Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι εξαγωγές του Τουρκικού UCAV ANKA σε Ισλαμικές χώρες, εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου

Eίναι γεγονός ότι η Τουρκική αμυντική βιομηχανία  έχει κάνει άλματα στον τομέα των UCAV, USV, UGV, παράγοντας αυτά  και εντάσσοντάς τα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ), ενώ παράλληλα προβαίνει σε εξαγωγές τους σε τρίτες χώρες συσφίγγοντας τις σχέσεις μαζί τους.

Τυνησία και Μαλαισία αγόρασαν Τουρκικά  UCAV ANKA

Αυτό το "άνοιγμα" των πωλήσεων οπλικών μέσων και συστημάτων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σε άλλες χώρες έχει πολλαπλά οφέλη για την Τουρκία, αφού δημιουργεί σχέσεις εξάρτησης των κρατών προμηθευτών από αυτήν,  όχι μόνο στον τομέα της άμυνας αλλά και της εξωτερικής πολιτικής, της οικονομίας και άλλων τομέων.

Προς επίρρωση των παραπάνω, σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Τουρκικού ΜΜΕ, η Τυνησία παρήγγειλε επιπλέον UCAV  ΑΝΚΑ από την  Turkish Aerospace Industries (TAI), με την οποία προέβη σε υπογραφή συμφωνιών. 

Η νέα παραγγελία επεκτείνει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία είχε ήδη ενισχυθεί με την παράδοση της εναρκτήριας παρτίδας των ANKA SHA από την TAI στην Τυνησία.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την Τυνησία, το Τσαντ, το Καζακστάν το Κιργιστάν,  η Αλγερία και η Ινδονησία αγόρασαν  τα τουρκικά   UCAV ANKA.

Οι δυνατότητες του ANKA SHA, να λειτουργεί σε κακές καιρικές συνθήκες και οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ,το γεγονός ότι  είναι κατάλληλο για αποστολές, επιτήρησης, αναγνώρισης στόχων και παρακολούθησης  τους χάρη στην παροχή εικόνας σε πραγματικό χρόνο,  και η καταστροφή στόχων,  με μεγάλη επιτυχία, το καθιστούν περιζήτητο.

Επίσης έχει δυνατότητα  24ωρης λειτουργίας, φέροντας ωφέλιμο φορτίο 350+ κιλών.

Εκτός από την Τυνησία και το υπουργείο Άμυνας της Μαλαισίας υπέγραψε σύμβαση για την αποστολή τριών συστημάτων ANKA αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Λέγεται ότι αυτά θα φέρουν εξειδικευμένα ραντάρ κατασκευασμένα ειδικά για τις απαιτήσεις της Μαλαισίας, υποδεικνύοντας μια προσαρμοσμένη στρατηγική για την κάλυψη των αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας της εν λόγω χώρας.

Δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας ΤΑΙ-Μαλαισίας

Η TAI  ωστόσο προσβλέπει στην ανάπτυξη  σχέσεων με τη Μαλαισία που υπερβαίνουν τα συστήματα ANKA.

Προκειμένου να επεκτείνει τη συνεργασία της με τη Μαλαισία και να εξάγει άλλα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των HÜRJET, KAAN και GKBEY, η εταιρεία αναζητά νέες ευκαιρίες.

Η συμμετοχή του προσωπικού της TAI στη Μαλαισία και το άνοιγμα γραφείων υπογραμμίζουν περαιτέρω την αφοσίωση στη διαρκή συνεργασία της με την χώρα.

Από την άλλη είναι σημαντικός ο  ρόλος που έπαιξε ο  Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για αμυντικές πρωτοβουλίες και την ανάπτυξη των  εξαγωγών της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας του.

Οι Τούρκοι δίνουν έμφαση στην πώληση συστημάτων ANKA SHA στη Μαλαισία και την Τυνησία, στις εξελιγμένες δυνατότητες  των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τους γενικότερα  καθώς και η επέκταση της στρατιωτικής βιομηχανίας τους.

Η επίδραση σε Ελλάδα και Κύπρο

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία μέσω εξαγωγών οπλικών συστημάτων της, εν προκειμένω των UCAV ΑΝΚΑ, σε χώρες του «Τουρκικού κόσμου» και των «Χωρών Ισλαμικής Διάσκεψης», συσφίγγει τις σχέσεις μαζί τους ακόμη περισσότερο.

Το παραπάνω αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού είναι γνωστό ότι η Τουρκία προωθεί ψηφίσματα μέσω αυτών των δύο Οργανισμών, για αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο και για καταδίκη της Ελλάδας για υποτιθέμενη καταπίεση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία αυθαίρετα βάφτισε Τουρκική, ενώ εγείρει θέμα τάχα  ύπαρξης τουρκικής μειονότητας στα Δωδεκάνησα.

Ο Ερντογάν δεν κρύβει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του, για ανάδειξη της Τουρκίας ως ηγέτιδας χώρας στον Ισλαμικό κόσμο αρχικά και στη συνέχεια ως mini υπερδύναμης.

Για να τα πετύχει αυτά απαιτείται  αρχικά να συσφίξει τις σχέσεις του, πρωτίστως στον αμυντικό τομέα με Μουσουλμανικές χώρες  της Υπερκαυκασίας, παραγκωνίζοντας την Ρωσία  και εκμεταλλευόμενη  έτσι πλήρως τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσήλωση της Μόσχας σε αυτόν.

Ήδη Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν συνδέονται στρατιωτικά  πολύ στενά, με αποκορύφωμα την "Διακήρυξη της Σούσα", η οποία "ακουμπάει" Ελλάδα και Κύπρο, αφού προβλέπει την από κοινού αντιμετώπιση Άγκυρας-Μπακού, κατά οποιασδήποτε χώρας που θα έρθει σε στρατιωτική αναμέτρηση με μια εκ των δύο.

Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία επιχειρεί να παίξει σημαντικό ρόλο  στην χερσαία διαδρομή του Κινέζικου  "δρόμου του μεταξιού", προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της, ενώ μέσω της επέκτασης της επιρροής της σε Άπω Ανατολή-Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια  και Μ.Ανατολή ,χάρη στην πώληση οπλικών συστημάτων και μέσων της, επιχειρεί να αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη. 

 


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ