Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Κίνδυνος ενόψει-Ποια “βαριά γεωπολιτικά ζητήματα” θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με τον Ερντογάν μέσω επιτροπών;

Μαύρα σύννεφα μαζεύτηκαν πάνω από το Αιγαίο μετά την μυστήρια δήλωση του Κ.Μητσοτάκη στην συνάντησή του με τον Ρ.Τ. Ερντογάν, για “βαριά γεωπολιτικά ζητήματα”, σε μια γενικόλογη αρχική τοποθέτηση, πριν την αναφορά της μόνης διαφοράς που είναι ΑΟΖ και υφαλοκρυπίδα.

Ο πολιτικός διάλογος με την Τουρκία για αυτά τα θέματα ανοίγει “κερκόπορτες” στο Αιγαίο, ενώ η ύποπτη και πάρα πολύ φιλική στάση του Τούρκου, ισόβιου προέδρου της Τουρκίας, κατά την χθεσινή συνάντηση εγείρει πολλά ερωτήματα, όπως και το τηλεφώνημα “σφήνα” του Α.Μπλίνκεν στον Μητσοτάκη πριν από αυτήν.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Θα τεθούν τα σημαντικά, τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα, με σημαντικότερο το βασικό ζήτημα το οποίο αναγνωρίζουμε ότι είναι η διαφορά μας με την Τουρκία, δηλαδή η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου μέσα στο οποίο εμπίπτουν οι διερευνητικές είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε το επίπεδο των συζητήσεων και στο πλαίσιο των υπουργών όχι μόνο των εκπροσώπων.

Κάνουμε μία συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία. Η Τουρκία γνωρίζει καλά ποια είναι τα θέματα που δεν συζητάει η Ελλάδα. Δεν έχουμε στρατηγικό όφελος με μία Τουρκία που βρίσκεται κάθετα αντίθετα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες με τους κανόνες του Διεθνούς δικαίου των πολυμερών σχημάτων».

Απάντηση Ερντογάν σε Μπαίντεν για την συνάντηση στο Βίλνιους-Αναφορά σε "νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας  σε βάση win-win

Σε απάντηση στον Αμερικανό πρόεδρο ο Ερντογάν ανέφερε σε ανάρτηση του: «Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση της συμμαχίας μας με ειλικρίνεια, αίσθημα ευθύνης και στάση αρχών. Πιστεύω ότι η δημιουργία ισχυρών λύσεων από τη Συμμαχία μας ενάντια σε όλες τις προκλήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και η ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των συμμάχων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης. Θα διατηρήσουμε την εποικοδομητική μας στάση όσο θα ληφθούν υπόψη οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και οι περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες που διαμορφώνονται σε βάση win-win".

Τα  θέλει όλα ο Σουλτάνος και τα θέλει τώρα, τόσο σε χρήμα για την ασθμαίνουσα τουρκική οικονομία, όσο και σε ότι αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, και αυτό οφείλουμε να το κρατήσουμε καλά.    

Γιατί η Ελλάδα έχει μόνο να χάσει από οποιαδήποτε συζήτηση με τους Τούρκους

Γιατί  όμως ( όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης) δεν έχουμε όφελος από μια Τουρκία που είναι κατά ΗΠΑ-ΕΕ, αφού έτσι προβάλλεται ξεκάθαρα η τεράστια γεωπολιτική θέση της Ελλάδος, ως τελευταίου συνόρου του πολιτισμένου κόσμου της Δύσης;

Η τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού, και η άσχημη περιρρέουσα ατμόσφαιρα κατά τις συνομιλίες με την Τουρκία, με το στανιό, θα λέγαμε από τις ΗΠΑ, μόνο κακά θα φέρει και πιθανόν νέες υποχωρήσεις.

Οι Τούρκοι βάζουν έναν στόχο ως γνωστόν, και το στηρίζουν όλα τα κόμματα της χώρας συνεχώς και αδιαλείπτως, αναμένοντας την υποχώρηση του αντιπάλου.

Πως τώρα η “ καλή διάθεση” της Τουρκίας, θα μας βοηθήσει την στιγμή που οι Τούρκοι ζητούν με απόφαση του τουρκικού συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ( που ότι γράφει δεν ξεγράφει), για παράδειγμα, την διχοτόμηση του Αιγαίου με την “ Γαλάζια Πατρίδα σε θάλασσα και αέρα, την απόσυρση των βαρέων όπλων από τα νησιά μας, και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών μικρονήσων και βραχονησίδων;

Τι μπορεί δηλαδή να αλλάξει σε αυτά τα ζητήματα, αφού για παράδειγμα ενώ διαλύσαμε καλή την πίστη το καταυλισμό στο Λάυριο, Τούρκοι νεολαίοι χόρευαν σε ξέφρενους ρυθμούς στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Βουκόλου στην Σμύρνη;

Οι Τούρκοι είναι γνωστοί στην ελληνική διπλωματία εδώ και πολλά χρόνια, τόσο για την αλλαζονική στάση τους, όσο και  για τα εξωφρενικά που ξεστομίζουν σε κάθε συνάντηση των αντίστοιχων επιτροπών Ελλάδος-Τουρκίας.

Βρίσκοντας μια χαραμάδα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, και εκμεταλλευόμενοι τον πόλεμο της Ουκρανίας αλλά και την ανησυχία των ΗΠΑ, για ηρεμία στο Αιγαίο, θα επιδιώξουν να λάβουν πιθανόν, πολλά και σοβαρά ανταλλάγματα, για τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να κάνουν πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ελλάδος.

Δεν νομίζουμε σε καμία περίπτωση ότι οι Έλληνες διπλωμάτες, θα πρέπει να διαπραγματευτούν οτιδήποτε, πλην ΑΟΖ-Υφαλοκρυπίδας, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξουμε την όρεξη των νεο-Οθωμανών που φόρεσαν “ προβιά προβάτου “ στο Βίλνιους, όντας όμως “Λύκοι της Στέπας”.

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα μας, θα βρεθεί κάτω από μεγάλη διπλωματική και πολιτική πίεση από Γερμανία και ΗΠΑ, ανάλογη αυτής που δέχεται η Σερβία, για να απαλείψει από το σύνταγμα της το Κοσσυφοπέδιο.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποκύψουμε δίνοντας οποιαδήποτε σοβαρό αντάλλαγμα, για το οποίο θα αντιτίθεται ο ελληνικός λαός, αλλά να συνεχίσουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα, ( όπως κάνουν ακριβώς οι Τούρκοι), αναζητώντας στρατηγικά οπλικά συστήματα, όπως πυραύλους Κρουζ, και υποβρύχια που να μπορούν να τα εκτοξεύουν, ώστε να καταστήσουμε σαφές στον Ερντογάν, ότι η συνθήκη της Λωζάνης δεν μπορεί να καταργηθεί παρά μόνο με πόλεμο, με μια χώρα που αναμένει ρεβάνς μετά την κυπριακή τραγωδία το 1974.        
             

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ