Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα μετά τους σεισμούς-Νέος Βαλλιστικός υπερηχητικός πύραυλος αέρος-εδάφους UAV-230 στο τουρκικό οπλοστάσιο

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία, εκτός της ανθρώπινης τραγωδίας με την απώλεια χιλιάδων Τούρκων πολιτών που θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια και την τεράστια υλική καταστροφή που προκάλεσαν, θα περίμενε κανείς ότι θα σήμαιναν αυτεπάγγελτα και αναστολή ή ακόμη και επιβράδυνση των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει, όπως έχουμε αναδείξει με σωρεία άρθρων μας  με αποτέλεσμα  o Eρντογάν να συνεχίζει  ακάθεκτος το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας του.

Η Τουρκική εξοπλιστική φρενίτιδα μετά τους σεισμούς

Μέχρι στιγμής σε  εννέα (9) σχετικά άρθρα μας, έχουμε επισημάνει  την  εξοπλιστική φρενίτιδα, που επικρατεί στην Τουρκία μετά τους σεισμούς.

Αυτά  ήταν τα ακόλουθα:

1."Αποκάλυψη κόλαφος για τον Ερντογάν! Δύο ημέρες μετά τους φονικούς σεισμούς υπεγράφη συμφωνία 3,5 δισ τουρκικών λιρών μεταξύ της τουρκικής Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών και της ASELSAN"

2."Εμμονικά πολεμοχαρής ο Ερντογάν ακόμη και μετά την τραγωδία των σεισμών -Τρέχει να πουλήσει όπλα στην Διεθνή αμυντική έκθεση IDEX 2023"

3."Nέες τουρκικές τακτικές επίθεσης με Drones καμικάζι που φέρονται από UAV Akinci ή Bayraktar"

4."Η Τουρκία εντάσσει το UAV Aksungur στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο -Αναβαθμίζεται η απειλή κατά των υποβρυχίων μας σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο"

5."Επανέρχεται στην καθημερινότητα η Άγκυρα-Η Τουρκία εκτόξευσε πύραυλο KUZGUN στο πεδίο βολής στην Σινώπη"

6."Θανάσιμος κίνδυνος για τα Ελληνικά άρματα σε Θράκη και Αιγαίο από τον τουρκικό αντιαρματικό πύραυλο KARAOK"

7 "Εντατική εκπαίδευση σε επιχειρήσεις κατοικημένων τόπων & αύξηση των μέσων υποθαλάσσιας διείσδυσης για τους Τούρκους SAT"

8."Έμμεση τουρκική παραδοχή- Παρουσιάζει πρόβλημα το έργο ανάπτυξης του μαχητικού TF-X 5ης γενιάς;"

9.''Ωρα μηδέν στο Αιγαίο. Το TCG Anadolu έτοιμο να ενεργήσει σε βάρος των νησιών μας στο Αιγαίο ", με αφορμή την παράδοση του εν λόγω πλοίου στο τουρκικόπολεμικό Ναυτικό"

Βαλλιστικός υπερηχητικός πύραυλος αέρος-εδάφους UAV-230

Τώρα έρχεται νέο άρθρο της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας να μας επιστήσει ακόμη μια φορά την προσοχή στο τουρκικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που συνεχίζεται, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

"Αναπτύχθηκε από τη Roketsan, ο UAV-230 , ένας υπερηχητικός βαλλιστικός πύραυλος αέρος-εδάφους. Η πρώτη δοκιμαστική εκτόξευση του πυραύλου UAV-230 πραγματοποιήθηκε από το AKINCI TİHA τον Δεκέμβριο του 2022.

Η Roketsan, η οποία έχει σημαντική εξειδίκευση στα συστήματα εκτοξευτών πυραύλων πολλαπλών καννών και στους πυραύλους που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα συστήματα, έχει αναπτύξει το UAV-230 σε αντιστοίχιση του βαλλιστικού πυραύλου TRG-230 Land-to-Ground.

Ο βαλλιστικός υπερηχητικός πύραυλος αέρος-εδάφους UAV-230 έχει βεληνεκές 150+ χιλιομέτρων.

Στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμής βολής του πυραύλου UAV-230, το AKINCI TİHA, το οποίο απογειώθηκε από το Τσορλού τον Δεκέμβριο του 2022, πέταξε περίπου 700 χιλιόμετρα για να φτάσει στο χώρο δοκιμών στη Σινώπη.

Ο πύραυλος TRG230-UAV, ο οποίος εκτοξεύτηκε στον στόχο που καθορίστηκε στη Σινώπη από την AKINCI TİHA από υψόμετρο 25.000 ποδιών, χτύπησε με επιτυχία τον στόχο του από απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων.

Το αποτελεσματικό βεληνεκές του πυραύλου είναι 150 χιλιόμετρα, ανάλογα με την ταχύτητα και το ύψος στο οποίο εκτοξεύεται. Το UAV-230, το οποίο έχει μια κεφαλή  σωματιδίων, έχει επίσης παραλλαγές θωρακισμένης ή θερμοβαρικής κεφαλής ενάντια σε διαφορετικούς τύπους στόχων.

Ο UAV-230, είναι ένας σημαντικός πύραυλος όσον αφορά τα δόγματα του παγκόσμιου πολέμου.

Αφού απελευθερωθεί από το UAV, εκτελεί ελεύθερη πτώση στον αέρα για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια πυροδοτεί αυτόνομα τον κινητήρα στερεού καυσίμου του. Το UAV-230 καθοδηγείται με ακρίβεια στον στόχο με την ικανότητα αδρανειακής καθοδήγησης που υποστηρίζεται από GNSS.

Το σύστημα λειτουργεί με τη δυνατότητα ρίψης και καθοδήγησης από μόνο του στον στόχο.

Προσφέρει στον χρήστη την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει σε κρίσιμες αποστολές χωρίς να μπει βαθιά σε εχθρικές θέσεις. Από την άλλη, είναι πολύ δύσκολο να καταστραφεί ο πύραυλος με κλασικά μέτρα αεράμυνας.

Τεχνικές Προδιαγραφές

Εμβέλεια λειτουργίας 150+ km (*εξαρτάται από το υψόμετρο και την ταχύτητα)
Πολεμική κεφαλή 42 kg Particle Effect, Armor Piercing και Thermobaric Options
Βάρος 225 κιλά
Μέγεθος 3,4μ
Σετ Στόχων Κινητά και Ενσωματωμένα Στοιχεία Αεράμυνας του Εχθρού, Στοιχεία Ραντάρ ή Επικοινωνίας, Κέντρα Διοίκησης, Ελαφρά τεθωρακισμένα , λοιπά  οχήματα και στόχοι

Η απειλή για τα νησιά μας

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι λόγω βεληνεκούς του παραπάνω πυραύλου, τα νησιά μας ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού και οι στόχοι που αυτός δύναται να πλήξει σε αυτά, βρίσκονται εντός των δυνατοτήτων του.

Το γεγονός ότι οι UAV-230, μπορούν να αφεθούν από UAV που θα πετούν πάνω από την ηπειρωτική Τουρκία είναι ένα επιπλέον μείον για την Ελληνική αεράμυνα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες καταστροφής τους.

Τέλος το γεγονός της αυτόχθονης παραγωγής και του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν δύναται να πλήξει την τουρκική επικράτεια στο σύνολό της αποτελεί ένα ακόμη τουρκικό πλεονέκτημα.

Η Ελλάδα θα πρέπει κατά την άποψή μας:

1.Να προμηθευθεί  επιπλέον αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της αεράμυνάς της, λόγω υπερκαταναλώσεων τους που θα αντιμετωπίσει σε ενδεχόμενη στρατιωτική σύρραξη με την Τουρκία.

2. Να προωθήσει από τώρα στα νησιά μας  και ιδιαίτερα σε μικρονήσους στο Αιγαίο, αλλά  και στην Θράκη επιπλέον φορητά αντιαεροπορικά συστήματα MANPADS και αντιαρματικά.

3.Να προβεί στην απόκτηση σε μεγάλους αριθμούς φθηνών drones καμικάζι και UCAV, καθώς και θαλάσσιων USV.

4. Να προβεί ΑΜΕΣΑ στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους πολύ μεγάλου  βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν την τουρκική ενδοχώρα ακόμη και πέραν της Άγκυρας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...