Ελληνοτουρκικά

Δεσποτόπουλος: Η βοήθεια της Δύσης στην Τουρκία περνάει και από την Ελλάδα (Βίντεο)

Η βοήθεια της Δύσης στην Τουρκία περνάει και από την Ελλάδα και αυτός είναι ένας βασικός παράγοντας που οδηγεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αλλάξει στάση εξηγεί ο Διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, στο Κανάλι 1 - Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά.

Είναι μεγάλη επιτυχία για μένα το ότι έχει καταφέρει η Ελλάδα να συμπεριλάβει τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα της Τουρκίας με την Δύση συμπληρώνει ο Δεσποτόπουλος στο ίδιο πνεύμα. 

Αναλυτικά ο κ. Δεσποτόπουλος αναφέρει: Κοιτάξτε είμαστε, η Τουρκία ήταν σε ένα σημείο που είχε τεταμένες σχέση με τη Δύση και κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ήτανε διεκδικητική στη Μεσόγειο και το κυριότερο ήταν πολύ κοντά σε Ρωσία και Κίνα, κυρίως στη Ρωσία. Αυτό ενοχλούσε τη Δύση και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έβλεπαν δηλαδή έναν νατοϊκό εταίρο να λειτουργεί με έναν τρόπο πιο αυτόνομο σε σχέση με αυτόν που αναμένει κανείς στα μέλη της Συμμαχίας. Υπήρχε λοιπόν μία μεγάλη διαπραγμάτευση της Τουρκίας με τη Δύση και δε με τους Αμερικανούς προκειμένου να διασφαλίσει η Τουρκία αυτή την ανεξάρτητη κατάσταση. Αποτέλεσμα ήταν να αποβληθεί από το πρόγραμμα των F-35 να παγώσει η αναβάθμιση των F16, γενικώς να μην έχει καλές σχέσεις με τη δύση και ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι σεισμοί έβαλαν μία νέα παράμετρο μέσα σε αυτό το παζάρι, προστέθηκε η ανάγκη να βρει η Τουρκία περισσότερα από 100 δις για να καλύψει τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν μετά τους σεισμούς.

Μόνο η δύση έχει αυτά τα χρήματα να δώσει στην Τουρκία, να δανείσει ουσιαστικά στην Τουρκία δεν νομίζω ότι μπορεί, κάποιο άλλο block να διαθέσει τόσα πολλά χρήματα στην Τουρκία. Άρα η Τουρκία μπήκε σε μία διαπραγμάτευση με τη δύση, τέλος πάντων με πιο κομμένα τα φτερά. Τώρα το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει εδώ είναι αν αυτό πρόκειται για μία ουσιαστική αλλαγή της Τουρκίας έναντι της Δύσης ή αν είναι κάτι πρόσκαιρό. Αν οι σεισμοί και η εξέλιξη της τουρκικής οικονομίας την οδηγούν στο να γυρίσει πλήρως στη Δύση ή αν τέλος πάντων κάνει μία τακτική αναδίπλωση προκειμένου να περάσει τον Κάβο της περιόδου αυτής και μετά να γυρίζει στην πολιτική που η Τουρκία ξέραμε ότι κάνει.

Όσον αφορά δε, επιτρέψτε μου να πω και αυτό, στα καθ' ημάς είναι δεδομένου ότι η Τουρκία δεν έχει αλλάξει την στρατηγική της. Αλλάζει τακτική αλλά η Τουρκία δεν έχει δώσει δείγματα ότι εγκαταλείπει για κάποιο λόγο το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας, η ότι αλλάζει για παράδειγμα στάση στο Κυπριακό. 

Είναι φυσιολογικό να είμαστε επιφυλακτικοί, υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων και ερευνητών που λένε ότι η Τουρκία έχει αυτή την ήπια στάση τώρα, θα πάρει τα f-16 και μετά από λίγο καιρό θα τα δούμε να αναχαιτίζουν πάλι τα δικά μας, να αναχαιτίζονται μάλλον από τα δικά μας, λόγω υπερπτήσεων παραβιάσεων και τα λοιπά. Έχουμε στην Ελλάδα αυτές τις σκέψεις, είναι λογικό να έχουμε αυτές τις και σκέψεις γιατί έτσι πορεύεται η Τουρκία πέντε δεκαετίες.

Ο λόγος που ο Ερντογάν μας δείχνει αυτό το φιλικό πρόσωπο, είναι γιατί η Τουρκία έχει κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει και έχει βάλει στο διάλογο της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον τα ελληνοτουρκικά όπως φαίνεται και από τη στάση του κυρίου Μενέντεζ στο Κογκρέσο.

Άρα δεν έχουμε αφέλεια από τη μία, αλλά από την άλλη δεν εμποδίζει τίποτα, ενώ προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο πάντα, να προετοιμαστούμε και για κάτι καλύτερο. Ο Κύριος Μενέντεζ είπε αλήθειες, δηλαδή αυτή είναι η Τουρκία, αυτά εμείς εδώ στην Ελλάδα τα σκεφτόμαστε το ότι εδώ και κάποιες εβδομάδες η Τουρκία έχει σταματήσει να λέει αυτά τα εξωφρενικά, ότι θα σας στείλω ένα πύραυλο να χτυπήσει την πρωτεύουσα σας Typhoon και θα έρθει μία νύχτα ξαφνικά δεν μπορούμε να τα ξεχάσουμε και το κυριότερο δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το πώς λειτουργεί η Τουρκία τα τελευταία χρόνια Η Τουρκία ήταν μία εκκολαπτόμενη δικτατορία κατά τον "Economist" θυμάστε εκείνο το εξώφυλλο, δεν είναι λοιπόν ένας σύμμαχος που στα μάτια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ένας σύμμαχος πιστός και αξιόπιστος. Ο κύριος Μενέντεζ λέει στην πραγματικότητα λέει αυτά, εγώ εκτιμώ, που πιστεύουν και στο State Department, το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών απλά το State Department, με τη γνωστή διπλωματική γλώσσα δεν τα λέει έτσι, λέει ότι η Τουρκία είναι ένας δύσκολος αντίπαλος ένας δύσκολος σύμμαχος, που συνεργαζόμαστε μαζί της και τα λοιπά αλλά η πραγματικότητα είναι ότι f-16 και f-35 Τουρκία δεν βλέπει ακόμα. Αυτή είναι η ουσία του πράγματος. Η γλώσσα όλα τα στρογγυλοποιεί αλλά η πράξη τι δείχνει. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ