Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ακάρ "καίγεται" αλλά και απειλεί για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ πριν τις τουρκικές εκλογές-Τι μέλλει γενέσθαι;

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, εκτός της ανθρώπινης τραγωδίας με την απώλεια χιλιάδων Τούρκων πολιτών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια και την τεράστια υλική καταστροφή που προκάλεσαν, θα περίμενε κανείς ότι θα σήμαιναν αυτεπάγγελτα και αναστολή ή ακόμη και επιβράδυνση των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει, όπως έχουμε αναδείξει σε πολλά άρθρα μας μετά τους σεισμούς, με αποτέλεσμα την ώρα που όλος ο κόσμος βοηθάει την Τουρκία για τους σεισμόπληκτους, o Eρντογάν συνεχίζει να ξοδεύει δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες  για την ανάπτυξη της πολεμικής της βιομηχανίας, αντί να ρίξει τα λεφτά για να ανακουφίσει τον πληγωμένο λαό του.

Αποκορύφωμα ωστόσο των παραπάνω αποτελεί η την παράδοση και ένταξη του TCG ANADOLU στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας.

Η αναδίπλωση Ακάρ έναντι της Ελλάδας 

Πέραν των παραπάνω βλέπουμε τον ΥΠΑΜ Ακάρ να εμφανίζεται λαλίστατος στα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας την προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας με ειρηνικό τρόπο, στην βάση των ΜΟΕ (Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) και των συνομιλιών μεταξύ μας, επικοινωνόντας τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Παναγιωτόπουλο.

Σε αυτή την αναδίπλωση έχει προβεί ο Νατοϊκός Ακάρ, λόγω της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται η χώρα του λόγω των σεισμών, αλλά κυρίως προκειμένου να "πείσει" την Διεθνή κοινότητα και κυρίως τις ΗΠΑ ότι η Τουρκία είναι υπέρ του διαλόγου αναφορικά με την επίλυση των διαφορών με την χώρα μας και πως επιθυμεί το τραπέζι του διαλόγου και όχι το "θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά" με το οποίο μας απειλούσε ο Πρόεδρός του Ερντογάν ότι θα καταλάβει τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Με τον τρόπο αυτό ο Ακάρ επανέρχεται στο θέμα αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ αλλά και στο θέμα της προκαταβολής των 1,4 δισεκατομμυρίων $ που κατέβαλε η Τουρκία για την αγορά των F-35, από το πρόγραμμα του οποίου τους απέβαλλε η Ουάσιγκτον και μάλιστα όχι μόνο εκλιπαρώντας αλλά και απειλώντας παράλληλα.

Η επίσημη ιστοσελίδα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας αναφέρει σχετικά:

"Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έκανε δηλώσεις στο Γραφείο Σύνταξης του τουρκικού κρατικού πρακτορείου ειδήσεων  Αnadolu σχετικά με θέματα F-16 Block 70 και F-35A Lightning II.

Αναφερόμενος πρώτα στην προμήθεια F-16 Block 70 της Τουρκίας, ο υπουργός Ακάρ είπε:

«Πηγαίνει λίγο αργά. Αυτό είναι το πιο σημαντικό μας πρόβλημα. Αγοράζουμε 40 F-16 Block 70 Vipers. Μαζί με αυτά τα F-16, αμφισβητείται και ο εκσυγχρονισμός των F-16 μας.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών εκσυγχρονισμού, οι διυπουργικές συναντήσεις που πραγματοποιήσαμε με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ κατέληξαν σε ένα θετικό σημείο. Γνωρίζουμε επίσης ότι το θέμα υποστηρίχθηκε από τον Λευκό Οίκο και στάλθηκε στο Κογκρέσο.

Αυτή τη στιγμήαναμένουμε από το Κογκρέσο να λάβει μια απόφαση με κοινή λογική, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ελπίδες μας.

Αναμένουμε θετικά και συγκεκριμένα βήματα την επόμενη περίοδο.

Αναμένουμε αυτό να γίνει το συντομότερο δυνατό.

Θέλουμε να γίνει γνωστό ότι η λήψη οποιουδήποτε ακραίου μέσου μπορεί πραγματικά να βάλει τα μέρη σε μπελάδες και ότι δεν είμαστε αβοήθητοι από αυτή την άποψη, και ότι έχουμε πολλές εναλλακτικές λύσεις.

Δεν πρέπει να σέρνουν γεγονότα σε ανεπιθύμητα μέρη με καθημερινές, συναισθηματικές και παράλογες σκέψεις.

1,4 δισεκατομμύρια δολάρια και 5 F-35

Η σχέση μας με το F-35, που δεν εξηγείται τόσο νομικά όσο και ηθικά, έληξε και χωρίσαμε.

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 18 Ιανουαρίου. Στη συνάντηση αυτή συμφωνήθηκαν οικονομικά, πολιτικά και τεχνικά θέματα. Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Η επιστροφή στο πρόγραμμα είναι άλλο θέμα.

Αυτή τη στιγμή, σκοπός των διαπραγματεύσεών μας είναι να πάρουμε τα 1,4 δισ. δολάρια που πληρώσαμε. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 5 F-35 που υπεξαιρέθηκαν από εμάς. Οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται χωρίς να διακυβεύονται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας».

Η επικρατούσα κατάσταση

Ο στόλος των F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε μελλοντικές απειλές στο πλαίσιο των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων, ακόμη και μετά τις αναβαθμίσεις που επιχειρούν οι Τούρκοι και ως εκ τούτου, η Άγκυρα πιέζει την Ουάσιγκτον να της πουλήσει 40 νέα F-16 Block 70/72.

Είναι επίσης γεγονός ότι η Τουρκική πολεμική αεροπορία "γερνάει" μέρα με τη μέρα και η ψαλίδα με την Ελληνική Αεροπορία η οποία ανανεώνει  τον στόλο των μαχητικών  αεροσκαφών της,  αναβαθμίζοντας τα F-16 της σε Viper και αποκτώντας τα υπερσύγχρονα  Γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη  RAFALE 4+ ,διαρκώς διευρύνεται.

Γιατί δεν πείθει ο Ακάρ

Η αναδίπλωση του Ακάρ και τα λεγόμενά του περί διαλόγου και ΜΟΕ με την χώρα μας  μπορεί να είναι επιθυμητά από ΗΠΑ-Ελλάδα, ωστόσο δεν πείθουν περί των τάχα αγνών προθέσεών του  το Αμερικανικό Κογκρέσο, το οποίο δεν ξεχνάει την επαναλαμβανόμενη τουρκική  πολεμική ρητορική  σε βάρος της Ελλάδας πριν από τους σεισμούς από τον ίδιο και  τους Ερντογάν , Τσαβούσογλου, Μπαχτελί, Οκτάϊ και άλλους αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις καθημερινές παραβιάσεις του Ελληνικού ΕΕΧ, υπερπτήσεις σε νησιά μας και τις σκληρές αερομαχίες που γίνονται στο Αιγαίο, εκτιμούμε ότι  δεν αφήνουν περιθώρια στην Ουάσιγκτον για πώληση των F-16 στην Τουρκία.

Εκτίμησή μας είναι πως όσο και να "χτυπιέται" ο Ακάρ,  οι ΗΠΑ δεν θα πουλήσουν τα F-16 στους Τούρκους πριν τις τουρκικές εκλογές, αφού έτσι θα έδιναν στήριγμα στον Ερντογάν για να επανεκλεγεί, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα αποδειχθεί αφερέγγυος σύμμαχος και φίλος με εχθρούς της Ουάσιγκτον όπως είναι η Ρωσία και το Ιράν.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Γαλλική ομάδα μάχης θα ξεκινήσει αποστολή στην Μεσόγειο Θάλασσα-Η Γαλλία προετοιμάζεται για ναυτικό πόλεμο εναντίον Ρωσίας-Τουρκίας;

Ο ρυθμός ανάπτυξης του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και η αδυναμία των Ρώσων στην Μαύρη Θάλασσα ( λόγω ουκρανικών...