις τουρκικές αρχές να μην δίνουν άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να πραγματοποιηθεί φέτος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Μονή της Παναγιάς Σουμελά!

Να σημειωθεί ότι η Παναγία Σουμελά είχε παραμείνει κλειστή από το 2015 υποτίθεται λόγω εργασιών στερέωσης και αναστήλωσης. Κανονικά ο εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου έγινε στην ιστορική Μονή το 2021 καθώς και τον περασμένο χρόνο, αλλά φέτος οι τουρκικές Αρχές αποφάσισαν να επανέλθουν στις γνωστές τακτικές τους.

Υπενθυμίζουμε ότι η τελευταία βεβήλωση των Τούρκων στην Παναγία των Ποντίων ήταν αρχές του 2022, όταν έδωσαν άδεια να γυριστεί βίντεο κλιπ με DJ και κόσμο να χορεύει ντίσκο! Αυτή η βεβήλωση προκάλεσε και την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, που απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας για την προσβολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ