Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η Τουρκία αναβαθμίζει την Ταξιαρχία Πεζοναυτών! Προσθέτει 27 αμφίβια τεθωρακισμένα ΖΑΗΑ και εκσυγχρονίζει 52 ΤΟΜΠ GZPT

Η Τουρκία προβαίνει συνεχώς σε επαύξηση των δυνατοτήτων της στο Αιγαίο, εντάσσοντας μέσω της πολεμικής της βιομηχανίας διαρκώς νέα οπλικά συστήματα και μέσα στο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών της, όπως το TCG Anadolu, υποβρύχια, φρεγάτες, UCAV και άλλα.

Μέσα σε αυτόν τον οργασμό της αμυντικής τους βιομηχανίας, δεν θα μπορούσε να λείψει η προσπάθεια αναβάθμισης των δυνατοτήτων της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, η οποία σε μια στρατιωτική αναμέτρηση με την χώρα μας στο Αιγαίο, θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόπειρα κατάληψης των νησιών μας,επί  των οποίων την κυριαρχία μας έχει αμφισβητήσει  τόσο ο Ερντογάν όσο και η τουρκική αντιπολίτευση.

Σχετικό με τα παραπάνω,  είναι άρθρο έγκριτου Τουρκικού ΜΜΕ σε αμυντικά θέματα  με τίτλο,"H FNSS παρέδωσε τα ZAHA και ξεκίνησε τον εκσυγχρονισμό του GZPT", όπου επισημαίνονται:

Σε τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Gölbaşı με τη συμμετοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας, του αμυντικού τομέα και εκπροσώπων του Τύπου, υπογράφηκε η σύμβαση «GZPT Modernization Project» μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της εταιρείας αμυντικών συστημάτων FNSS.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 52 ΤΟΜΠ από την FNSS

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο θα εκτελεστεί υπό τον κύριο ανάδοχο της FNSS, θα εξοπλιστούν με σύγχρονα υποσυστήματα και θα εκσυγχρονιστούν 52 GZPT με 305 ίππους και αμφίβια ικανότητα, που βρίσκονται στον κατάλογο της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων.

Με το Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού GZPT, στοχεύει να ανοίξει ο δρόμος για τα GZPT, τα οποία παραδόθηκαν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στις αρχές της δεκαετίας του 2000 από το FNSS και υπηρέτησαν σε πολλές επιχειρήσεις, προκειμένου αυτά να υπηρετήσουν με υψηλότερες επιδόσεις για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Στόχος του είναι να συμβάλει στη μαχητική ισχύ της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων με το πακέτο λύσεων που ετοίμασε η FNSS, στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον απειλών, με  τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη γνώση που αποκτήθηκε στα έργα εκσυγχρονισμού, ιδιαίτερα στον εκσυγχρονισμό ZMA, χάρη στο τα σύγχρονα υποσυστήματα των GZPT -T1s .

Χάρη στο πακέτο εκσυγχρονισμού που θα εφαρμοστεί από το FNSS, τα GZPT-T1 θα είναι ένα σύγχρονο εργαλείο ενάντια στις τρέχουσες απειλές με επέκταση της διάρκειας ζωής τους και με  εξοπλισμό νέας γενιάς.

Στο πλαίσιο της σύμβασης εκσυγχρονισμού, θα πραγματοποιηθούν βελτιώσεις σε όλο το όχημα, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα και του κιβωτίου ταχυτήτων, και θα επιδιωχθεί η βιωσιμότητα της κινητικότητας των GZPT-T1 για πολλά χρόνια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του έργου, θα ενσωματωθούν σύστημα κλιματισμού, σύγχρονα ηλεκτρονικά οχήματα και εξοπλισμός αποστολής, μη επανδρωμένος διπλός πυργίσκος και σύστημα πυρανίχνευσης και σύστημα πλοήγησης εντοπισμού θέσης σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών.

Το ZAHA ως πολλαπλασιαστής ισχύος της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (DzKK), αναπτύχθηκαν 9 οχήματα ZAHA στο πλαίσιο του Έργου Armored Amphibious Assault Vehicle (ZAHA) που πραγματοποιήθηκε από τον Κύριο Ανάδοχο FNSS, υπό την ηγεσία της Προεδρίας της Άμυνας Industries (SSB) , τα οποία παραδόθηκαν στη Διοίκηση των Ναυτικών Δυνάμεων, στην Ταξιαρχία πεζοναυτών.

Στο πλαίσιο του έργου, θα παραδοθούν συνολικά 27 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 23 οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, 2 οχημάτων διοίκησης και ελέγχου και 2 οχημάτων διάσωσης που αναπτύχθηκαν από την FNSS.

Το διπλό οπλισμένο σύστημα τηλεχειριζόμενου οπλισμού ÇAKA, που σχεδιάστηκε από την FNSS στο πλαίσιο του έργου, θα παρέχει σημαντική ικανότητα στις αμφίβιες μονάδες μας όσον αφορά την παροχή ισχύος πυρός στο προσωπικό της ZAHA υπό προστασία θωράκισης.

Το ZAHA, το οποίο είναι το πρώτο και μοναδικό όχημα μεταφοράς προσωπικού στην απογραφή των Ενόπλων Δυνάμεων μας σχεδιασμένο τόσο για θάλασσα όσο και για ξηρά, έχει τη δυνατότητα να  λειτουργεί σε δύσκολες συνθήκες θάλασσας και είναι το πρώτο και μοναδικό εγχώριο αμφίβιο όχημα στην Τουρκία.

Ο οπλισμός του οχήματος θα αποτελείται από έναν τηλεχειριζόμενο πύργο με πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών και ένα αυτόματο εκτοξευτή βομβίδων των 40 χιλιοστών.

Στη θάλασσα το ZAHA επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 13 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ στην ξηρά επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα 70 χιλιομέτρων την ώρα. Το όχημα μεταφοράς προσωπικού θα μπορεί να μεταφέρει τριμελές πλήρωμα οδηγός-αρχηγός πληρώματος-πυροβολητής και ομάδα 18 στρατιωτών.

Απειλή για τα νησιά μας

Mε την ολοκλήρωση παράδοσης των 27 ZAHA στους Τούρκους Πεζοναύτες , η Τουρκία θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 500 ανδρών περίπου σε μια διαδρομή, δηλαδή ενός Τάγματος πεζοναυτών.

Το παραπάνω συνιστά πολύ μεγάλη απειλή για τα νησιά μας στο Αιγαίο και ιδιαίτερα για εκείνα τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα μικρασιατικά παράλια, αφού πλέον τα ZAHA έμφορτα με πεζοναύτες θα μπορούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αιφνιδιαστικά και χωρίς να επιβιβαστούν σε αρματαγωγό ή στο  αμφίβιο πλοίο πολλαπλών χρήσεων "Anadolu", να καταλάβουν ένα ή και περισσότερα από τα μικρονήσια μας.

Επιπλέον μια τέτοια αποβατική δύναμη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προωθημένη δύναμη στα πλαίσια αποβατικής τουρκικής ενέργειας ακόμη και σε κύρια νήσο μας.

Τι προκύπτει από το "πάντρεμα" 27 ZAHA και 52 αμφίβιων GZPT

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η FMSS θα εργάζεται το επόμενο χρονικό διάστημα σε δύο προγράμματα αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων, αυτό της παράδοσης των 27 ZAHA που αντιστοιχεί στην δυνατότητα μεταφοράς-απόβασης ενός (1) Τάγματος Πεζοναυτών σε μια διαδρομή και εκείνου του εκσυγχρονισμού των 52 GZPT τα οποία θα αποκτήσουν μεταξύ άλλων αμφίβιες ικανότητες που αντιστοιχεί στην δυνατότητα μεταφοράς-απόβασης δύο (2)Ταγμάτων Πεζοναυτών σε μια διαδρομή.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ