Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Έντονη η γαλλική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο: Με πανίσχυρες φρεγάτες FREMM στέκεται στο πλευρό των συμμάχων!

Σημαντική είναι η γαλλική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο καθώς το Παρίσι μπορεί να ταλανίζεται από τις διαδηλώσεις στους δρόμους των γαλλικών πόλεων αλλά είναι αποφασισμένο, ακολουθώντας τις εντολές Μακρόν, να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των συμμάχων της στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά σε μια περίοδο που η Τουρκία βαδίζοντας προς τις εκλογές της μπορεί να προχωρήσει σε αψυχολόγητες και επικίνδυνες κινήσεις, παρά την θετική συγκυρία που υπάρχει μετά τους σεισμούς. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα η γαλλική φρεγάτα FNS Provence θα συνεκπαιδευτεί με μονάδα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και δύο F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε περιοχή δυτικά της Καρπάθου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη φρεγάτα είχε δέσει στις 25 Μαρτίου στον Πειραιά στο πλαίσιο της εθνικής μας εορτής.

Η συγκεκριμένη όμως φρεγάτα των Γάλλων δεν είναι η μοναδική στην περιοχή.

Λίγο ανατολικότερα κινείται η FNS LANGUEDOC η οποία την Κυριακή, 19 Μαρτίου 2023, συμμετείχε στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, στην άσκηση ναυτικής συνεργασίας, με την επωνυμία «CYP/FRA-01/2023».

Την άσκηση σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Γαλλικό ΠΝ και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΓΥ ΑΛΑΣΙΑ της Διοίκησης Ναυτικού και η γαλλική φρεγάτα. 

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε τακτικές κινήσεις και προχωρητικούς ελιγμούς, πραγματοποίηση γυμνασίου συναινετικής νηοψίας και ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 πλοίων. 

Της άσκησης, προηγήθηκε την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, επίσκεψη στη φρεγάτα, του Υπουργού Άμυνας, κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, κ. Αντρέα Λουκά, στην παρουσία της Πρέσβειρας της Γαλλίας, κας Salina Grenet-Catalano. Κατά την επίσκεψη έτυχαν ενημέρωσης από την Κυβερνήτη αναφορικά με τις δυνατότητες και την αποστολή του πλοίου και επιπλέον συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και η υλοποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας, όπου επιβεβαιώθηκε η κοινή πρόθεση για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών. 

Η άσκηση, οι οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων χωρών με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Άμυνας, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό των ναυτικών Μονάδων της Εθνικής Φρουράς, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες του Γαλλικού ΠΝ, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι φρεγάτες FNS Provence και FNS LANGUEDOC ανήκουν στην κλάση Aquitaine που είναι αποτέλεσμα το προγράμματος φρεγατών πολλαπλών ρόλων FREMM.

Η FREMM είναι μια γαλλο-ιταλική οικογένεια φρεγατών πολλαπλών χρήσεων που σχεδιάστηκε από τη Naval Group και τη Fincantieri. Στη Γαλλία προγραμματίστηκαν 17 μονάδες, εκ των οποίων οι 9 ακυρώθηκαν αργότερα, ενώ στην Ιταλία είναι γνωστός ως «κλάση Μπεργκαμίνι» για την οποία προγραμματίστηκαν 10 μονάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ