Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τα τουρκικά επιθετικά ελικόπτερα Τ-129ΑΤΑΚ φάσης 2 με δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου αυξάνουν την απειλή -Η αντιμετώπισή τους στο Αιγαίο (Βίντεο)

Οι σεισμοί στην Τουρκία όπως οι ίδιοι  οι Τούρκοι αποδέχονται εμμέσως πλήν σαφώς, ουδόλως διατάραξαν τη συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων τους, τα οποία συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς, γεγονός στο οποίο έχουμε επισημάνει σε πολλά πρόσφατα άρθρα μας.

Ο λόγος είναι αφενός ότι το 2023 είναι έτος εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, οπότε και ο Ερντογάν θέλει να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα επιδεικνύοντας όσα περισσότερα επιτεύγματα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας μπορεί, αφετέρου λόγω επικείμενων εκλογών επιχειρεί να προσποριστεί τους ψήφους των Τούρκων πολιτών τονώνοντας το Εθνικιστικό τους συναίσθημα, ότι  τάχα έχει μεταρέψει την Τουρκία σε υπερδύναμη.

Το νέο τουρκικό  επιθετικό ελικόπτερο T-129 ATAK Phase-II

Αυτή τη φορά ο επίσημος ιστότοπος της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας αναφέρει ότι, "οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προσέθεσαν στο απόθεμά τους ένα νέο επιθετικό ελικόπτερο T-129 ATAK Phase-II, το οποίο φέρει κάποιο ειδικό εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου.

Στη δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρει ότι, «Ένα ακόμη ελικόπτερο T-129 ATAK με διαμόρφωση Phase-2 έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της Διοίκησης Χερσαίων Δυνάμεων. Έτσι εντάχθηκε στο οπλοστάσιο μας το 58ο ελικόπτερο ΑΤΑΚ του TAF.

Το συγκεκριμένο ελικόπτερο που εισέρχεται στο απόθεμα παραδόθηκε εξοπλισμένο με το National IFF Mod-5 Friend/Foe Recognition/Identification System και ένα σύστημα προειδοποίησης πυραύλων 6 αισθητήρων.» 

Ωστόσο, το 58ο ελικόπτερο ATAK που παραδόθηκε στη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων δεν διαθέτει μόνο σύστημα προειδοποίησης πυραύλων IFF Mod-5 και 6 αισθητήρες προειδοποιησης, αφού φάνηκε ότι υπάρχει λοβός ηλεκτρονικού πολέμου (EH) στον εξοπλισμό του, στο εσωτερικό δεξιό τμήμα του ελικοπτέρου που παραδόθηκε.

Χάρη σε αυτό το EH Pod, το Ελικόπτερο Επίθεσης και Τακτικής Αναγνώρισης T129 ATAK μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στα εχθρικά ραντάρ, τον εξοπλισμό επικοινωνίας ή τους κατευθυνόμενους από ραντάρ πυραύλους που στοχεύουν σε αυτό.

Αν και δεν είναι γνωστό από ποια εταιρεία κατασκευάστηκε το λοβό, εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε από την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Το ελικόπτερο ATAK Phase-II διαθέτει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, όπως σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, JAMER (περεμβολέα) και  ασύρματο υψηλής ζώνης 9681 V/UHF που δεν ήταν διαθέσιμα, στα ελικόπτερα ATAK της  Φάσης Ι.

Το T129B είναι οπλισμένο με ένα πυροβόλο όπλο 20 mm και μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως 8 UMTAS ATGM, 16 πυραύλους Cirit, 8 πυραύλους αέρος-αέρος Stinger, 76 ρουκέτες των 70 mm.

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Το TAI/AgustaWestland T129 ATAK είναι ένα δικινητήριο,  πολλαπλών ρόλων, παντός καιρού επιθετικό ελικόπτερο που βασίζεται στην πλατφόρμα Agusta A129 Mangusta. Το T129 αναπτύχθηκε από την Turkish Aerospace Industries (TAI)σε συνεργασία με τη Leonardo (AgustaWestland Helicopters).

Το ελικόπτερο έχει σχεδιαστεί για ένοπλες αποστολές αναγνώρισης και επίθεσης, τόσο σε συνθήκες ημέρας όσο και σε συνθήκες νύχτας

Το T129 είναι το αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης τουρκικών αεροηλεκτρονικών, τροποποιήσεων σκελετού  και οπλικών συστημάτων  του ελικοπτέρου AgustaWestland A129, με αναβαθμισμένους κινητήρες, κιβώτιο ταχυτήτων και λεπίδες ρότορα.

Χρησιμοποιείται από τον Τουρκικό Στρατό και άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκικής Χωροφυλακής.Το κόστος μονάδας του ελικοπτέρου είναι περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ

Οι παραδόσεις T-129 ATAK συνεχίζονται

Οι τουρκικές δυνάμεις παρέδωσαν περισσότερα από 80  ελικόπτερα ATAK στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής και στη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας. Ο συνολικός αριθμός των ελικοπτέρων που θα παραδοθούν θα ξεπεράσει τα 100.

Από την άλλη πλευρά, οι Φιλιππίνες και η Νιγηρία έχουν 6 παραγγελίες T129 ATAK η καθεμία. Ενώ 4 ελικόπτερα παραδόθηκαν στις Φιλιππίνες, η πρώτη παράδοση στη Νιγηρία αναμένεται να πραγματοποιηθεί φέτος.

Η πρώτη πτήση του ελικοπτέρου Τ-129 ATAK Phase-II πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε εγκαταστάσεις TAI τον Νοέμβριο του 2019.

Ο ρόλος  και η αντιμετώπισή τους στο Αιγαίο 

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Τουρκία αναβαθμίζει τις δυνατότητες των επιθετικών ελικοπτέρων της Τ-129 ATAK Phase-II , με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αυξάνοντας την επιβιωσιμότητα τους και την δυσκολία αποκάλυψής του από τα εχθρικά ραντάρ.

Οι συγκεκριμένες δυνατότητες θα πρέπει να μελετηθούν από εμάς ενδελεχώς, αφού είναι γνωστό ότι οι Τούρκοι έχουν προβεί σε σχεδιασμό κατάληψης νησιών μας στο Αιγαίο με πολλαπλές αεροκίνητες επιχειρήσεις, μεμονωμένες ή συνδυαζόμενες με αποβατική ενέργεια  που θα πραγματοποιήσουν παράλληλα.

Αιχμή του δόρατος, ως προπομποί πλήτοντας φίλιους στόχους στα νησιά μας, αλλά και σε ρόλους συνοδείας μεταφορικών ελικοπτέρων που θα μεταφέρουν Τούρκους καταδρομείς προκειμένου να δημιουργήσουν αεροπρογεφυρώματα, θα αποτελέσουν τα επιθετικα ελικόπτερα T-129 ATAK, οπότε όπως αντιλαμβανόμαστε η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα είναι κρίσιμη για την έκβαση των επιχειρήσεων στο Αιγαίο.

Για να γίνει αυτό απαιτείται η δυνατότητα από εμάς διεξαγωγής ηλεκτρονικού πολέμου σε τόπο και χρόνο κατά των τουρκικών ελικοπτέρων στα νησιά μας , καθώς και  η παροχή ισχυρής  πολυεπίπεδης αντιαεροπορικής προστασίας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές