Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκικό παραλήρημα στοχοποιεί τον Μητσοτάκη: "Μιμείται τον Ερντογάν-Τούρκοι οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης"

Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα είχαν ως αποτέλεσμα τη συντριπτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έλαβε ποσοστό σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης 40,56% και 158 έδρες, με δεύτερο κόμμα αυτό του Σύριζα που έλαβε ποσοσό  17,83% με τα υπόλοιπα  πολιτικά κόμματα να ακολουθούν.

Το αποτέλεσμα αυτό δίνει τη δυνατότητα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκραίας και Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, να εφαρμόσει απαρέγκλιτα την πολιτική του και να υλοποιήσει τους στόχους της Κυβέρνησής του, άρα και στα Ελληνοτουρκικά, γεγονός που τυγχάνει της προσοχής των "γειτόνων".

Η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα δεν είχε στο επίκεντρο την τουρκική απειλή-Αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος 

Τουρκικό ΜΜΕ με τίτλο, "Ελληνικές εκλογές: Ο Μητσοτάκης μιμείται τον Ερντογάν;" αναφέρει τα ακόλουθα κατά την εκτίμησή μας κύρια σημεία:

"Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Ελλάδα διεξήχθη την Κυριακή 25 Ιουνίου, με τον οποίο ολοκληρώθηκαν οι δύο μήνες του εκλογικού μαραθωνίου.

Το αποτέλεσμα δεν ήταν έκπληξη. Όπως είχε προβλεφθεί, το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κέρδισε 158 βουλευτικές έδρες δίνοντάς  του την δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη  κυβέρνηση .

Σε αντίθεση με την Τουρκία, οι περισσότερες από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων προέβλεψαν ακριβώς τα αποτελέσματα των εκλογών. Αυτή η εκλογική νίκη απέδειξε επίσης ότι δεν είναι απαραίτητο να βασιστεί η εκστρατεία στην «τουρκική απειλή», για να κερδηθούν οι εκλογές στην Ελλάδα.

Δεν υπήρξαν κρίσεις στο Αιγαίο, στην Κύπρο ή στη Μεσόγειο κατά την εκλογική διαδικασία και στις δύο χώρες, αλλά ο Μητσοτάκης κέρδισε.

Η χαμηλότερη προσέλευση εδώ και χρόνια

Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ήταν 52,8%. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους δύο ανθρώπους δεν προσήλθε στις κάλπες.Αντίστοιχα, η συμμετοχή στις τουρκικές εκλογές της 28ης Μαΐου ήταν πάνω από 84% .

Αυτή η προσέλευση, η χαμηλότερη από τη χούντα του 1974, πρέπει να έχει αναστατώσει τους Έλληνες, που είναι περήφανοι που είναι το λίκνο της δημοκρατίας.

Αλλά για όσους έχουν ζήσει στην Ελλάδα, αυτό το αποτέλεσμα δεν εκπλήσσει καθόλου.

Αν ρωτήσεις τους Έλληνες  στο δρόμο, «Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς, η ψήφος ή οι διακοπές στη θάλασσα στα νησιά;» Είμαι σίγουρος ότι περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς θα προτιμούσαν διακοπές στη θάλασσα.

Η ασταμάτητη άνοδος της δεξιάς

Η Ελλάδα φαίνεται ότι είχε το μερίδιό της στην παγκόσμια άνοδο της δεξιάς στις πρόσφατες εκλογές. Τρία από τα 8 κόμματα, Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση, που κατάφεραν να περάσουν το όριο του 3% και να μπουν στη Βουλή εκπροσωπούν την ακροδεξιά.

Ο μεγαλύτερος χαμένος των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, κάποτε κυβερνών κόμμα, του οποίου οι ψήφοι μειώθηκαν από το 31% στο 17% σε σύγκριση με τις εκλογές του 2019.

«Ηττηθήκαμε αλλά δεν τσακιστήκαμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, γνωστά λόγια για μένα από τις τουρκικές εκλογές.

Οι  ψήφοι των τριών κομμάτων της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ , ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας, αθροιστικά δεν φτάνουν τις ψήφους του πρώτου κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Με αυτές τις εκλογές, η εικόνα που βλέπαμε εδώ και χρόνια στην Τουρκία σε όλο το πολιτικό φάσμα προέκυψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα,  65% δεξιοί και 35%  αριστεροί.

Τακτική Μητσοτάκη και Ερντογάν

Λιγότερο από 24 ώρες μετά το κλείσιμο των κάλπες στις 25 Ιουνίου, ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα.

Η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου έδωσε το αξίωμα στον Μητσοτάκη, ορκίστηκε με το χέρι στη Βίβλο παρουσία ιερέων και η νέα κυβέρνηση ανακοινώθηκε το βράδυ της 26ης Ιουνίου.

Αυτό πρέπει να είναι ρεκόρ ταχύτητας για την Ελλάδα, διαβόητη για την αργές κινήσεις της και την γραφειοκρατία.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 24 υπουργούς και 7 αναπληρωτές υπουργούς. Δεκαεπτά από αυτούς ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Φαίνεται ότι ο Μητσοτάκης έχει μάθει κάτι από τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική. Δεν παραγκωνίζει κανέναν. Αυτούς που έχει κρατήσει για λίγο στο περιθώριο, τους επαναφέρει στη σκηνή προβαίνοντας σε  αναδιάταξη ,προσέχοντας την ισορροπία μέσα στο κόμμα.

Δεν αποκλείεται να δούμε τα ίχνη Καραμανλή και Σαμαρά στη νέα κυβέρνηση.

Για παράδειγμα, η Υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού του Σαμαρά, Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία τράβηξε την προσοχή των δημοσιογράφων στην Τουρκία περισσότερο  εκείνη την εποχή, επανήλθε στη θέση του Υπουργού Τουρισμού.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μεταφέρθηκε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος διαμαρτυρόταν κάθε φορά για την Τουρκία στις πέτρες και τα πουλιά στα βουνά.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος, όπως και ο Τούρκος ομόλογός του, πρώην αρχηγός πληροφοριών του Ερντογάν, Χακάν Φιντάν, θεωρείται ο μυστικός φύλακας του Μητσοτάκη.

Εθνικιστικός λόγος και τουρκική μειονότητα

Ίσως επειδή είδε ότι η εθνικιστική ρητορική είχε βοηθήσει τον Πρόεδρο Ερντογάν να εκλεγεί, ο Μητσοτάκης αύξησε το ποσοστό ψήφου του φέρνοντας την τουρκική μειονότητα στην ατζέντα του την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.

Από την άλλη, η μόνη εκλογική περιφέρεια όπου η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να πάρει βουλευτή ήταν η Ροδόπη στη Δυτική Θράκη.

Είναι ευχάριστο για την Άγκυρα να βλέπει ότι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα εκπροσωπούνται στη Βουλή αυτή τη φορά με τέσσερις βουλευτές.

Ωστόσο και οι τέσσερις προέρχονται από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Ανάμεσά τους δεν υπάρχει κανένας από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι η Δυτική Θράκη θεωρείται εδώ και καιρό ως αποθήκη ψήφων της αντιπολίτευσης δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της μειονότητας.

Συνάντηση Ερντογάν–Μητσοτάκη

"Ας χτυπήσουμε ξύλο" στην ελληνοτουρκική προσέγγιση που ξεκίνησε με τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, η οποία δεν επιδεινώθηκε ακόμη.

Αντίθετα, ενισχύθηκε περαιτέρω με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως οι προγραμματισμένες πολεμικές ασκήσεις που μετατράπηκαν  μόνο σε βολές με πραγματικά πυρά και αμοιβαία τηλεφωνήματα.

Ο Μητσοτάκης, που αγνοήθηκε από τον Πρόεδρο Ερντογάν πριν από δύο χρόνια μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επανήλθε στη ζωή.

Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στο Βίλνιους κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 10-11 Ιουλίου.

Και οι δύο πλευρές πρέπει να πάρουν τα μαθήματα του παρελθόντος και να πάνε στο Βίλνιους καλά προετοιμασμένες.

Ανακρίβειες και λάθη

Από τα αναφερόμενα στο τουρκικό άρθρο, επισημαίνουμε:

1.Tον όρο τουρκική μειονότητα που χρησιμοποιεί και όχι μουσουλμανική μειονότητα σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάνης, για τους Έλληνες υπήκοους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα που ζουν στη Θράκη μας, ενώ είναι γνωστό επίσης ότι η μουσουλμανική μειονότητα που ζει στην Θράκη αποτελείται και από Πομάκους και αθίγγανους , οι οποίοι δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την Τουρκία.

2. Επίσης αναφέρεται εσφαλμένα στο τουρκικό άρθρο ότι "Είναι ευχάριστο για την Άγκυρα να βλέπει ότι οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης θα εκπροσωπούνται στη Βουλή αυτή τη φορά με τέσσερις βουλευτές.

Ωστόσο και οι τέσσερις προέρχονται από την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.  Ανάμεσά τους δεν υπάρχει κανένας από το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Το γεγονός ότι η Δυτική Θράκη θεωρείται εδώ και καιρό ως αποθήκη ψήφων της αντιπολίτευσης δεν βοηθά στην εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα της μειονότητας."

Πρώτον δεν είναι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αλλά Έλληνες μουσουλμάνοι ως προς το θρήσκευμα και δεύτερον οι βουλευτές που εξελέγησαν είναι 3 και όχι 4, με έναν εξ αυτών να ανήκει στο κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα οι τρείς (3) εκλεγμένοι βουλευτές είναι, ο Φερχάτ Ναζήφ Οζγκιούρ του Σύριζα, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης της Νέας Δημοκρατίας (κυβερνών κόμμα) και ο Αχμέτ Σαμπρή Ιλχάν του ΠΑΣΟΚ.

3. Οι Έλληνες δεν χωρίζονται σε δεξιούς 65% και αριστερούς 35% όπως αναφέρει το τουρκικό άρθρο.

4. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν αντιγράφει τον Ερντογάν ούτε μπορεί να συγκριθεί σε καμία των περιπτώσεων το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα με εκείνο το γεμάτο τοξικότητα που χαρακτηρίζει την Τουρκία.

5. Η ανάθεση στον τέως ΥΠΕΞ Δένδια του κρίσιμου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, δείχνει την βαρύτητα που δίνει ο Πρωθυπουργός της χώρας μας στα Ελληνοτουρκικά όπως και η αντικατάστασή του με τον κ. Γεραπετρίτη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ