Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι Τούρκοι υπό Βρετανική επιτήρηση αναβαθμίζουν τις δυνατότητες των 4 αεροσκαφών τους έγκαιρης προειδοποίησης E-7T-Τι ετοιμάζουν στο Αιγαίο;

Τα τελευταία χρόνια, ιδίως μετά το BREXIT, έχει διαπιστωθεί μια σύμπλευση και συνεργασία Τουρκίας και Μ.Βρετανίας σε διάφορους τομείς, όπως εμπορίου, οικονομίας, τουρισμού, αλλά και σε στρατιωτικά θέματα μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών, με προεξέχουσα αυτήν που αφορά την κατασκευή του κινητήρα για το  γηγενές μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς της Τουρκίας TF-X, ενώ σημειώνεται επίσης και το έντονο ενδιαφέρον από την Άγκυρα για ενδεχόμενη αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon από το Λονδίνο, σε περίπτωση μη ευόδωσης της αγοράς 40  F-16 BLOCK-70 από τις ΗΠΑ.

Η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία επιθεωρεί τα Τουρκικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης Ε-7Τ

Ωστόσο η συνεργασία αυτή φαίνεται να επεκτείνεται και στον τομέα των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης, αφού σύμφωνα με άρθρο έγκριτου Τουρκικού ΜΜΕ σε αμυντικά θέματα, "Η Βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία εξέτασε την τεχνολογία του αεροσκάφους E-7T Airborne Early Warning and Control (AEW&C), γνωστό και ως Peace Eagle", στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνονται:

"Υπάρχουν 4  αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου E-7T στον κατάλογο αεροσκαφών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Αυτά τα αεροσκάφη μπορούν να ανιχνεύσουν εναέριους και επιφανειακούς στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά χάρη στο ειδικό ραντάρ τους.

Για το λόγο αυτό, τα E-7T αποτελούν την πιο στρατηγική αεροπορική πλατφόρμα της Τουρκίας.

Η HAVELSAN αναλαμβάνει πλέον πλήρως την ευθύνη για τα E-7T, τα οποία  η Τουρκία προμηθεύθηκε από την Boeing, για τα οποία η HAVELSAN έχει εργαστεί σκληρά στο λογισμικό τους.

Η HAVELSAN, η οποία απέκτησε σημαντική ικανότητα στον τομέα της έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου αεροσκαφών χάρη στο E-7T Project, φιλοξένησε πρόσφατα σημαντικούς καλεσμένους της.

Ο διευθυντής του έργου "Peace Eagle", İnal Atilla Güneş, έκανε σημαντικές δηλώσεις για το θέμα στη δημοσίευση των «Αριστουργημάτων της HAVELSAN».

Σύμφωνα με τη δήλωση του Güneş, μια αντιπροσωπεία της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (Ηνωμένο Βασίλειο) επισκέφθηκε πρόσφατα το HAVELSAN.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η βρετανική αντιπροσωπεία έλαβε πληροφορίες για την εμπειρία και τις δυνατότητες της HAVELSAN στον τομέα της AEW&C.

Από την άλλη, το ενδιαφέρον για την HAVELSAN σε αυτόν τον τομέα, δεν περιορίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού πολλές χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Πακιστάν και η Ουκρανία ενδιαφέρονται στενά για τις τεχνολογίες AEW&C της εταιρείας.

Η συνεργασία με ορισμένες από αυτές τις χώρες για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πλατφορμών και για την ανάπτυξη νέων πλατφορμών AEW&C με άλλες είναι υπό συζήτηση.

Τα τουρκικά αεροσκάφη E-7T -Χαρακτηριστικά-Δυνατότητες 

Η συμφωνία αξίας 1 δισεκατομμυρίου 468 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιελάμβανε την προμήθεια τεσσάρων αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (HIK) και 1 συστήματος υποστήριξης εδάφους, υπεγράφη μεταξύ της Προεδρίας των Αμυντικών Βιομηχανιών (SSB) και της Boeing στις 4 Ιουνίου 2002.

Επί του παρόντος στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, υπάρχουν τέσσερα αεροσκάφη HIK που ονομάζονται NORTH, EAST, SOUTH και WEST.

Διαθέτουν ηλεκτρονικό ραντάρ σάρωσης πολλαπλών ρόλων (MESA) με εμβέλεια 370+ χιλιομέτρων, λειτουργίες σάρωσης αέρα και θάλασσας, σύστημα αναγνώρισης φίλου-εχθρού εμβέλειας 550+ χιλιομέτρων, οροφή επιχειρησιακού υψομέτρου 41.000 πόδια, πλήρωμα αποστολής 10 ατόμων, 2 άτομα πλήρωμα πτήσης και έχει χρόνο πτήσης έως και 18 ώρες με ανεφοδιασμό.

Με αυτά τα αεροσκάφη, κυρίως αεροσκάφη και  συστήματα αεράμυνας που βρίσκονται σε επιχειρησιακή περιοχή με ακτίνα περίπου 400 χιλιομέτρων, σε συντονισμό με το  κέντρο επιχειρήσεων καθορίζονται ως φίλοι και εχθροί.

Οι κινήσεις των στοιχείων που ορίζονται ως εχθρικοί παρακολουθούνται διαρκώς και μεταφέρονται στοιχεία τους στα φίλια αεροσκάφη/οπλικά συστήματα αεράμυνας και, εάν χρειαστεί η εμπλοκή ξεκινά και διαχειρίζεται  από αυτά σε συντονισμό με το κύριο κέντρο επιχειρήσεων.

Ο εγκέφαλος των αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης προέρχεται  από την HAVELSAN

Στο πλαίσιο του έργου, οι τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας ανέλαβαν επίσης κρίσιμους ρόλους.

Έτσι η HAVELSAN, η οποία συγκαταλέγεται στις κορυφαίες εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία, συμμετείχε στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση λογισμικού υπολογιστών αποστολής που διαχειρίζεται τις επιχειρησιακές δραστηριότητες των  Αεροσκαφών Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου για τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης εδάφους, τις δραστηριότητες συντήρησης και αναπροσαρμογής αυτών των συστημάτων κατά τη διάρκεια του κύκλου  ζωής τους.

Αυτές οι δραστηριότητες είναι κρίσιμης σημασίας για το E-7T Project  .

Σύμφωνα με τις απαιτήσεις , αναπτύσσονται πρόσθετες δυνατότητες από την HAVELSAN  στο λειτουργικό λογισμικό.

Οι σκοποί της επίσκεψης των Βρετανών

Εκτίμησή μας είναι ότι η επίσκεψη-επιθεώρηση εκπροσώπων της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας  σε θέματα που αφορούν την τεχνολογία της Τουρκικής εταιρείας HAVELSAN,  που έχει αναπτύξει  αυτή  για τα αεροσκάφη E-7T Airborne Early Warning and Control (AEW&C), της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας, αποσκοπεί στα παρακάτω:

1. Στην εξέταση συμβατότητας του τουρκικού λογισμικού με τα πρώτυπα του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια της επιβαλλόμενης διαλειτουργικότητας των αεροσκαφών εγκαίρου προειδοποιήσεως  και της αεράμυνας των κρατών μελών της Συμμαχίας

2. Στην αποκόμμιση στοιχείων για τις επιπλέον  δυνατότητες που διαθέτει το νέο λογισμό της HAVELSAN  και η αναβάθμιση των δυνατοτήτων των   τουρκικών αεροσκαφών  έγκαιρης προειδοποίησης E-7T, που διαφημίζεται από τους "γείτονες".

3. Στην εξέταση πιθανής συνεργασίας Μ.Βρετανίας-Τουρκίας στον εν λόγω τομέα

Τελιεώνοντας επισημαίνουμε ότι η Τουρκία προωθεί την συνεργασία με Νότια Κορέα, Πακιστάν και Ουκρανία για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πλατφορμών και για την ανάπτυξη νέων πλατφορμών AEW&C, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικό μελλοντικά για το Αιγαίο.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ