Ελληνοτουρκικά

Την αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου από κοινού ζητά ο Τούρκος Υπ. Άμυνας: ''Το Αιγαίο να γίνει θάλασσα ειρήνης με την Ελλάδα'' (Βίντεο)

Την αξιοποίηση του πλούτου του Αιγαίου από κοινού από Ελλάδα και Τουρκία ζήτησε ο ο εκπρόσωπος Τύπου υπουργείου Άμυνας Τουρκίας, λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου. 

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Zεκί Ακτούρκ, εκτός από Γαλάζια Πατρίδα, μίλησε και για δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και σε τουρκία, με το Αιγαίο να γίνεται θάλασσα ειρήνης για τις δύο χώρες. 

 

Συγκεκριμένα, ο Zεκί Ακτούρκ τόνισε: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις  μαζί με το τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και την ασφάλεια των συνόρων  μας, προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας ‘στην γαλάζια πατρίδα και στην πατρίδα των αιθέρων’.

»Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο , με αποφασιστικότητα συνεχίζουν να προστατεύουν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μας αλλά και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα  της ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’.

»Ευχή μας είναι, την προσεχή περίοδο να συνεχιστεί η θετική δυναμική που έχουμε πετύχει στις διμερείς σχέσεις μας τους τελευταίους μήνες, η διατήρηση διαύλων διαλόγου. Επίσης ευχόμαστε τη δίκαιη αξιοποίηση του πλούτου της περιοχή έτσι ώστε οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας να ζουν ειρηνικά με ευημερία και ασφάλεια και το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Άγκυρα: Η Σουηδία διευκολύνει την τρομοκρατία, πως θα την καταπολεμήσει;


Την ίδια ώρα το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενο στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ανέφερε ότι «δεν βιαζόμαστε» και δεν θέλουμε να μας λένε πως «πιέζει ο χρόνος».

«Μας προβληματίζει ότι η Σουηδία στο σύστημα ασφάλειας δεν παράγει έναν μηχανισμό που εμποδίζει τις προβοκάτσιες. Η ένταξη της Σουηδίας δεν πρέπει να αποτελεί κάποιο ρίσκο για τη Συμμαχία, αντιθέτως πρέπει συμβάλει στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πρέπει να ξέρουμε αν η Σουηδία θα είναι ασφαλής σύμμαχος για την Τουρκία. Είναι συζητήσιμο πως μια χώρα θα αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, όταν διευκολύνει την τρομοκρατία και επιτρέπει τις διαδηλώσεις τους. Μιλάμε για τα ζωτικής σημασίας ζητήματα της χώρας μας και την επιβίωση της χώρας μας. Είναι ζητήματα ασφάλειας του λαούς και του κράτους μας. Δεν δεχόμαστε τη μέθοδο της ‘πίεσης του χρόνου'».

Παράλληλα συνεχίζεται το σκληρό παζάρι από τον Ερντογάν με στόχο τα F-16 που περνά από την ένταξη της Σουηδίας. Μάλιστα, τη Δευτέρα, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας, Ουλφ Κρίστερσον.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ