Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η μάχη στο βυθό του Αιγαίου! Οι Τούρκοι τρέμουν τα Ελληνικά υποβρύχια και προβαίνουν σε αναβάθμιση των δυνατοτήτων τους

Η Τουρκία έχει αντιληφθεί την υποθαλάσσια υπεροχή της Ελλάδας σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, κυρίως χάρη στα 4 υπερσύγχρονα υποβρύχιά μας τύπου Παπανικολής κλάσης 214, από τα συνολικά 11 που διαθέτουμε, γεγονός που αποτελεί σημαντικό τροχοπέδη στα σχέδιά της για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αποβατική επιχείρηση, με σκοπό την κατάληψη νησιών μας.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει έναν στόλο  12 υποβρυχίων, που αποτελείται από τέσσερα Ay-class (Type 209/1200), τέσσερα Preveze-class (Type 209T/1400) και τέσσερα Gür-class (Type 209T2/1400), όλα συμβατικά (ντίζελ-ηλεκτρικά) επιθετικά υποβρύχια, αλλά κανένα κλάσης 214.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αντιλαμβανόμενοι οι Τούρκοι τα παραπάνω προέβησαν στην εκπόνηση των παρακάτω προγραμμάτων κατασκευής νέων υποβρυχίων αλλά και εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων τους.

Το τουρκικό  πρόγραμμα υποβρυχίων Reis 

Έτσι οι Τούρκοι αποφάσισαν ότι από φέτος και μετά, ένα υποβρύχιο θα τίθεται σε λειτουργία κάθε χρόνο και 6 υποβρύχια κλάσης Reis θα παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό έως το 2027.

Το αρχικό πρόγραμμα παράδοσης των υποβρυχίων είναι: 

TCG Piri Reis – 2022
TCG Hizir Reis – 2023
TCG Murat Reis – 2024
TCG Aydin Reis – 2025
TCG Seydi Ali Reis – 2026
TCG Selman Reis – 2027

Φαίνεται τέλος ότι το Piri Reis, το οποίο θα είναι το πρώτο υποβρύχιο ανεξάρτητης πρόωσης του Τουρκικού Ναυτικού, που θα τεθεί σε υπηρεσία το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων Preveze-class (Type 209T/1400) και  κλάσης Gür

Σύμφωνα με έγκριτο τουρκικό ΜΜΕ για αμυντικά θέματα , "στο πλαίσιο του Έργου Εκσυγχρονισμού Υποβρυχίων "Ημισείας Ζωής" κλάσης PREVEZE, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες αποδοχής συστημάτων"

Στο Έργο Εκσυγχρονισμού "Half-Life" , 4 Υποβρυχίων κλάσης  PREVEZE,  ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δραστηριότητες αποδοχής ορισμένων κρίσιμων συστημάτων με ευθύνη της STM.

Επιπλέον, η εταιρεία STM ανέλαβε την ευθύνη της ενσωμάτωσης πλατφόρμας του συστήματος διαχείρισης μάχης HAVELSAN Advent-Müren, το οποίο θα ενσωματωθεί  και στα υποβρύχια κατηγορίας Gür.

Υπό την ηγεσία της Προεδρίας της Προεδρίας Αμυντικής Βιομηχανίας της Δημοκρατίας της Τουρκίας (SSB), η STM Defense Technologies Engineering and Trade Inc., η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας  συνεχίζει τις προσπάθειές της για τον εξοπλισμό τωνΤουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων Διοίκηση με εθνικά συστήματα.

Στο έργο PREVEZE-YÖM, το οποίο περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό 4 υποβρυχίων κλάσης Preveze, η STM δοκίμασε με επιτυχία τις εμπειρίες της αποδοχής στη θάλασσα του συστήματος αδρανειακής πλοήγησης στο TCG Preveze (S-353), των ανιχνευτών CTD, του συστήματος ψυχρού νερού και των στατικών μετατροπέων, ολοκληρώνοντας τις δραστηριότητες αποδοχής αυτών των συστημάτων στις 2 Μαρτίου 2023.

Το έργο συνολικά καλύπτει τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων TCG Preveze (S-353), TCG Sakarya (S-354), TCG 18 Mart (S-355) και TCG Anafartalar (S-356), τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.

Η STM θα ενσωματώσει την πλατφόρμα του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης και σε υποβρύχια κλάσης Gür

Με τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της TÜBİTAK Bilgem και της STM στις 28 Φεβρουαρίου 2023, η ευθύνη ενσωμάτωσης πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Διαχείρισης Μάχης δόθηκε στην STM και αφορά  στο Έργο Ενοποίησης Συστήματος Διαχείρισης Μάχης Advent-Müren για υποβρύχια κατηγορίας Gür.

Η σύμβαση υπογράφηκε αρχικά μεταξύ της TÜBİTAK Bilgem και της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων στις 5 Δεκεμβρίου 2022 για το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Advent Müren και το Έργο Ενσωμάτωσης AKYA για υποβρύχια κλάσης Gür.

Τα υποβρύχια κλάσης Preveze και Ay, τα οποία έχουν την οικογένεια MUREN Combat Management System (SYS), ήταν εξοπλισμένα με την εθνική ικανότητα βολής τορπίλης AKYA.

Με τη σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ της TÜBİTAK Bilgem και της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων, η προαναφερθείσα ικανότητα θα μεταφερθεί στα υποβρύχια κλάσης Gür και το σύστημα διαχείρισης πολέμου, που είναι ο εγκέφαλος των υποβρυχίων, θα εκσυγχρονιστεί με εθνικά μέσα.

Ο Γενικός Διευθυντής της STM Özgür GÜLERYÜZ δήλωσε ότι η STM έχει επιτύχει πολλές πρωτιές στην Τουρκία στους τομείς του σχεδιασμού, της κατασκευής και του εκσυγχρονισμού υποβρυχίων και είπε:

"Με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνολογία μας, πραγματοποιούμε σημαντικές μελέτες για τα υποβρύχια του Πολεμικού μας Ναυτικού και των αδελφών χωρών μας. Σε ένα από αυτά, το PREVEZE-YÖM Project, περάσαμε με επιτυχία τις δραστηριότητες αποδοχής τεσσάρων συστημάτων και υπογράψαμε μια νέα συμφωνία με την TÜBİTAK BİLGEM για τη μεταφορά της εθνικής μας μηχανικής εμπειρίας που αποκτήσαμε στα έργα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων κλάσης Ay και Preveze στα υποβρύχια κατηγορίας Gür."

Εκτίμησή μας είναι ότι παρά τις τουρκικές προσπάθειες η Ελληνική κυριαρχία  στον υποβρύχιο πόλεμο στο Αιγαίο για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον δεν αναμένεται να διασαλευθεί, γεγονός που αποτελεί σημαντικό τροχοπέδη στα τουρκικά σχέδια για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αποβατική επιχείρηση με σκοπό την κατάληψη νησιών μας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ