Ελληνοτουρκικά

Βγαίνουν από το ναύσταθμο τα υποβρύχια του στόλου για...«Αναπνευστήρα»

Όχι ένα ή δύο αλλά και τα 5 επιχειρησιακά υποβρύχια που διαθέτει επί της ουσίας ο ελληνικός στόλος εξέρχονται αυτές τις ώρες του ναυστάθμου της Σαλαμίνας.

Πρόκειται για τα τέσσερα υποβρύχια της κλάσης Παπανικολής και το αναβαθμισμένο 209 της κλάσης Ωκεανός.

Θα κατευθυνθούν συμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ προς το Μυρτώο, Κρητικό και Καρπάθιο πέλαγο προκειμένου να διενεργήσουν την άσκηση «Αναπνευστήρ» που στόχο έχει την εκπαίδευση των πληρωμάτων στην ανάπτυξη των υποβρυχίων σε περίοδο επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό είναι προγραμματισμένες και ασκήσεις βολής τορπιλών στο πεδίο βολής του Μυρτώου κοντά στις Σπέτσες.

Η άσκηση θα διαρκέσει από σήμερα 22 Μαρτίου έως τις 31 Μαρτίου. Στο πλαίσιο αυτής της άσκησης θα βγουν στις περιοχές αυτές και μονάδες επιφανείας του στόλου με τα οργανικά τους ελικόπτερα προκειμένου να διενεργηθούν και ανθυποβρυχιακά σενάρια ενώ σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ Α0964/23, στις 28 του μήνα στην περιοχή δυτικά της Καρπάθου θα φτάσει μια γαλλική φρεγάτα. 

Το γαλλικό πολεμικό δείχνοντας και έμπρακτα το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την διατήρηση της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας θα πραγματοποιήσει μαζί με ένα από τα ελληνικά υποβρύχια που θα βρίσκονται στην περιοχή για την άσκηση «Αναπνευστήρ», μια φρεγάτα του ελληνικού στόλου και μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας άσκηση μικρής κλίμακας αλλά μεγάλης συμβολικής σημασίας.

Η Τουρκία εν τω μεταξύ ετοιμάζεται να παρανομήσει και πάλι στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνοντας το ερευνητικό σκάφος Bilim από τις 24 έως τις 26 Μαρτίου βορείως της Κύπρου σε μια αποστολή στο πλαίσιο της οποίας θα πλεύσει και μέσα στο κατεχόμενο κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ γράφοντας νέο περιστατικό παρανομίας.

Θα πει κανείς γιατί το αναφέρουμε; Γιατί πιστεύουμε ότι αν πάψουμε να τα επισημένουμε θα είναι σαν να αποδεχόμαστε την κατοχή στο βόρειο κομμάτι της Μεγαλονήσου.

Σε διπλωματικό επίπεδο και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης μετά την συζήτηση της «Θετικής Ατζέντας» στην Άγκυρα με τον ομόλογό του Μπουράκ Ακσανάρ, συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Μεβλουτ τσαβουσογλου ζήτησε να ενημερωθεί για τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα και έδειξε την ένθερμη υποστήριξη του στην διαδικασία της θετικής ατζέντας.

Κατά τη συνάντηση που υπήρξε ανάμεσα σε Φραγκογιάννη και Ακσανάρ νωρίτερα έγινε αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις 25 θεματικές της Θετικής Ατζέντας, όπως η ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών και τηλεπικοινωνιών, των ναυτιλιακών υποθέσεων, των ΤΠΕ, της εκπαίδευσης, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και του περιβάλλοντος. Σημειώθηκε ότι πολλά θέματα έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε αρκετά άλλα.  

Η συνάντηση έθεσε, επίσης, το πλαίσιο για την οριστικοποίηση σχετικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να υπογραφούν κατά την επόμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου.

Δεδομένης της σημαντικής προόδου που έχει σημειωθεί σε αυτή τη δυναμική και διαρκή διαδικασία, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διερευνήσουν πρόσθετα πεδία συνεργασίας στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ