Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας: 7 διαπιστώσεις της προοπτικής των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας μετά την επανεκλογή Ερντογάν

Την επανεκλογή του Ερντογάν αλλά και την νέα προοπτική στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας  αναλύει σε νέα σημαντική παρέμβαση ο αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Κούσαντας.

Σημειωτέον πως ο κ. Κούσαντας έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη στο βαθμό του Ταξίαρχου και είναι κάτοχος δύο Masters στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).

Η επανεκλογή για τρίτη συνεχή φορά του Ερντογάν ως προέδρου της Τουρκίας με τα ίδια ποσοστά περίπου (2014, 2018, 2023), ενώ βρίσκεται στην κεντρική πολιτική σκηνή ως πρωταγωνιστής της Τουρκίας από το 2003, καθιερώνει και εντάσσει την Τουρκία στον δρόμο της ΄΄Ανατολής΄΄ (Ρωσίας, Κίνας, Ιράν, Πακιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Κατάρ), ενώ αναβαθμίζει, ενισχύει και αναδεικνύει τον διεθνή ρόλο της Ελλάδας σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. 

1. Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί και Σινάν Ογάν είναι βέβαιο ότι θα αρχίσουν να πιέζουν υπέρ των επεκτατικών σχεδίων της Γαλάζιας Πατρίδας. Μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και κυρίως μετά την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 και 12 Ιουλίου 2023, η Τουρκία εκτιμάται ότι θα αρχίσει τα σενάρια των προκλήσεων – απειλών, ακόμα περισσότερο εάν φυσικά δεν πάρει τα νέα F16 μη εγκρίνοντας την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

2. Η Ελλάδα που αποκτά σταδιακά μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ από την Τουρκία σε αέρα και θάλασσα, δεν πρέπει να ανησυχεί στρατηγικά και επιχειρησιακά διότι η Τουρκία μόνο από ισχυρή στρατιωτική ισχύ ΄΄καταλαβαίνει΄΄. Δεν χρειάζεται η χώρα μας να βασίζεται αποκλειστικά στις σημαντικές αμυντικές συμμαχίες μας με Γαλλία και ΗΠΑ και δεν πρέπει να επαναπαύεται σε αυτό. Μέχρι και το 2030 η χώρα μας θα έχει αεροπορική υπεροχή εντάσσοντας σταδιακά συνολικά 131 αεροσκάφη νέας γενιάς (83 F16 Viper, 24 Rafale και 24 F35) που μπορούν να εξασφαλίσουν στους Έλληνες πολίτες ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία.

3. Σε περίπτωση μη αγοράς από την Τουρκία των νέων F16 από τις ΗΠΑ, σημαίνει στροφή σε άλλη αγορά και φυσικά με μεγάλες γεωπολιτικές συνέπειες για την Τουρκία, που δεν επηρεάζουν την Ελλάδα. Αντίθετα ενισχύουν την Ελλάδα που δεν έχει κανένα λόγο να επιθυμεί την παραμονή της Τουρκίας ακόμα και στο ΄΄άρμα της δύσης΄΄, όπως επικαλούνται πολλοί αναλυτές. Το στρατηγικό λάθος του Ερντογάν το 2019 να πάρει τους S400 και να αφήσει την Τουρκία χωρίς αεροσκάφη νέας γενιάς F35 (κυρώσεις CAATSA των ΗΠΑ) που ήταν στο πρόγραμμα, συγκυριακά ευνόησε την χώρα μας.

4. Ο γεωστρατηγικός ρόλος της Τουρκίας αρχίζει να μειώνεται πλέον διότι στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, κράτη όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ελλάδα άρχισαν να αναδύονται εξοπλιστικά και να αντικαθιστούν τον ρόλο της Τουρκίας, με αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας καθώς και δραστικών οπλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς.

5. Η στρατηγική σχέση της Τουρκίας με την Ρωσία δεν αφήνει πολλά περιθώρια συνεργασίας Τουρκίας, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ο λόγος είναι ότι ο γεωπολιτικός παλιός ρόλος της Τουρκίας με σκοπό τον περιορισμό της πρώην Σοβιετικής επέκτασης στη Μέση Ανατολή (ΣΕΝΤΟ ή Συνθήκη της Βαγδάτης 1955 -1979), τώρα παύει να ισχύει καθώς οι χώρες της Βαλτικής, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Οι φωνές από τα κράτη του ΝΑΤΟ για τον επιτήδειο ρόλο της Τουρκίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΡΩΣΙΑΣ αυξάνονται και η χώρα μας θα πρέπει να επισημαίνει συνεχώς τον ΄΄διπλό΄΄ ρόλο της Τουρκίας σε όλα τα διεθνή fora, όπως η ομιλία του Έλληνα ΠΘ πριν ένα χρόνο στο κογκρέσο των ΗΠΑ.

6. Ο ρόλος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ καθίσταται σημαντικότατος προσφέροντας μια περιοχή Διοικητικής Μέριμνας και Εκπαίδευσης ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ παραμένει η περιοχή του Νομού Έβρου ως άξονας μεταφοράς πολλών οπλικών συστημάτων - στρατευμάτων προς Βουλγαρία, Ρουμανία εν μέσω Ρώσο Ουκρανικού πολέμου και φυσικά κλειστών των Στενών του Βοσπόρου που μειώνει την γεωστρατηγική αξία τους. Επιπλέον κοινές ασκήσεις σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, ΗΠΑ και Ισραήλ (Thracian Cooperation 2023) ενισχύουν και τον άξονα συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ.

7. Η άρση του εμπάργκο της πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία δίνει την ευχέρεια για συνεργασία Ελλάδας Κύπρου όχι μόνο για Νέο Ενιαίο Δόγμα Συνεργασίας σε κοινά θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών, υποδομών, υποστήριξης αλλά και επιχειρησιακής και τακτικής σχεδίασης στον άξονα Ελλάδας – Κύπρου, όπου εκκρεμεί το θέμα της οριοθέτησης κοινής ΑΟΖ.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί από την υποκριτική – ευκαιριακή στάση της Τουρκίας ‘’να τα βρούμε’’ που προωθούν τελευταία συγκεκριμένοι οπαδοί του κατευνασμού που επιζητούν να παραμείνει η Τουρκία στο ΄΄άρμα της Δύσης΄΄ ή που επιθυμούν να πάρει η Τουρκία τα F16.

Η επίπλαστη φιλία μετά τους σεισμούς που προωθείται από τις ΗΠΑ έχει ως αντικειμενικό σκοπό την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ που είναι προϋπόθεση για να προμηθευτεί τα νέα F16 η Τουρκία, ακολουθώντας επακριβώς τις οδηγίες Μπλίνκεν όταν επισκέφθηκε πριν 3 μήνες Ελλάδα και Τουρκία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...