Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι Τούρκοι καίγονται για την αγορά από τις ΗΠΑ 40 F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού, για ισάριθμα μαχητικά F-16 παλιότερων τύπων που έχει η Πολεμική τους Αεροπορία.

Πρόσφατα μάλιστα ο Ερντογάν έθεσε απευθείας το θέμα στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπάϊντεν κατά την διάρκιεα τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, με αφορμή την επανεκλογή του πρώτου ως Προέδρου της Τουρκίας.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις F-16 BLOCK -70 από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν

Παρόλα αυτά και σε σχέση με τα F-16 BLOCK-70άρθρο έγκριτου τουρκικού ΜΜΕ με πολύ καλή πληροφόρηση σε αμυντικά θέματα αναφέρει ότι "υπάρχει πρόβλημα λογισμικού σε αυτά και οι παραδόσεις  τους θα διακοπούν", επισημαίνοντας τα ακόλουθα: 

"Οι παραδόσεις F-16 Block 70 καθυστερούν λόγω προβλημάτων λογισμικού με το αεροσκάφος. Οι καθυστερήσεις επηρέασαν επίσης σοβαρά την Ταϊβάν, η οποία έχει παραγγελία για το F-16 Block 70.

Λόγω προβλημάτων λογισμικού που εντοπίστηκαν στο Blok 70 Viper, την πιο πρόσφατη διαμόρφωση του F-16, το οποίο οι ΗΠΑ άρχισαν να εξάγουν σε συμμαχικές χώρες, ανακοινώθηκε ότι 66 εξαγωγές στην Ταϊβάν δεν θα ολοκληρωθούν το 2026, την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Chiu Kuo-Cheng δήλωσε ότι αφού οι αμυντικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ έστρεψαν την εστίασή τους στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, υπήρξαν προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Ωστόσο, στη σημερινή δήλωση ανέφερε ότι το μοντέλο F-16 Blok 70 Viper έχει προβλήματα λογισμικού.

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο, ο Chiu είπε ωστόσο  ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη συμφωνία και η ημερομηνία παράδοσης τους  ισχύει όπως έχει καθοριστεί, για  το 2026.

Εάν παραδοθούν τα  66 μαχητικά αεροσκάφη F-16 ,  η Ταϊβάν θα γίνει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό F-16 στην Ασία, μετά την Τουρκία, με περισσότερα από 200 αεροσκάφη.

Η Ταϊβάν, η οποία είναι ένας από τους πρώτους πελάτες F-16 Block 70, είχε κάνει παραγγελία  ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ για την αγορά τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν η Ταϊβάν είναι δυσαρεστημένη με τις καθυστερήσεις παράδοσης από πέρυσι οπλικών συστημάτων από τις, ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Stinger, διαμαρτυρόμενη έντονα στην  Ουάσιγκτον και ισχυριζόμενη ότι οι αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν στρέψει την εστίασή τους στον εφοδιασμό στην Ουκρανία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Ωστόσο την Τετάρτη, η αμερικανική επιτροπή ενέκρινε 10 προτάσεις για την Ταϊβάν να παραδώσει υποστηρικτικές παραγγελίες για στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ταϊβανέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι δύο πρώτες παραδόσεις F-16 Viper, οι οποίες προβλεπόταν να πραγματοποιηθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου του 2023, έχουν καθυστερήσει και θα πραγματοποιηθούν  μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου του επόμενου έτους.

Ο Michael McCaul, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των ΗΠΑ, δήλωσε ότι προσπαθεί να επιταχύνει τις αποστολές όπλων κατά την επίσκεψή του στην Ταϊβάν τον περασμένο μήνα.

«Εγκρίνω αυτές τις παραδόσεις και κάνουμε ,τι μπορούμε για να το επισπεύσουμε», είπε ο McCaul.

Οι τουρκικές διευκρινήσεις για τα F-16 Block 70

Υπενθυμίζεται ότι πρό ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της  Προεδρίας της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντρμίρ ,έκανε σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την προμήθεια των F-16 Block 70 Viper και το εγχώριο πρόγραμμα  εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων F-16 στην Τουρκική πολεμική Αεροπορία, ÖZGÜR.

Κάνοντας δηλώσεις για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 Viper που η Τουρκία σκοπεύει να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ, ο Ντεμίρ είπε:

"Δεν μπορείτε να εκτοξεύσεται  εθνικά πυρομαχικά από ένα F-16 Block 70 που θα αγοράσετε από το εξωτερικό", αναφερόμενος προφανώς στις απαιτήσεις των ΗΠΑ και συνέχισε λέγοντας:

Το Τουρκικό πρόγραμμα αναβάθμισης ÖZGÜR των F-16

Λάβαμε την επίσημη απόφαση να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού ÖZGÜR στα F-16 Blocks 40 και 50s.

Όταν το ραντάρ AESA που αναπτύχθηκε από την ASELSAN ενσωματωθεί στα  F-16, θα είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε στόχους από εκατοντάδες χιλιόμετρα και να τους χτυπήσουμε από μεγάλη απόσταση με τους πυραύλους αέρος-αέρος».

Στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR, η Τουρκία εφαρμόζει τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών στα πολεμικά της αεροσκάφη F-16 με εθνικούς πόρους. Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού τους  ενσωματώνονται πολλά στοιχεία, όπως λογισμικό πτήσης εθνικών επιχειρήσεων, εθνικός υπολογιστής ελέγχου πτήσης, εθνικό σύγχρονο ψηφιακό πιλοτήριο, ενώ  στη δεύτερη φάση του έργου, στο αεροσκάφος θα ενσωματωθεί και το εθνικό ραντάρ AESA.

Στο πλαίσιο του Έργου ÖZGÜR, το οποίο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 30, τα πρώτα αεροσκάφη παραδόθηκαν στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία πριν από λίγο.

Μετά την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων εκσυγχρονισμού των Block 30s, ο εκσυγχρονισμός ÖZGÜR θα εφαρμοστεί στα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 40 και F-16 Block 50, ενώ τα πααραπάνω θα μπορούν να χρησιμοποιούν εθνικά πυρομαχικά όπως τα  AKBABA, GEZGİN, ATMACA, ÇAKIR, EDPOD, EHPOD, GÖKHAN, GÖKDOĞAN και LAÇİN.

Τονίζεται ότι τα F-16, τα οποία εκσυγχρονίστηκαν μετά την  PHASE-2, του προγράμματος ÖZGÜR  θα έχουν δυνατότητες αντίστοιχες με τα F-16 Block 70.

Που "το πάνε" οι Τούρκοι

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι κινήσεις των Τούρκων σε σχέση με τα F-16 και την αναβάθμιση-ενίσχυση της Πολεμικής τους Αεροπορίας, βασίζονται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αγορά από τις ΗΠΑ 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού.

Ο δεύτερος αφορά την  εγχώρια αναβάθμιση βάση του προγράμματος ÖZGÜR  των υπαρχόντων F-16 στην πολεμική τους αεροπορία, αρχής γενομένης από αυτά που είναι BLOCK-30  και στη συνέχεια στα BLOCK -40 και -50.

Οι αναφορές για καθυστερήσεις στις παραδόσεις F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ στην Ταϊβάν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της εστίασης της Αμερικανικής  πολεμικής βιομηχανίας  σε αυτόν ευσταθούν, ενώ για το πρόβλημα στο λογισμικό τους που επικαλούνται οι Τούρκοι  "κρατάμε πολύ μικρό καλάθι"

Η αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο

Ωστόσο από τα παραπάνω βγαίνει ένα πολύ σημαντικό συμπέρασμα αναφορικά με την Ελληνική αεροπορική κυριαρχία στο Αιγαίο για τα επόμενα χρόνια, ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία  40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ εκσυγχρονισμού  

Ο λόγος είναι ότι  οι παραδόσεις των εν λόγω αεροσκαφών στην Τουρκία θα επιμηκυνθούν χρονικά, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της υλοποίησης των παραγγελιών της Ταϊβάν, ενώ το πρόγραμμα  ÖZGÜR   θα τρέχει και δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Στο ίδιο διάστημα η χώρα μας λόγω του εκσυγχρονισμού των δικών της μαχητικών F-16 σε VIPER και  των Γαλλικών RAFALE θα έχει την υπεροχή στο Αιγαίο, ενώ όταν η δική μας Πολεμική Αεροπορία θα εντάσσει  στο δυναμικό της  τα F-35 που αγοράζει από τις ΗΠΑ και θα έχει ολοκληρώσει την αναβάθμιση 83 αεροσκαφών της F-16 σε Viper, τότε η Τουρκία θα έχει ολοκληρώσει την παραλλαβή των 40 Βlock-70 και θα έχει ολοκληρώσει πιθανόν την αναβάθμιση των δικών της F-16 με το πρόγραμμα ÖZGÜR .

Συνεπώς και πάλι θα έχουμε την αεροπορική υπεροχή.

Ωστόσο 2 παράμετροι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από εμάς.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των Τουρκικών UCAV, drone Kamikazi, USV, UGV σε αέρα -θάλασσα και στεριά με λήψη αμυντικών μέτρων anti-drone συστήματος αλλά και επιθετικών μέτρων, με την αγορά από σύμμαχες χώρες σε μεγάλους αριθμούς ανάλογων με τα παραπάνω μη επανδρωμένων οπλικών συστημάτων.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την παρακολούθηση της προόδου ανάπτυξης απο την Τουρκία του γηγενούς αεροσκάφους της 5ης γενιάς TF-X και την λήψη μέτρων αντιμετώπισής του.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ